tisdag 2 mars 2010

Pattegris special och Flugrulle av trä

Det ringde en man i måndags som vet att jag binder Pattisar för han har sett att Jag har en annons ute på Blocket där jag säljer lite Pattegrisar.Annonsen finns här Han, vi kan kalla honom för Grundan eller varför inte Shallowstream som hade en riktigt smart idé om denna speciella havsöringsflugan som han undrade om jag kunde hjälpa till med.... Grundan har nämligen fiskat efter Regnbåge med Sjunklina och Boobieflugor, ni vet såna där med stora frigolit kulor som ser ut som ögon eller "Boobies"(Denna Boobien är den första flugan min son Jimmy band för några år sedan) det är ju flugor med ganska bra flytkraft i som man fiskar nere på botten med tack vare att man använder en tung sjunklina som lägger sej på botten och en kort nylontafs ca 70-90cm (eller så lång man själv vill ha)som håller flugan"svävande" över botten. effekten som blir när man twistar hem linan lugnt o fint blir ju att flugan liksom gungar dykande och svävande upp och ner över botten som en räka till exempel. Okej, jag fick en utmaning som var ganska delikat. Jag satte mej ganska direkt ner o kollade lite på vad material jag kunde använda och skissade i huvudet på hur mycket flytkraft som kunde behövas.Lätt krok med styrka var inget bekymmer.Jag gjorde ett test med det material jag hade hemma, men flytkraften blev inte bättre än en trött manet. Skit oxå! inget material som passade i mina funderingar. Skam den som ger sej. Så idag blev det lite lättare eftersom jag skulle träffa några kamrater i binderisvängen. Jag kollade runt om det fanns nån med vit eller ljusrosa foam med lite material men luftiga täta celler med mycket "flyt". Janne grävde runt i sina pärmar och lådor en stund och se på f....n om inte den gamle räven hade en liten påse i en pärm med en liten plastremsa som såg ut som nåt jag villle ha. Jag resonerade lite med Grundan om eventuellt bastard utséende om man nu gör om ett originalmönster till nåt annat än vad det är, vad är du mest ute efter, vad är viktigasta att spara av originaliteten? Grundan tyckte nog som jag att Spey-hacklets långa tentakler är viktigast. Okej, då kör vi...

Jag binder till en början PG som vanligt, men börjar spara på alla material med vikt i, Ögonen blev kapade i sina stammar Absolut ingen förtyngning. blandade dubbingen lite med en transparent flytande syntetdubb.Ribbar på benen och binder sedan in en foamremsa som får ersätta E-P fibern som ryggsköld och bli flytmedel.
Det var petigt att binda in så man inte pressar ut luften men ändå bibehåller en del av styrkan i hela flugans uppbyggnad.Efter ett par försök så tycker jag att jag hittade vad jag var ute efter, ganska nöjd faktiskt. Jag skickade ett par bilder till Grundan som också okejade vad jag gjort.
Så här gott folk, binder jag en "Boobie-Gris" "Flytpatte" eller "Patteflyt" ??? Nu har jag gjort vad jag skulle, sen är det upp till bevis Grundan !Jag är den förste att hoppas på seger för en bra idé.Skitfiske på dej...
(Noterat den 10 mars. Jag såg på en hemsida idag att detta var en redan uppfunnen variant.)

Jag är inte bara flugbindare, jag är också väldigt inne på det här med att "göra själv är att göra unikt" självgjort är kul, speciellt om det man gjort är saker som används. Här är ett alldeles lysande exempel på vad jag menar med det. Birger Marelius har trollat med en träsvarv och en hel del finess när han gjorde denna.
Även rullfoten är av trä. Wow, känslan när Birger la den i min hand var förvånande. "Lätt och varm" Sen kom nästa överaskning, bromsen som kommer från House of Hardy i en trärulle lät som en vaggvisa, späd och fin....Applåder till dej Birger.

6 kommentarer:

 1. Vilken härlig rulle!
  Vad kostar en sådan om man inte är bundis med Birger?

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hej Johan.
  Jag tror inte att den är till salu (One of its kind), men Birger läser min blogg så du kanske får svar här.

  SvaraRadera
 3. Läckra flugor Uffe! har några flugor jag vill du ska plåta åt mig! mvh jon

  SvaraRadera
 4. Vet du någon som tillverkar trärullar ? Denna birgerrulle var fantastisk, verkar så logiskt gjord. ren, rak och snygg. Det där bromsljudet, kan du inte lägga ut det ? Måste ju bli ett helt annat ljud i en trärulle med knarr. Var veven från en gammal bogdan ?

  SvaraRadera
 5. One of it's kind måste va fel då det står no 2 på rullen. Allts finns det fler ? Stefan

  SvaraRadera
 6. Jag har inte sett Birgers No 1.
  Jag inbillar mig dock att han inte gjort två identiska rullar i trä

  SvaraRadera