Björkticka på latin: Piptoporus betulinus |
Den tillverkas av en svamp Björkticka,som man oftast hittar på björkar som håller på att dö eller som redan ligger ner. Den kallas ibland också för hästhovs svamp, för att den kan se ut som en hästhov. just denna har jag fotograferat på den enda björken i min trädgård. Det betyder nog tyvärr att jag får en extra kvot med björkved vad det lider.(man kan ju hoppas att det är masur ved i den)
Man börjar med att skära av endast det yttre skalet på svampen som jag gjort på svampen till höger här, Jag använder en täljkniv med ett ganska smalt blad. Det är viktigt att du får bort alla de hårda bitarna så jag har lite kvar att göra på denna.
Amadou kallas även fnöske eller Fomes fomentarius på latin som man använde förr när man skulle göra upp eld med eldstål |
Börja med att ta bort det översta lagret av de lite kortare avlånga sporerna under svampen, jag använder en sidavbitare här.
Här är en bit som inte fyller någon funktion på den här svampen, så den slänger jag.
Fortsätt sedan att ta bort de avlånga sporerna försiktigt utan att skada fnösket som vi vill åt.
om du gör detta på ett bra sätt så bör du ha kvar ett resultat som denna.
Nästa moment är att du ska med hjälp av en liten slägga eller vanlig hammare försöka platta ut den något toppiga konan av svamp till nåt lite mer hanter bart samtidigt som du mosar fibrerna i svampen en aning. Var bara uppmärksam på att du inte plattar ut den till ett tunt ark för det vill vi inte ha.
Nu ska du lägga biten i blöt i nån eller ett par veckor. Jag löser upp en halv tesked kaustiksoda i ca 2 liter ljummet vatten OBS! Frätande!
Häll av det bruna vattnet och skölj biten innan du lägger den på tork nåt dygn, på exempelvis ett element. Nu ska det bultas igen med en hammare eller slägga på den torra biten.(det funkar även om biten är fuktig) Observera att du ska ta det försiktigt. Man vill bara mjuka upp fibrerna lite lätt. Ett resultat som påminner om nåt mellanting av mocka och sämsskinn är bra.
Nu ska jag försöka få ut två identiska bitar ur den här svampen.
Jag måttade först med en tändsticksask, sedan gjorde jag en mall av papper som jag använde för att mäta ut två så stora bitar som det bara var möjligt.
Här nedan har jag måttat och skurit ut en bit skinn som når runt om de två hoplagda amadoubitarna
Var observant på att det är avigsidan som ska limmas, alltså sidan där de avlånga porerna suttit på svampen. Här nedan är det biten till höger som är baksida.Limmet jag använder är ett kontaktlim speciellt framtaget för läder, det heter "Klebfest" mitt är inköpt här nordellknives.com ruskigt bra lim.Jag lägger ihop bitarna för att sedan märka med en blyertspenna var jag ska lägga lim. Kontaktlim ska limmas på bägge ytorna för att sedan få torka några minuter innan bitarna sammanfogas.
När limmet torkat och bitarna är hårt pressade så är det dags att skära ut kanterna på din flugtork och göra den fin.
Vik ihop den hårt och lägg den på ett underlag som tål att skära mot med en skarp kniv eller skalpell. Jag använder en stållinjal när jag skär, först långsidan på framkanten. Sedan de båda kortsidorna. Försök att vara så sparsam som möjligt med material så den blir så stor som det bara går.Därefter putsar jag av de två främre hörnen för jag tycker den blir finare då. först i 45 graders vinkel sen tar jag lite till med skalpellen i hörnen
Jag vill även putsa kanterna på lädret, det gör jag med ett specialverktyg som kallas "bockfot"
Nu putsar jag till alla kanter och sidor med en bit fin smärgelduk.
Här kommer jag att fixa till alla ljusa sidor på skinnet med specialmedel "Slireblank" som används till bland annat knivslidor för att göra dessa blanka och fina. De får alla ljusa kanter att se "gamla" och använda ut på ett fint sätt.
Det fungerar även med skovax, bivax eller nån annan fet lädersmörja och lite tidens tand för att ge den lite vacker patina. Var noga med att inte fetta ner insidan av din tork, då blir den troligen värdelös.
Notera också att jag slagit ett hål i det ena inre hörnet ca 15mm från kanterna rakt igenom hela skinnbiten.
Där ska jag montera en skinnrem.
Amadou torrfluge tork |
Nu ska jag demonstrera hur den fungerar. Här har vi en duktigt blöt klinkhammer fluga som förmodligen skulle sjunka som en gråsten.
Öppna skinnbiten med din monterade amadou inuti och placera flugan nånstans mitt på.
kläm ihop skinnbitarna om flugan och håll kvar ett par sekunder.
Öppna och häpna!
Det är snudd på magiskt. Nästan snustorrt!
Nu kan du antingen återinfetta med ditt flytmedel eller troligen bara kasta ut igen för detta funkar riktigt bra.
Det var det.
Vi hörs.
Trevlig beskrivning. Det där får man kanske testa någon gång.
SvaraRaderaHej, jag håller på att testa det här. En liten fråga bara: kaustiksodan vad har den för funktion?
SvaraRaderaJag kan inte svara rent kemiskt/tekniskt på det, för jag vet inte. Jag har bara gjort som jag en gång lärt mej och faktiskt aldrig undrat varför just kaustiksoda är rätt. Jag råkade bara ha tillgång till det när jag skulle göra en tork själv för första gången. Men jag tror att det hjälper till och gör att materialet blir mjukt som ett garvat skinn. jag sköljer iallafall ur massor av mörk vätska under den här prosessen som förmodligen skulle kunnat missfärga en ljus fluga. Det avlägsnar uppenbarligen nåt ur svampen. Jag vet också att man brukar koka svampen när man ska göra fnöske som ska brinna/glöda bra, men det är ju nåt helt annat.
SvaraRaderaJag kan passa på att tilläga här "när jag ändå är på tråden" att jag hade ett par bitar med mej till en kamrat som ville se hur dom såg ut och kändes. De blev sedan liggandes i min jackficka i flera veckor där jag "pillade och plockade" med dom ofta i flera omgångar med det resultatet att de blev extremt mjuka och fina.
Du kan väl återkomma och berätta hur det funkar när du är klar.
Lycka till.
Hej igen. Nu är min första amadou klar. Har haft bitarna liggande ett tag, men nu är dom inlimmade i skinn. Den fungerar hur bra som helst. Tack för en bra beskrivning.
SvaraRaderaDet är ingen björkticka. Det är en fnöskticka och den växer på björk och bok. Användes förr för att med hjälp av ett eldstål få upp eld.
SvaraRaderaMvh. Ingemar Johansson