söndag 6 juni 2010

Improviserad varmrök

En granne på campingen visste inte vad han skulle göra med näbbgäddorna som hans grabb hade fångat i går. Han talade med Niclas som äger campingen om han ville ha fisken, men Niclas sa till honom att han skulle gå till mej och höra om jag hade nån idé om vad man skulle göra med näbb/horngäddor. Jag tycker att näbbgädda gör sej bäst rökt. Här är ett knep som jag testat några gånger förut.Jag tar min helt vanliga klotgrill som jag tömmer på kol och städar ur så gott det går, jag ser jag till att ventilen i botten är stängd. Sen lägger jag rökspån eller som i detta fallet lite grövre bitar av al-ved eftersom jag inte hade spån idag. Detta funkar lika bra. På med gallret och lägg på fisken som jag redan för ett par timmar sedan tagit ur, rensat och saltat. Lägg på locket. Jag använder som värmekälla i det här fallet ett Novakök från Optimus som kan eldas med alla sorters flytande bränsle, men som idag är fyllt med fotogen som ger rätt bra fart på värmen. Jag har vänt uppochner på en plasthink för att få upp gaslågan mot grillens botten på utsidan för att värma rejält, vitsen är ju att träspånet inuti grillen/röken ska börja ryka och sätta smak på fisken. Mängden fisk som går att röka på det här viset begränsas bara av ytan på grillgallret. Jag lade sex näbbgäddor som var delade på mitten utan huvud och stjärt på min grill, jag hade nog fått plats med tre fyra till om jag velat. när jag lyfte av locket efter lite drygt en halv timme så ser det ut på det här viset.
Anledningen att det bara är fyra bitar kvar när jag fick fram kameran är helt enkelt att lukten gjorde att grannarna har varit här och knyckt några bitar;)Det smakar lika gott som det ser ut....

7 kommentarer:

 1. Det där var en inovativ lösning måste jag säga =)

  Själv så slänger jag på grillkol som får bli sådär lagom glödiga och perfekta för grillning. Efter det kan man lägga på kottar, äppelgrener, körsbär etc etc och lägga på locket. Brukar varmröka räkor på det viset, fisk funkar också.

  Men din lösning skall jag nog testa också för det ser mer proffsigt ut =)

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Vilken bra lösning!!
  Den ska jag använda mig av på
  semestern.
  Tack för tipset ;-D

  SvaraRadera
 3. Hur smakar rökt näbbgädda? Värt att testa?

  Har rökt öring och harr, men aldrig näbbisar =)

  SvaraRadera
 4. Rökt näbbgädda smakar nog lite åt makrill till.
  Absolut värt att testa. Väldigt praktiska ben i fisken, ett ämne som heter vivianit som finns inuti fiskens ben gör att de färgas gröna när man värmer upp fisken. Skitbra när man ska rensa bort benen och vill att ungarna ska smaka.

  SvaraRadera
 5. Kan bara säga: Det är godare än det ser ut!!
  Helle

  SvaraRadera
 6. Jag måste få väcka denna fråga till liv, rykte det mycket om man kan göra det i sin trädgård, jag bor i radhus på bottenvåningen :)

  Mvh,
  Fisherman

  SvaraRadera
 7. Hej.
  Det ryker i stort sett ingenting medans man röker/eldar ca 20-30 minuter. Därefter brukar jag låta röken/grillen svalna en stund, ca 10-20 minuter till innan jag öppnar. (Röken gör ju ingen nytta om den inte fastnar i fisken.) Om du ändå inte kan hålla dej för att du är nyfiken och jättesugen på att få se ett resultat innan rökningen är färdig och du väljer att öppna en aning så talar vi inte om gigantiska röksignaler. MEN doften kan locka fram grannarna. Det har hänt mej, jag lovar!

  SvaraRadera