söndag 22 december 2013

Den rökta julelaxen fick bli öring och regnbåge istället


Jag tog upp ett par fiskar ur frysen i brist på nyfångad Vätterlax. Det låg en påse med två fiskar i, de får bli den rökta julfisken för detta årets julbord. Jag filéar och benar ur dom istället för att röka dessa fiskar hela för att få på mycket salt och kyddor på köttsidan som möjligt.
Först saltar jag ganska mycket med grovsalt eller som i detta fallet med flingsalt och låter de stå och dra in saltet några timmar. Här har jag saltat en filé med flingsalt med smak av lime och kryddat med Pepparmix. Det har jag aldrig smakat förut men det låter som en god idé. 
Jag eldar min varmrök med hjälp av ett fotogendrivet campingkök som ger bra värme precis så länge jag vill. I dag lät jag värmen vara på i ca 25 minuter innan jag släckte lågan och lät fisken vara kvar i lådan till den svalnat.
 Det doftar inte alls illa om lådan när jag lyfter på locket. Jag lovar!


Jag vill att fisken svalnar så saltet och smakerna får lägga sej till ro i fisken innan jag smakar på den. Men i just detta fallet så måste jag hålla fingrarna i styr. Dessa filéerna ska serveras på julafton som det är två dar kvar till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar