söndag 15 maj 2011

Flugfiskets dag vid Gustavsfors FVO

Man hittar Gustavsfors FVO (FiskeVårdsOmråde) vid Helgeå  strax väster om Älmhult ute på landsbygden ut med länsväg 120 i en fantastisk miljö. Små hus och gårdar utspridda mellan kullar och små dalar. Här höll -SSFK- Södra Sveriges Flugfiskeklubb öppet hus med temat Flugfiskets dag på lördagen. Ett väldigt trevligt initiativ laddat med aktiviteter kring ån och dess natur.

Janne som bjöd in mej till dagens event möter upp mej när jag kommer fram till en full parkering för att visa mej till en annan plats där jag kan ställa bilen. Kör över där och ställ dej på andra sidan säger han....

Det är ingen fara säger han, säääkert jojo. Märkligt vad fort det gick att köra över denna bron. Jag kunde notera att fler som körde över där inte heller körde speciellt sakta.

Man fångade insekter vid ån och band imitationer av dessa. Janne Isendahl är en mästare på att hålla koll på insekternas namn och livscykler och vet också vilka flugor som liknar vilken insekt. Tomas Andersson band flugimmitationer som ska likna dessa insekter.
Tomas Andersson vid en matpaus i bakgrunden och Magnus Karlsson som koncentrerar sej vid flugbindarstädet
Jan Isendal håller en kurs i naturlära
Sameo var också på plats för att visa upp sina flugfiskeprodukter
Det grillades också, och såldes korv och diverse dryck för den som kände sej lite sugen på att få nåt i magen. Man fick också lära sej en del om flugfiskets kastteknik.Jag var med på ett hörn tillsammans med en riktig gentleman, Magnus Karlsson från Gemla och Tomas Andersson (som inte satt vid samma bord som oss tyvärr) för att visa den som var intresserad hur det går till att binda flugor till flugfiske. Magnus spånade bland annat lite på en idé om en fluga med en såkallad "wiggler" kropp som så småningom visade sej fungera så bra att jag tror det var två flugor blev söndertuggade av huggvillig fisk.
Livscykel bundet av Magnus
 Jag hade tänkt att jag skulle hinna kika runt lite på sevärdheterna jag också i en paus, men vi hade så jäkla kul att klockan formligen sprang ifrån oss, dels för alla fina människor som var nyfikna på hur flugbindning går till och dels för att Magnus var en underhållande kille med samma skruvade humor som jag själv. Jag band på begäran lite flugor efter mönster och idéer av Claes J:son Johansson av flytande foam och riktigt fina vingar av ruskigt tunn plast som man bränner ihop och formar med hjälp av ett verktyg som kallas "vingbrännare". På egen begäran valde jag också att binda den Danska havsöringsflugan / rosa räkimmitationen -pattegrisen- som fått namnet för att den liknar en liten spädgris. Detta var populärt bland gammal som ung.

Nån VS och lite andra flugor blev det också


När vi hade packat ihop för dagen strax efter klockan femton när regnet hängde i luften och vi inte kunde sitta kvar utomhus och fortsätta binda flugor. Så bestämde vi att vi skulle testa lite fiske i nån av strömmarna när vi ändå var där och fiskegrejerna var med i bilen. Det var ett bra initiativ av Magnus och en bra avslutning på en trevlig dag vid Helgeå tillsammans med SSFK. 
Bropelare


Magnus drillar fast fisk

Catch & release betyder att fisken får friheten åter
Jag fick på en Regnbåge som klev av ganska snällt och sen fick jag fightas med en vild Abborre innan jag lyfte på hatten för att bege mej hemåt. Jag ser fram emot fler möten som det denna helgen bjöd på.

Ps: Jag vill varmt rekommendera ett fiskebesök vid Helgeå och Gustavsfors. Välskött, naturskönt och jättevackert med fina platser för fiske både från land och vadbart.

Vi hörs.

2 kommentarer:

  1. "Man fångade insekter vid ån och band imitationer av dessa."

    Detta låter ju ultranördigt. Jag hade älskat det om man nu hade haft tålamodet och talangen för detta. // AL

    SvaraRadera
  2. Att överhuvudtaget binda en egen fluga, och sedan faktiskt fånga en fisk på den. Finns det egentligen nåt som kan slå detta? Att sedan gå ett steg längre och ta sej tiden att studera det aktuella vattnet. Kolla in om fisken vakar, vad den vakar efter? Att sen sätta sej ner och binda flugan för att sedan ta fisk på den. Ja det kanske är lite nördigt men samtidigt oslagbart coooolt (o: Du kanske får chansen att testa nån gång.

    SvaraRadera