söndag 6 november 2011

Vätternlax från land -Äntligen!Flytoverallen fungerar inte bara som ett bra värmeplagg och regnställ när du ägnar dej åt landlaxfiske i Vättern, den är också en viktig ersättare för flytvästen. Här passar jag och Mikael på att klä oss varma på morgonen medans Juhani parkerar bilen.
Mikael riggar sitt spö med flöte, gummikulor, tvåvägslekanden, fluocarbontafs och tubfluga. Klicka på länken här för att se hur man brukar rigga / tackla ett kastflöte  till Vätternfiske med Bombarda och fluga
Så var det då äntligen dax att brutalkasta kastflöten riggade med gröna tubflugor för att fresta Vätterns silver.

Välanvänt kastflöte
Här finns min bindbeskrivning på en Vättern tubfluga:Länk
Ambassadeur Mörrum ZX 3600 LJ IVCB
Det låg redan en landad lax på klipporna när vi kom till platsen. Där var en hel hög med folk på plats som hade kommit betydligt tidigare än oss. Jag tror att allihop kom från Borås idag, så vi tre var en liten minoritet från Gnosjö / Hillerstorp. Vid ett tillfälle räknade jag till tretton man som stod och trängdes på klipporna. det landades 7-8 fiskar både lax och röding varav några fick gå tillbaks för att växa till sej till ett annat år.
En liten stund senare fick jag också lov att landa en fisk, en lax som tyvärr var strax under lagligt mått. Den fick simma hem igen.
Detta har jag "saxat" från Länsstyrelsen

Följande minimimått för fisken i Vättern gäller enligt lag:
•lax 60 cm  •öring 50 cm  •röding 50 cm  •gös 45 cm  •ål 60 cm  •harr 35 cm 
Fiskens minimimått mäts från nosspets till stjärfenans yttersta spets
•Tillvaratagen fisk med angivet minimimått skall förvaras hel.

All fisk under minimimåttet skall ovillkorligen släppas tillbaka.

Vi förutsätter:
•Att Du hanterar fisk som skall återutsättas på sådant sätt att skador undviks. För att undvika skador bör fisken hanteras så lite som möjligt och tiden i luft minimeras. 

Och en påminnelse från en rutinerad  Vätternfiskare
Glöm inte att både röding och öring är fredade från landfiske t.o.m. den 31/12

Det skadar inte med lite repetition.


Nu börjar det kurra i magen och klockan har tickat fram till lunch, så det är dags att tända på en brasa och brassa lite käk. Det gör vi samtidigt som vi känner att vädret har blivit om möjligt ännu bättre. Nästan vindstilla och snudd på T-shirt väder. Kanon väder att vistas i men inte optimalt enligt alla Landlaxfiskares "regelböcker". Då ska det vara kallt och blåsigt och hellst ska det bara blåsa pålandsvind. Men som sagt, nu är det mat.
"Gott & Grillat"

Med uppkavlade armar i november
Efter maten hade vi nån timme kvar att fiska, så det gäller att ta vara på tiden så effektivt det går. Jag fick på en fisk till som valde att kliva av efter ett par sekunder. det kändes ganska surt faktiskt. Sen gick det en liten stund så ser jag att Mikael fajtas med en firre som håvas av Juhani, den fick också gå tillbaks för den var för liten. Jag får äntligen på ett riktigt rejält påslag av en stor fisk som tar lina från rullen. Man börjar ju undra hur stort det är såklart. Redan efter ett par minuter börjar den ge med sej och jag kan börja ta hem lina. Wow, det är stort och blankt men med masssor av ork kvar. Den börjar ta lina igen, så jag gör mej redo för en läng härlig fajt igen när det plötsligt bara blir slappt i linan. -JÄVLA SKIT!!! utbrister jag när jag konstaterar att laxen klivit av. Det känns ganska tomt i skallen nu... Jaja, det är bara att bryta ihop och ta nya tag (c: Nu börjar  solen dala och vi får börja tänka på refrängen.
Juhani Karppinen
Om vi summerar dagen, så var det så här:
För lite vind, för varmt och alldeles superfint väder, som ändå levererade fisk.
Undra sa flundra hur fisket blir när det blåser kallt rakt i ansiktet?

Juhani Karppinen

Tack till Juhani för några av bilderna som jag knyckte ur hans kamera,
och tack till Mikael som tog bild på mej med min.

Vi hörs...

2 kommentarer:

 1. Det var trevliga bilder!
  Kul att ni fick fisk dessutom.
  Ett stort grattis!!

  (Glöm inte att både röding och öring är fredade från landfiske t.o.m. den 31/12)

  Skitfiske / Patrik

  SvaraRadera
 2. Jag har dubbelkollat detta med fredning av röding och öring till den 31 december vid landfisket i Vättern efter lax, röding och öring. Det stämmer precis Som du säger Patrik, Jag ringde och kollade med Michael Bergström som är Fisketillsyns man i Vättern och han säger precis som du, men jag tänker inte redogöra för de snåriga och kanske lite underliga regler som gäller för fisket i Vättern. Den som vill veta vad som gäller kan själv gå in på Länsstyrelsens hemsida och navigera fram till fisket och där skapa en egen bild av reglerna.

  SvaraRadera