söndag 1 maj 2011

Flugströmmen i Harasjömåla.

Fiskeklubben firade 50 år förra året, därför ordnade några av oss en liten utflykt till Harasjömåla. Gnosjö sportfiskeklubb hyrde hela den konstgjorda flugfiskeströmmen för en heldags fiske efter regnbåge i strömmande vatten. Det känns ganska lyxigt att få disponera en såpass fin anläggning på så få man som vi var idag.
Lappkåta och grillkoja vid Harasjömålas flugström
Nio man som flugfiskar på en sträcka av 1,1 kilometer med massor av väl iordningställda pooler med fina sel och nackar som ger oss ganska många chanser till bra fiske.
Fisk i bra storlek men usel kvalitet på fenorna gör att det blir blandat omdöme över Harasjömålas flugström.
Man kan begära bättre kvalitet på fisken när prislappen på hyran av flugströmmen ligger på 9500:- Vi samlas strax efter klockan fem på morgonen vid grillkojan för att snacka taktik och tackla spön. Det handlar  mycket om sjunktafsar och flugor som orkar ner i hålorna där fisken står. Kaffe och frukostmackor dukas upp och man käkar upp sej lite så man står sej några timmar, det är ganska många timmar till lunch. Några hade rekat i förväg eftersom de kom hit på lördag eftermiddagen och tog in på vandrarhem i Olofström. Medans tre av oss sov i husvagn i Pukavik där vi testade lite fiske efter havsöring på lördagseftermiddan.

Micke och Gunnar på Norje Gryt

Birger och Martin hade nog redan kivats om vad de tyckte var den hetaste poolen för dagen eftersom dom sprang iväg åt samma håll som om vattnet höll på att ta slut för dom. Jaja, sådan Far, sådan Son. Jag tror att Jon var den som först fångade en fisk idag


Inget stort monster men dock en fängad fisk. Nog funderade man lite om det var så här smått det skulle vara. Men det behövde jag inte oroa mej för speciellt länge. Jag drog på en båge som gav mej en fin match på mitt klass # 6 spö. knappt 2 kilo men trind som en liten julskinka. (det ser ut som håven behöver ses över, är det ett hål där fenan sticker ut?)
Så här fortsätter det  några timmar på morgonen. Här en bild på martin med en fisk och på marken ligger Niclas Åbergs fisk.
Lunchen käkade vi "inomhus" i en lappkåta som var utrustad med bord och bänkar. (föredömligt)
Kent Berg och Jon Erlandsson
Vi snackade massor om flugval och vilken taktik som ger störst chans på fast fisk, men det går inte alltid som man tänkt sej. Med polaroid glasögon har man en god chans att se fisken i vattnet, och det gjorde vi. Det betyder ju inte növändigtvis att fisken hugger bara för att man serverar det du sjäv tycker ser ut som en riktig mumsbit. Ibland kunde jag försöka truga en och samma fisk i tio minuter för att sedan gå därifrån, då kommer näste man och lägger en annan fluga på samma fisk och  -TJONG! så smäller det. Lite frustrerande! 
Jag gissar att fisken som sattes (inplanterad regnbåge) håller en snittvikt på ca 2,5 kilo. Åtminstone de som fångades av oss idag. Skapligt stridbara "firrar".

Jag bröt upp från mina fiskevänner vid 17 tiden och åkte hemåt. På vägen någon mil utanför Harasjömåla, närmare bestämt strax utanför Lönsboda möter vi ett veritabelt "Busväder" med flera centimeter snö/hagel på vägen. Snacka om bra timing! Vädret har ju varit riktigt bra hela dagen. Helhetsintrycket blev: Snygg anläggning, god service med ved och bra grillkåta. Lite lagom lyxkänsla som dock smolkades en aning av den fenskadade fisken.

Ps: Jag tog en till. Jag tror att det var dagens största.

Ha dé.
vi hörs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar