söndag 29 maj 2011

Jag band lite Sjösandsländor idag.

Idag fick det bli bakkroppar av brunt foam a´la -Claes J:son Sweden Johansson- Jag byter ut Claes stjärtspröt av nylon mot fasanstjärtfjäder som får bli stjärtspröt istället. Min tanke med det är att jag tror att nylonet är så spänstigt att jag missar några krokade fiskar för att fisken skjuter flugan framför sej när den hugger. Fasanspröten är betydligt mjukare och uppför sej faktiskt precis som spröten på den riktiga sländan. Det spelar ingen större roll om jag har fel, för flugan ser ganska läcker ut iallafall. Jag provade även att göra denna varianten där jag hacklar under foamkroppen med två fjädrar som jag skalat bort hälften av fjäderstrålarna på motsatta sidor av stammarna. Dessa band jag in sist vid krokögat och lindade ett varv med den ena runt och under bakkroppen, sen den andra åt motsatt håll och avslutade framme precis bakom krokögat. Tittar man noga på bilden så kan man ana att den står upp på sina egna ben.
Kusiner
Här har jag bundit samma fluga med en polyvinge som kan fiskas brutalt  med lång lina i blåsigt väder utan att den ställer till med några problem med tvinnade tafsar (höger) Dessa flugor är oerhört tåliga och pallar med åtskilliga duster med fisk innan de behöver skrotas. Foamkroppen, hacklet och de ihåliga vingarna på flugan till vänster är mer lämpad för fiske i strömmande vatten där du kan lägga ut flugan utan att behöva kasta många meter lina i luften som kan resultera i att tafsen tvinnar sej. Flugan är däremot i det närmaste osänkbar. En grym fluga i strömmande vatten.

Nu hoppas jag bara att det slutar blåsa så mycket som det gör så jag hinner ut och testa dessa innan helgen.

Nästa vecka blir det nog inte så mycket fiske i min del av Världen. Jag sticker till -Sweden Rock Festival- som hålls i början av juni varje år i Norje, Blekinge mellan Sölvesborg och Karlshamn. Många gamla godingar som ska beskådas där i år. Ozzy Osbourne, Whitesnake, Styx, Saxon, Thin Lizzy och inte att glömma Alien med Jim Jidhed som plågade sverige på 80-talet med en snygg cover på -Only One Woman- från min kära gamla hemstad Göteborg som gör en spelning på festivalen. Jag lovar att jag är där då. Massor av go rock blir det.

Vi hörs.

måndag 23 maj 2011

Öringhåven fick nytt nät och en bindbeskrivning på en hållbar Mayfly E.vulgata dagslända

Eftersom jag är en aning nostalgisk, så har jag bestämt att min gamla hemmasnickrade håv ska få lov att leva vidare ett tag till. Det gamla nätet var gjort av bomullsgarn som tappat styrkan efter många års användning och många håvade firrar. En och annan krok har nog också gjort sitt. Jag räknade till tre större hål och ytterligare nån trasig maska.
Stjärtfenan hänger utanför håven
Ett nytt håvnät är inhandlat. Förövrigt lite skonsammare för fisken om den ska återutsättas efter fighten.
Ram och nytt nät

31 hål i ramen och nätet är 100 centimeter i omkrets det gör att jag får "sy" med ett mellanrum av ca 3,5 centimeter mellan maskorna.
Halvklart
Börja längst upp (till vänster på bilden) och "sy" varannan sida omväxlande ner mot skaftet.

Jag knyckte en idé från min vän Birger Marelius. Han har också fixat en hemmagjord håv med en fin liten detalj som håller nätet på plats när håven hänger på ryggen. Ett omtag av en skinnrem (ganska grov i materialet) med en tryckknapp (hane) fastskruvad genom remmen ner i skaftet som håller den på plats, med den andra delen av knappen (honan) monterad på remmens ytter ände.
öppet omtag av skinn
Det är jätte enkelt att öppna knappen med ena handens tumme.

Så här tjusigt blir det när grejerna är på plats
.
Ingenting som hänger löst och fastnar i grenar eller liknande.
Håven fick inte bara nytt liv igen. Jag tycker nog att den fick en ordentlig ansiktslyftning också.

Just nu är det hektiskt i sportfiskevattnen här i södern. Dagsländorna har börjat visa sej, fler och fler för var dag som går. Öring och regnbågsfiskaren har årets höjdpunkt runt hörnet. Här visar jag en beskrivning på en relativt lättbunden Sandslände imitation Ephemera vulgata, dagslända eller Mayfly för den som pratar "swengelska" kärt barn med många namn. den är jätteenkel att binda och riktigt hållbar. Om fisken har tuggat på den så skölj bara av den rejält i vattnet, och torrkasta ett par gånger i luften så är den "fit for fight" igen. Jag hade cirka femton kontakter med fisk i helgen på samma fluga innan den fick lov att ge upp. Det var en bamse som gick ner på botten och snuvade mej på flugan mellan några stenar. Snopet men skitkul efter att den tagit halva backingen för mej.

Håll tillgodo.

Vi hörs.

lördag 21 maj 2011

Vulgata kläckning

Så är det äntligen dags för årets första kläckningar av Sjösandsländor i klubbsjön.  Rapporter har kommit under den senaste veckan att det kläcker sporadiskt nu. Vi kom till sjön strax före sju i morse.men vi var långt ifrån först på plats. Arne och Mikael hade landat redan klockan fyra på morgonen för att möta kläckningen och för att vara säkra på att inte missa morgonens första huggvilliga firrar.

Våra flugor var bundna i lite olika varianter och kaffe termosen var laddad.
En snabb check på insektsfronten och kolla om det som ligger i flugasken matchar kläckningen. Jodå, det här funkar nog idag. Kärt barn har många namn: Sjösandslända, Mayflay eller bara dagslända kort och gott.

Ephemera Vulgata
Vi riggade våra spön och satte oss i en av klubbens båtar och rodde ut en bit, hällde upp en kopp choklad och plockade fram några mackor som vi åt till frukost. Det vakar sporadiskt runt båten och Andreas vill fiska meddetsamma. Han kunde börja öva prickskytte på vakringarna med en gång. (ett bra sätt att öva upp kastarmen som vilat under vintern) Det hugger absolut inte på varje vak man kastar, men man kan ju alltid hoppas. Det börjar ganska hugglöst nån timme innan fisket vaknar till liv lite sakta. Vi hade redan från början idag, mer eller mindre bestämt oss för att det skulle bli torrfluga för hela slanten. Fram på förmiddan har fisken vaknat till liv ordentligt, med flera påslag. Ibland sitter den som den ska och fightas lite snabbt för att sedan få friheten åter. (C&R)

Ganska ofta är man inte med riktigt på noterna och fisken hinner spotta ut flugan igen innan man hinner göra ett lugnt och fint mothugg. Det såg ganska mörkt ut på himlen en stund på förmiddagen och då lugnade det ner sej en aning med kläckningar och vakande fisk.

Andreas får chansen att figtas med en regnbåge som landas försiktigt, och får friheten åter en stund innan vi bestämmer med frugan att det är dags för lunchpaus
Lite kött och potatis på brasan och en liten vilopaus innan maten är klar.
Diana "Diddi" Brandin
 Frugan hade tagit med sej is till måltidsdrycken. Här snackar vi om lyxkänsla, med tanke på att klubbstugan saknar både el och rinnande vatten.
Toppenkäk som inte blir sämre av att avnjutas ute i naturen


Efter lunchen skulle vi fiska några timmar till innan det blir dags att åka hemmåt igen. Fisket var helt strålande på eftermiddagen, massor av kläckande dagsländor och riktigt mycket vakande fisk. Nu gäller det att vara på alerten när fisken råkar välja din imitation istället för den äkta varan. inte sitta och sova på sin post.
Jag i matkoma
Vi drar oss mot båtplatsen vid halv sextiden på eftermiddagen och möter Gunnar, Maggan och Isak som är på väg ut för att roa sej med lite kvällsfiske.

Om man summerar dagens fiske så blir facit: att vi har haft en kanondag på sjön, och fisket lär ju bara bli bättre de närmaste dagarna.

Vi hörs.

söndag 15 maj 2011

Flugfiskets dag vid Gustavsfors FVO

Man hittar Gustavsfors FVO (FiskeVårdsOmråde) vid Helgeå  strax väster om Älmhult ute på landsbygden ut med länsväg 120 i en fantastisk miljö. Små hus och gårdar utspridda mellan kullar och små dalar. Här höll -SSFK- Södra Sveriges Flugfiskeklubb öppet hus med temat Flugfiskets dag på lördagen. Ett väldigt trevligt initiativ laddat med aktiviteter kring ån och dess natur.

Janne som bjöd in mej till dagens event möter upp mej när jag kommer fram till en full parkering för att visa mej till en annan plats där jag kan ställa bilen. Kör över där och ställ dej på andra sidan säger han....

Det är ingen fara säger han, säääkert jojo. Märkligt vad fort det gick att köra över denna bron. Jag kunde notera att fler som körde över där inte heller körde speciellt sakta.

Man fångade insekter vid ån och band imitationer av dessa. Janne Isendahl är en mästare på att hålla koll på insekternas namn och livscykler och vet också vilka flugor som liknar vilken insekt. Tomas Andersson band flugimmitationer som ska likna dessa insekter.
Tomas Andersson vid en matpaus i bakgrunden och Magnus Karlsson som koncentrerar sej vid flugbindarstädet
Jan Isendal håller en kurs i naturlära
Sameo var också på plats för att visa upp sina flugfiskeprodukter
Det grillades också, och såldes korv och diverse dryck för den som kände sej lite sugen på att få nåt i magen. Man fick också lära sej en del om flugfiskets kastteknik.



Jag var med på ett hörn tillsammans med en riktig gentleman, Magnus Karlsson från Gemla och Tomas Andersson (som inte satt vid samma bord som oss tyvärr) för att visa den som var intresserad hur det går till att binda flugor till flugfiske. Magnus spånade bland annat lite på en idé om en fluga med en såkallad "wiggler" kropp som så småningom visade sej fungera så bra att jag tror det var två flugor blev söndertuggade av huggvillig fisk.
Livscykel bundet av Magnus
 Jag hade tänkt att jag skulle hinna kika runt lite på sevärdheterna jag också i en paus, men vi hade så jäkla kul att klockan formligen sprang ifrån oss, dels för alla fina människor som var nyfikna på hur flugbindning går till och dels för att Magnus var en underhållande kille med samma skruvade humor som jag själv. Jag band på begäran lite flugor efter mönster och idéer av Claes J:son Johansson av flytande foam och riktigt fina vingar av ruskigt tunn plast som man bränner ihop och formar med hjälp av ett verktyg som kallas "vingbrännare". På egen begäran valde jag också att binda den Danska havsöringsflugan / rosa räkimmitationen -pattegrisen- som fått namnet för att den liknar en liten spädgris. Detta var populärt bland gammal som ung.

Nån VS och lite andra flugor blev det också










När vi hade packat ihop för dagen strax efter klockan femton när regnet hängde i luften och vi inte kunde sitta kvar utomhus och fortsätta binda flugor. Så bestämde vi att vi skulle testa lite fiske i nån av strömmarna när vi ändå var där och fiskegrejerna var med i bilen. Det var ett bra initiativ av Magnus och en bra avslutning på en trevlig dag vid Helgeå tillsammans med SSFK. 
Bropelare


Magnus drillar fast fisk

Catch & release betyder att fisken får friheten åter
Jag fick på en Regnbåge som klev av ganska snällt och sen fick jag fightas med en vild Abborre innan jag lyfte på hatten för att bege mej hemåt. Jag ser fram emot fler möten som det denna helgen bjöd på.

Ps: Jag vill varmt rekommendera ett fiskebesök vid Helgeå och Gustavsfors. Välskött, naturskönt och jättevackert med fina platser för fiske både från land och vadbart.

Vi hörs.

lördag 7 maj 2011

Vardagsfiske

Några av de som brukar träffas på tisdagar under vintern för att binda lite flugor och ljuga om stora feta firrar bestämde att det var dags för en tur till kusten istället för flugbindning. Torsdag fick det bli. Vi siktade först på en tur till Påarp strax söder om Halmstad (Laxvik) när Janne Isendahl
fick beskedet -Åk inte dit! vattnet ser ut som "kaffelatte" (grumligt) Mats Rubinsson som redan varit där tipsade om Norrvikens trädgårdar istället där det är helt klart i vattnet. Där har vi varit förut. (Båstad) Så fick det bli. Vi var på plats strax efter sex på eftermiddan. På med vadare snacka lite taktik och ut mot stenarna. Arne Persson som inte varit med innan försökte nog suga på atmosfären litet innan han hittade en "hotspot" som såg intressant ut. Det rörde sej i vattnet och innan vi visste ordet av så stod Mats, som redan var på plats och drillade fisk. För att använda hans egna ord "-Cykelpump" Detta var det samma som Näbbgädda eller Horngädda!
Belonidae, Belone belone
Jag började fiska med något blandade tankar i huvudet. Är vi sent ute för havsöringen som jag hellre vill fiska efter, eller dyker de upp senare i kväll när det börjar skymma??? Det spelar väl igentligen ingen större roll. Vi är ju ute i den friska luften och den fina fria naturen istället för att sitta på rumpan och göra inget. Tony fick på en Näbbgädda som bjöd upp till lite dans. Härligt!
En stund senare så ropar Mikael att -Arne har fisk på!! Gôtt! Det är första gången Arne fiskar på kusten. Det måste ju kännas bra att få känna på fisk då. Eller som Janne Isendahl säger lite senare, att nu har vi "förstört" en man till ;) Och då menar han naturligtvis att en man till är fångad ännu mer i fiskets våld. Vad blev det då? Jo, en "näbbis på ca sju hekto. Själv hade jag nog påslag ca tio tolv gånger, men inget som ville stanna kvar på kroken. Lika frustrerad var Mikael som flera gånger ropade - JA! där satt den -NEEEj den klev av igen! Satans också! Om jag inte minns fel så fick Mikael upp åtminstone en fisk iallafall. Diddi, min fru ville ha med Näbbgädda hem för att lägga på röken. Det såg ju ganska mörkt ut för det, när Mats ropar och frågar om nån. ville ha hans fångst? Och han håller upp ett helt knippe med Silverpilar, Yes Please! om ingen annan ska ha dom så tar jag gärna hand om dom. Det ska rökas i helgen.

Kvällen är inte lång när man som vi kör ca tio-tolv mil efter jobbet för att fiska mitt i veckan då det börjar skymma och man inser att det kanske börjar bli sent,

en snabb blick mot klockan. Oj 22:00 hoppsan dags att packa ihop.
Stackars Tony är den som kör i afton. Jag sitter i baksätet och sover mest. Vi bestämmer att vi släpper av först Arne på vägen och sedan Mikael som bor längst bort först, och tar oss andra sen. Vi flinade lite när Mikael upptäcker att dörren är låst och han har inga nycklar med sej. Hunden skäller och väcker antagligen halva huset när han knackar på dörren. Sen bär det av mot Gnosjö och nästa stopp blir hos mej. Ut med all packning och vinka av Tony och Janne. Ner med grejerna till garaget och sen in för att få gå och lägga sej. Nu är klockan ca 00:30 när jag känner efter att dörren är låst och mina nycklar ligger nog i den andra jackan......Skit också! Vad är det första man gör i en situation som denna? Jo, kollar om nån såg mej. Sen är det bara att bita ihop och ringa på dörren, hundar som skäller och tanten som öppnar med ett rufs i huvudet som gör att jag tror hon inte är medveten om vad som egentligen händer. Sorry Mikael att jag flinade lite åt dej, jag är ju inte ett dugg bättre...

Vi hörs.

tisdag 3 maj 2011

Flugbyte med Peter Scheffler

Jag fick ett brev i lådan med en STOR fluga inuti. Jag tycker det är både kul och lärorikt att byta flugor med andra flugbindare, dels för att öka på min egen inspiration och för att snappa upp lite idéer och bindknep från andra kompetenta flugbindare. Historiskt så finner man massor av namnkunniga flugbindare som kopieras till höger och vänster, Frank Sawyer, Lew Oatman, Lee Wullf, Bengt Öste och Rolf Smedman för att nämna några. Det finns massor av flugbindare i dag som också skapar mönster som används mer eller mindre flitigt i våra vatten och även ute i den stora vida världen.  I Sverige och Skandinavien formligen dräller det av formidabla flugbindare. Vi har ju Lennart Bergqvist (Flugbindning på mitt vis) som fungerar som en "guru" för många av vårt lands flugbindare och flugfiskare. Johan Klingberg,  Morten Øland, Claus Eriksen och Ulf Hagström bara för att nämna några namn som "poppar" upp i skallen. Man möter ju ständigt nya ansikten när man har en hobby som flugfiskare och flugbindare. Fler människor än man kan ana har fiske som sin hobby. Flera är flugfiskare och därför blir steget inte så värst långt innan flugbindningen blir en del av hobbyn för många spösvingare. Somliga sticker ut lite mer än andra. Och vissa blir mer eller mindre proffs på flugbindandet. Claes J:son Johansson,  Johan Klingberg och Mikael Frödin är bara några exempel. Jag bytte till mej en fet gäddfluga från en flugbindare som visat att han platsar i historien som skrivs just nu.
Gäddfluga av Peter Scheffler

Tackar för gädd godiset. Den hamnar på min "Flywall of fame". Vem vet, vi kanske ses på nån workshop nån gång.



Vi hörs..

söndag 1 maj 2011

Flugströmmen i Harasjömåla.

Fiskeklubben firade 50 år förra året, därför ordnade några av oss en liten utflykt till Harasjömåla. Gnosjö sportfiskeklubb hyrde hela den konstgjorda flugfiskeströmmen för en heldags fiske efter regnbåge i strömmande vatten. Det känns ganska lyxigt att få disponera en såpass fin anläggning på så få man som vi var idag.
Lappkåta och grillkoja vid Harasjömålas flugström
Nio man som flugfiskar på en sträcka av 1,1 kilometer med massor av väl iordningställda pooler med fina sel och nackar som ger oss ganska många chanser till bra fiske.
Fisk i bra storlek men usel kvalitet på fenorna gör att det blir blandat omdöme över Harasjömålas flugström.
Man kan begära bättre kvalitet på fisken när prislappen på hyran av flugströmmen ligger på 9500:- Vi samlas strax efter klockan fem på morgonen vid grillkojan för att snacka taktik och tackla spön. Det handlar  mycket om sjunktafsar och flugor som orkar ner i hålorna där fisken står. Kaffe och frukostmackor dukas upp och man käkar upp sej lite så man står sej några timmar, det är ganska många timmar till lunch. Några hade rekat i förväg eftersom de kom hit på lördag eftermiddagen och tog in på vandrarhem i Olofström. Medans tre av oss sov i husvagn i Pukavik där vi testade lite fiske efter havsöring på lördagseftermiddan.

Micke och Gunnar på Norje Gryt

Birger och Martin hade nog redan kivats om vad de tyckte var den hetaste poolen för dagen eftersom dom sprang iväg åt samma håll som om vattnet höll på att ta slut för dom. Jaja, sådan Far, sådan Son. Jag tror att Jon var den som först fångade en fisk idag


Inget stort monster men dock en fängad fisk. Nog funderade man lite om det var så här smått det skulle vara. Men det behövde jag inte oroa mej för speciellt länge. Jag drog på en båge som gav mej en fin match på mitt klass # 6 spö. knappt 2 kilo men trind som en liten julskinka. (det ser ut som håven behöver ses över, är det ett hål där fenan sticker ut?)
Så här fortsätter det  några timmar på morgonen. Här en bild på martin med en fisk och på marken ligger Niclas Åbergs fisk.
Lunchen käkade vi "inomhus" i en lappkåta som var utrustad med bord och bänkar. (föredömligt)
Kent Berg och Jon Erlandsson
Vi snackade massor om flugval och vilken taktik som ger störst chans på fast fisk, men det går inte alltid som man tänkt sej. Med polaroid glasögon har man en god chans att se fisken i vattnet, och det gjorde vi. Det betyder ju inte növändigtvis att fisken hugger bara för att man serverar det du sjäv tycker ser ut som en riktig mumsbit. Ibland kunde jag försöka truga en och samma fisk i tio minuter för att sedan gå därifrån, då kommer näste man och lägger en annan fluga på samma fisk och  -TJONG! så smäller det. Lite frustrerande! 
Jag gissar att fisken som sattes (inplanterad regnbåge) håller en snittvikt på ca 2,5 kilo. Åtminstone de som fångades av oss idag. Skapligt stridbara "firrar".

Jag bröt upp från mina fiskevänner vid 17 tiden och åkte hemåt. På vägen någon mil utanför Harasjömåla, närmare bestämt strax utanför Lönsboda möter vi ett veritabelt "Busväder" med flera centimeter snö/hagel på vägen. Snacka om bra timing! Vädret har ju varit riktigt bra hela dagen. Helhetsintrycket blev: Snygg anläggning, god service med ved och bra grillkåta. Lite lagom lyxkänsla som dock smolkades en aning av den fenskadade fisken.

Ps: Jag tog en till. Jag tror att det var dagens största.

Ha dé.
vi hörs.