måndag 4 oktober 2010

Dagens fångade fisk är rökt, varmrökt. (bruksanvisning)

Jag var uppe tidigt idag. Klockan ringer 05:30 och jag tänkte fiska en stund på förmiddagen innan det börjar blåsa upp. Jag är vid sjön vid sjutiden och det börjar gry nu. Det vakar en del fisk men men bara sporadiskt.
Jag får på en regnbåge efter nån timmes fiske, som jag bestämmmer mej för att ta med hem oavsett om det blir nån mer eller inte, en ska med hem iallafall. Jag går i land på ett ställe för jag behöver "lätta på trycket" lite, det var ju bra för jag snubblade en massa kantareller där i skogen. Den som känner mej vet att jag är kass på svamp, men i skrivandes stund hoppas jag att det var ätliga svampar annars är det kört nu. Dom serverades till dagens middag.Det blev grillat med svampsås.
Jag tänkte berätta lite mer överskådligt om hur jag gör när jag varmröker mina fiskar i en vanlig konventionell rök som du köper i sportfiskebutiken eller på varuhuset.
Jag visar här på dagens fångst som således är en regnbågslax på ca sex hekto.
Här är den urtagen och fjällad.

Nästa steg i mitt fall blir att jag väljer att filéa fisken eftersom jag vill ha mycket smak av kryddorna i fisken, det blir ju lite större yta att krydda på om man gör filé av fisken.Här kan man om man vill ta och bena ur fisken om man vill att det ska vara "barnsäkert". benen tas ur med en tång eller en lämplig pinsett eller nåt liknande. Man måste ta ur benen i riktning mot där huvudet suttit, annars riskerar man att de bryts av när man drar.
Nästa momet är att filén mår bäst av att vara ganska torr innan man saltar den, det löser jag genom att vända den nedåt mot en dagstidning som får suga upp fukten ur fisken i några minuter innan jag saltar den. Detta gör att lite mer av saltet stannar på fisken istället för att bara rinna av den. Jag använder bara salt utan Jod av den anledningen att Jod är beskt och det vill jag inte ha i min fisk. Så här får fisken ligga på ett svalt ställe i några timmar upp till ett dygn om du inte hinner röka fisken samma dag som du saltar den.
Nästa moment är själva kryddningen. Den absolut mest använda kryddan till rökt fisk är Citronpeppar som faktiskt smakar riktigt bra. Jag föredrar personligen en annan krydda nämligen Pepparmix, medans hustrun gärna vill ha nåt med smak av vitlök som också funkar fint. Det är bara fantasin som bromsar dej där. Dessa är smaksatta med Pepparmix och citronpeppar.Nu har det gått ett par timmar så nu är det dags att fixa själva röklådan. Här är delarna, till vänster i svart är bottendelen med två stycken brännare som eldas med T-sprit. Till höger längst ned är själva röklådan med dess galler och över det ligger locket. (denna röken har galler i två plan)

Man börjar förberedelserna med att hälla lite rökspån i botten på röklådan, i detta fallet använder jag spån av Al som är det vanligaste spånet vi använder för att röka fisk. Här går det åt knappt 2dl spån.Sen lägger jag på en plåtbit som fungerar som droppskydd för spånet så det inte droppar från det man röker så spånet slutar producera rök.
Nästa moment är att helt enkelt plocka ihop gallrena och lägg fisken på det i det här fallet översta gallret. (om du har fler filléer så kan man med denna röken lägga fisk i två våningar)Nu är det dags att tända brännarna som är placerade i den svarta underdelen, jag har valt att placera hela röken i min gasolgrill som tål eld och värme. Hur du gör är naturligtvis upp till dej. Men tänk på brandrisken! Ställ nu hela röklådan uppe på den svarta plåthållaren som håller brännarna, och sätt på locket på röklådan.Nu kommer man till de lite knepigare funderingarna, hur länge ska fisken rökas? Det är inte helt enkelt att svara på, men jag ska göra ett försök. Om du har brännare som brinner med en riktigt häftig låga så kan det räcka med ca 15-20 minuter för att fisken ska vara färdigrökt. Om du däremot har brännare som du kan styra lågan på så kan det vara en fördel att elda lite lugnare och länga tiden till kanske 30-35 minuter. Det är inte jätteenkelt att säga hur lång tid själva rökningen tar eftersom yttre omständigheter kan ha betydelse, exempelvis om det blåser eller om du röker när det är riktigt kallt ute så tar det lite längre tid.En sak som kan vara värt att veta är att fisken är iallafall färdiglagad om den kommer upp i en egen temperatur runt eller över ca 55grader celcius. Det är ju inte så svårt att lyfta på locket och kolla med egna ögon. Det är inte bara ögonen som får jobba nu !? Jag lovar att näsan har fullt upp, det doftar helt fantastiskt när man lättar på locket.Dessa filéer har legat på röken ca 15-20 minuter eftersom mina brännare brinner ganska kraftigt, jag har däremot låtit fisken ligga kvar en stund i lådan medans den svalnar så jag får en ganska kraftig röksmak utan att fisken behöver lagas för länge och riskera att bli torr.
Var inte rädd för att experimentera lite, det värsta som kan hända är ju att du misslyckas och måste ut för att fånga en ny fisk och testa igen. Det kunde ju vara värre.
Om du gör rätt så kan resultatet bli ungefär så här. Jag hoppas att detta har hjälpt dej med åtminstone nåt frågetecken. Har du fortfarande funderingar så ställ frågan, kan jag hjälpa till så gör jag gärna det.

Jag lägger till en länk här: Hemrökt röding - fiskarnas Greta Garbo Mycket interssant lyssning på ett par kockar som beskriver detta så bra att man nästan känner doften av den rökta fisken.  Johan Malm och Jonas Runnberg på Restaurang Gabriel i Feskekôrka beskriver hur man röker röding.

Ha det.

5 kommentarer:

  1. Hej Ulf!!
    Välskriven blogg med bra bilder "tummen upp" =))
    Du har en stor poäng med att "naturupplevelsen är lika viktigt som antalet fångade fiskar"
    Men ja erkänner att ja trots det vill ha mycket & stora fiskar!(C&R) på störe delen av fångsten!
    Ja har haft ett riktigt bra gösfiske & aborrår=))
    Nu sjunger fisket på sista versen i sjöarna här.
    Sen får vi invänta isarna(Pimpel & Ismete)
    Om fisket efter aborre är bra på tordag,blir det några gånger till innan vi tar upp båten.

    Nångång nästa vecka trollingfiske med riktigt stora vobbler "storgädda & gös"

    "man kan inte fiska för ofta bara för sällan"

    "skitfiske & kraftigt böjda senhöstspön"

    Mvh/David "gösen"

    SvaraRadera
  2. Hej david. Kul att du gillar min blogg.
    Jag kikade in på din blogg, och ser att du är lite "jiggtokig", riktigt kul läsning. Jag har inte några stora erfarenheter av jiggfiske mer än att jag fiskat litte abborre och regnbåge (put & take) nån enstaka gång med UL =skitkul. Det är ju skönt att ditt fiske fortsätter under isen till vintern. Jag flugfiskar mest så det ser ju lite sjukt ut om jag försöker lägga ut linan på isen ;) Ett favoritfiske på vintern är ju landlaxfisket i Vättern. (Funkar ju med fluga från flytring de flesta vintrar också)Jag hoppas jag får skriva om det här.
    Ha dé bra.

    SvaraRadera
  3. Härlig SBS på rökning av regnbåge, det är inte bara flugmönster som behöver beskrivas!

    / Richard Ö

    SvaraRadera
  4. Hej Ulf!

    Tack för en bra beskrivning av hur man röker fisk! Jag har varit sportfiskeidiot i nästan 30 år, men aldrig rökt en fisk. Gumman fick en rök av en jobbarkompis, men tyvärr fanns ingen bruksanvisning med. Men med din beskrivning så skingrades funderingarna. Tack, och skitfiske på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas resultatet blir bra också. Lycka till och smaklig måltid!

      Radera