söndag 22 april 2012

Humpy eller "The Goofus Bug"

Idag har jag bundit en liten svärm med flugor som fiskar fantastiskt bra torrt, när det blåser och krusar vattenytan så flugan blir svår att se. Den flyter högt och syns bra.


Den är också en skitkul fluga att öva prickskytte på vakande fisk i stilla vatten med.
Jag binder den så här:

Krok:
Torrflugekrok storlek#10 (ex. Kamasan B400)

Stjärt:
En liten bunt älghår som jag "stackar" ( lägger i en hairstacker och knackar ihop stråspetsarna, så de blir lika långa)  dessa binder jag in som stjärt, lika kort som krokgapet är brett.

Vinge:
En bunt hjorthår/rådjur som jag "stackar" och binder in ca 3-4 millimeter bakom krokögat. Jag klipper bort överskottet.


Dela vingen i två buntar och bid isär som en "åtta"

Ryggsköld:
Bind in en ny bunt med hjorthår i den änden du klippte av från skinnet

Kropp:
Dubba kroppen fram till strax bakom vingen med valfri dubbing eller linda kroppen med floss silke

Vik nu fram bunten med hjorthår som på bilden och bind ner den med några försiktiga varv med bindtråden. Kom ihåg att tunn stark tråd skär lätt igenom hjorthår som en skarp kniv.

Nu kan du klippa bort överskottet som på bilden. Men du! Lämna kvar vingen.

För att göra en hållbar fluga så rekomenderar jag att du lackar ryggskölden med
Fly-Tite.

Nu binder jag in ett par hackelfjädrar med den blanka sidan mot mej. Den här binder jag med en brun och en grizzly fjäder. Du kan binda en Humpy i vilka färger du vill.

Jag sätter sedan bägge fjädrarna i hackeltången och lindar först ett eller två varv bakom vingarna och sedan resten fram till krokögat där jag binder fast ändarna och klipper bort överskottet.

Avsluta med ett par varv med din whipfinisher eller några halvslag innan du klipper av tråden.


Nu återstår bara att lacka huvudet
Humpy



Så gör jag.
Vi hörs.

onsdag 18 april 2012

Fiskbilen kom till klubbsjön igår!

Att hålla sej med ett öring och regnbågsvatten betyder också en hel del arbete. Bland annat att vi köper odlad fisk som vi planterar / sätter i våra sjöar. Det innebär att fisken transporteras från fiskodlaren till kunden i en stor syresatt tank som är placerad på ett lastbilsflak eller en stor släpkärra. Där ska den lyftas ur tanken och ibland placeras i stora kärl som bärs fram till sjön.
Det kan ibland vara ganska långt mellan närmsta väg och sjön. Det känns i armar och ben när man kånkar en sån här balja mellan buskar och grenar flera hundra meter fram och tillbaka några gånger. När man väl är framme vid sjön så stjälper man försiktigt i fisken där det inte är för grunt.  Belöningen i form av ett fantastiskt fint fiske gör att man gärna gör det här jobbet några gånger om året.

Vid en av sjöarna kan man köra bilen ända fram till vattenbrynet, där blir det en ganska enkel sak att lyfta över fisken rätt ner i sjön med hjälp av en håv.

En och annan lite större fisk gör ju att det blir lite mer spännande för den som  gillar att tävla inbördes med sina kamrater om vem som är "bäst"
Stora "firrar"
Nu låter vi fisken vila och acklimatisera sej i några veckor innan vi påbörjar fisket igen. Det är betydligt roligare att fiska på fisk som lärt sej äta insekter istället för foderpellets som skramlar ur en maskin på bestämda klockslag.

Vi hörs.

lördag 14 april 2012

Idag blev det en sväng till kusten

Jag packade bilen på morgonen med en del nödvändigheter för en okomplicerad tripp till västkusten för lite havsöringsfiske. Spön och rullar. Vadare och varma kläder för två. Frukostmackor och choklad. Kaffe och bullar. Grillkorv, bröd, grill och ved. Jag passerar Hyltebrukpå vägen mot kusten, där jag hämtar min ene son Eddie som har övernattat hos en vän. Vi far vidare till Laxvik strax söder om Halmstad.
Eddie Brandin
Han fick låna ett par av mina vadare men skorna fick bli en improvisation. Caterpillar Kängor funkar i brist på annat. Vädret såg allt annat än lovande ut när vi närmade oss platsen som skulle bli målet för dagen. Det regnade ganska rejält när vi passerade Halmstad, men det sprack upp och blev helt fantastiskt fint när vi var på plats. Det fina vädret hade vi hela dagen. 

Eddie hade första kontakten ganska omgående, men den klev av innan vi fick se vad det var. Sen tog det bara ett par minuter när det var dags igen. En fisk som fick håvas och fotas.
Nu fortsatte det på samma sätt sporadiskt hela dagen. Försiktiga nafsanden och rejäla hugg om vartannat. Eddie hade uppe två fiskar som fick gå tillbaka och några klev av utan hjälp av peangen.

Lunchen grillades på plats i en medtagen grill på ben. Kom ihåg att det är förbjudet att göra upp eld direkt på en bar klipphäll. Värmen kan orsaka sprickor som blir ärr i naturen som aldrig läker.
Min hemmagjorda vedgrill av rostfritt stål.


Vi fiskar en stund till efter att korven sluntit ner. Vi träffar en del folk som kommer och går under dagen. Men det trevligaste mötet för dagen blir nog när det kommer två unga herrar och en liten grabb till platsen där vi fiskat under dagen. Den yngre av herrarna skulle fiska efter havsöring med fluga och var lite osäker på om grejerna han har med sej skulle "göra jobbet". En snabb koll och jag konstaterar att det han har med sej är snarlikt det jag fiskat med under dagen. Det ska nog funka fint. En liten justering på tafsen och på med en fluga, så var han redo för fiske. Det känns bra att kunna dela med sej av sina kunskaper. Det var ju så jag lärde mej från mina vänner.

Massor av frisk luft, trevligt sällskap, fint väder och ett par goda grillade = En bra dag!

Vi hörs.

torsdag 12 april 2012

Det blev en tur till klubbgölen ikväll.

Jag frågade sonen om han var sugen på att hänga med en sväng till en av klubbens sjöar för att se om där var nån fisk hemma. Eddie hakade på och tog hunden med sej in i fiske himlen.
Eddie Brandin med sin hund Kinza

Eddie började bra med en fisk på ett av de första kasten han la ut. En regnbåge på ca 1,3-1,4 kg

Den tog på en Humpy

Sen var det min tur med en ungefär likadan fisk som också får följa med hem till köket.
"Felfri"

Skönt med fisk som har i stort sett helt felfria stjärtfenor som dessa övervintrare kan visa upp.



Det blir nog en sväng till västkusten till helgen. Lite smolk i bägaren är det då jag lyckades snubbla på favorit kustflugspöet i söndags när jag var på väg ut till ett gryt i blekinge, där jag lyckades knäcka spötoppen.


Vi hörs.

söndag 1 april 2012

Premiärhelg i Mörrum.

Jag hade ett ärende i Mörrum går.

Laxens hus vid Kungsforsen i Mörrum
Det gjorde lite ont i själen när jag inte var där för eget fiske. Men jag var bara tvungen att kolla om det var nåt folk som stod i nån av poolerna och fightade nån fisk. En sväng förbi Kungsforsen och en snabb titt in på Laxens hus blev det innan jag var tvungen att dra vidare. Husvagnen skulle tvättas av, besiktigas och köras ut till Norje Boke Camping.

Sportfiskemässan i Kista
Förra helgen var nästan lika hektisk. Jag fick ett par korta timmar på Sportfiskemässan. Minglade runt en stund och träffade några trevliga bekanta, och gjorde en ny bekantskap "IRL" En kul och ytterst kompetent flugbindare som inte behöver nån större presentation. >Ulf Hagström< från Nynäshamn.
Ulf Hagström

Vi hann prata en stund medans Ulf visade mej hur han band en fluga som ska kopieras och testas till våren. En tunn och smäcker fluga som ger ett fint avtryck på vattenytan.

En fluga till min "flywall" blev det också! Tackar herr Hagström (c:

 



Vi hörs.