onsdag 18 april 2012

Fiskbilen kom till klubbsjön igår!

Att hålla sej med ett öring och regnbågsvatten betyder också en hel del arbete. Bland annat att vi köper odlad fisk som vi planterar / sätter i våra sjöar. Det innebär att fisken transporteras från fiskodlaren till kunden i en stor syresatt tank som är placerad på ett lastbilsflak eller en stor släpkärra. Där ska den lyftas ur tanken och ibland placeras i stora kärl som bärs fram till sjön.
Det kan ibland vara ganska långt mellan närmsta väg och sjön. Det känns i armar och ben när man kånkar en sån här balja mellan buskar och grenar flera hundra meter fram och tillbaka några gånger. När man väl är framme vid sjön så stjälper man försiktigt i fisken där det inte är för grunt.  Belöningen i form av ett fantastiskt fint fiske gör att man gärna gör det här jobbet några gånger om året.

Vid en av sjöarna kan man köra bilen ända fram till vattenbrynet, där blir det en ganska enkel sak att lyfta över fisken rätt ner i sjön med hjälp av en håv.

En och annan lite större fisk gör ju att det blir lite mer spännande för den som  gillar att tävla inbördes med sina kamrater om vem som är "bäst"
Stora "firrar"
Nu låter vi fisken vila och acklimatisera sej i några veckor innan vi påbörjar fisket igen. Det är betydligt roligare att fiska på fisk som lärt sej äta insekter istället för foderpellets som skramlar ur en maskin på bestämda klockslag.

Vi hörs.

7 kommentarer:

 1. Ni borde genast bojkotta denna odlare. Hon och hennes far har i många år bidragit till att förpesta den gamla klassiska Vänneån genom sin odling där. De släpper bla ut sina fenlösa regnbågar i ett av södra sveriges finaste och klassiska Öringvatten och håller därmed på att utrota den genuina stammen som finns där. Då jag påtalade detta så påstod de att fisken rymmer från odlingen. Pyttsan, inte ens regnbågen rymmer uppströms definitiva vandringshinder.
  En förbannad skandal att de får fortsätta!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.
   Menar du att de transporterar fisken uppströms ett vandringshinder för att släppa fisk från tanken? Isåfall är det nåt som är fel. Jag vill emellertid inte diskutera nåt jag själv inte har några belägg för i detta forum. Jag passar vidare till den det berör.

   Radera
 2. Ja det är inte lätt att bära fisk, minns när jag hjälpte till i ett klubbvatten här på höglandet och det var några meter att gå med stora hinkar för att få fisken i vattnet, men det är som du säger, så värt det!!

  SvaraRadera
 3. Så säger de att det är avkoppling med fiske...

  SvaraRadera
 4. Såna här förberedelser gör ju själva fiskandet ännu mer avkopplande ;o)

  SvaraRadera
 5. Bra att ni ordnar detta så jag kan fiska världens bästa vulgatafiske som gäst;)

  Thomas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thomas.
   Det har du faktiskt rätt i, och nu är det bara några få veckor kvar. Hoppas vi kan ses vid sjön nån gång.

   Radera