söndag 30 oktober 2011

Sista flugkasten i klubbsjön för i år

Jag var uppe vid vår klubbsjö och flugfiskade de sista kasten där för i år. Riktigt gråväder och blåsigt var det också.
 Dagens fiske började med ett jättevak precis framför båten, bara ett par meter ifrån mej när jag höll på att binda på dagens första fluga på tafsen. Jag blev så rädd att jag höll på att trilla baklänges. Jag hann lyfta blicken och såg att det var en rejäl fisk på ett par kilo som var uppe och tog nånting brutalt. Okej nu gäller det bara att hitta rätt fluga sen tar vi dom, tänkte jag. -Pffrrtttt... nog för att det vakar sporadisk där jag ankrat upp i lä kanten, men mina flugor lockar inte ett skit. Det har till ockmed vakat precis bredvid mina flugor. Jag har testat torrt med Jassid Diptera och TKK (två kopulerande knott) Klinkhammers, Grey wollf och Caddis. Inte ett enda påslag blev det. Sen vände vinden och jag sitter inte längre i lä. Jag valde att fiska under ytan istället för att flytta mej, eftersom det ändå finns fisk omkring mej där jag redan befinner mej. Först känner jag spontant att jag bara "måste" testa en förtyngd Montana, eftersom nån hade varit vänlig nog att glömma en sådan i båten som jag tog idag. 
En "hittefluga" förgyller vilken flugask som helst.
Den flugan funkar inte heller kan jag ju upplysa om.

Jag byter igen. och provar med ett mönster jag ska binda upp några flugor av (en beställning) som liknar en något färggladare flickslände nymf. Hoppas att beställaren är en bättre fiskare än jag, för den funkar inte heller........
Wiggle nymf
Jag byter rulle, lina och fluga igen (från intermediate till flytlina) eftersom vinden kantrat och det lugnar sej igen. På med en svart Klinkhammer igen eftersom vaken på ytan är försiktiga och sugande nu, då kanske man har en liten chans iallafall...............det vakar bredvid och runt om. Men vad fan äter fisken då?? jag ser ju inte en insekt för bövlen! Jag bestämmer mej för att det börjar bli dax att vända kosan hemåt igen, så jag tar hem flugan och ska precis sätta fast den i en spö ögla när jag upptäcker en lite fripassagerare som sitter i flugans parashute vinge. En 2,5 millimeter jätteliten flygmyra som liftat med min fluga. (jag vet inte om flygmyra är rätt namn på insekten, skriv gärna en kommentar om du vet vad den heter)

Klinkhammer och flygmyra
Nu kanske det hade suttit bättre med en Jassid eller knott imitation i stolek #28 eller nåt istället för den i jämförelse gigantiska Klinkammern som här är bunden på en krok storlek#16. Nu skiter vi i det, för jag var på väg hem och jag fick med mej en ganska kul bild iallafall.

Jag skrev i början att det var sista kastet för i år.
Anledningen till det är att vi ska sätta ny fisk i vår klubbsjö nu på onsdag. En sedvanlig höst utsättning med öring och en del regnbåge. Som ska få gå i fred och förvildas innan vi börjar fiska på den. Det gör vi inte fören till vintern när isen ligger igen. Eller tidigast troligen sista fredagen i januari. Då som först tillåter vi ett begränsat vinterfiske på planterad öring och regnbåge.

Vi hörs.

söndag 23 oktober 2011

Lax och räkröra vid Gustavsfors och SSFK

Tony Sjöblom

Tomas Andersson
En helg fylld av trevliga människor och massor av fiskehistorier. Flugbindning tillsammans med gamla och nya ansikten i två dagar plus en dag med lite fiske i Helgeå Gustavsfors FVO. Det hela började i fredags afton vid halv sjutiden med en välkomst macka med rökt lax. Vi som var på plats (dagen före) ställde upp våra bindstäd och satte oss ner och började duka upp våra bindprylar.

Jag fick en "beställning" på några flugor, Kan du binda såna här?
Flickslända
Jag testade att binda en som får följa med hem , så jag har med mej de rätta proportionerna. Nu kan jag nog fixa ett stim av dessa.
Kallrökt lax
En kvällsmacka och sen i säng vid 01:15 måste ju tänka på att det kommer en dag i morgon också.

Lördag morgon: Jag vaknar tidigt i svinottan och måste gå på "muggen". Ja just det! Jag såg ett utedass när vi kom på aftonen..... Och när jag öppnar stugdörren på morgonen och får se detta så ler jag bara för mej själv. Frost och utedass -det här blir nog spännande, tänker jag. ("skitfint" läge, föresten)



Lördag förmiddag börjar med frukost och sen kommer det finbesök av Sven "Fluan" Axelsson. En ruskigt kompetent och ödmjuk flugbindare med specialitet för klassiska laxmönster. Vi har träffats en gång tidigare på västkusten. Vi har blivit inbjudna till Södra Sveriges Flugfiskeklubb SSFK för att visa medlemmarna, eller iallafall de som är intresserade av flugbindning, hur man binder några av de typer av flugor som man använder vid flugfiske. Meningen är att Sven ska visa hur man binder laxflugor klassiskt, och jag ska visa den som är intresserad hur man får ihop en Pattegris. 
Sven bider Pattegrisen med mej

Här visar Sven i stora drag hur han trollar fram en "Klassiker"
Sven Axelsson och Jan Isendahl


Lax och räkröra

Nu tar jag ett brejk från laxbindandet,

och frågar om nån vill binda havsöringsflugan med namnet efter en dansk spädgris Pattegrisen. Där var några hugade som var intresserade. Sven och Jan ville sitta med och göra var sin gris, även dessa herrar var sugna på öring godis.

Håkan Sparrman
Håkan berättade att han sett min bindbeskrivning av Pattegrisen på internet och att han tyckte det var kul att få binda den tillsammans med mej och de andra i klubben ". Tack för de fina orden Håkan.

Thomas Jentzsch


Det är alltid trevligt att få lov att förmedla kunskap till andra som uppskattar det. Alla hade bra handlag och var kompetenta flugbindare, det gör att det blir enkelt att agera lärare. Lite bråttom blev det för att klubbmedlemmarna skulle även hålla ett klubbmöte mitt på dan. De drog till en annan stuga.

Då gjorde Sven misstaget och frågade om nån av oss som blev kvar var sugen på att testa att binda en laxfluga :-)

Ett par timmar senare har denna eminenta pedagogiska lärare lyckats lotsa mej fram till nåt som faktiskt påminner om en ganska vettig fluga. Tusen tack för denna långa resan Sven.

Jag och Sven, lagom trötta efter en maraton bindning
"Brandin silverlander" bunden av Sven Axelsson Örkeljunga
Så här blev min "Silverlander"

Efter detta packar Sven ihop och far hemåt i sällskap med kamraten
Mats "Judas By Water" Rubinsson.
Mats Rubinsson
Kvar i stugan blir Jag Janne Isendahl Och Tony Sjöblom som binder lite fiskeflugor som ska komma att testas i morgon bitti innan hemresan.

Söndag:
Tony smygfiskar

Jag bara myser

Janne lägger ut
Jag vill dessutom varmt rekommendera Helgeå i Gustavsfors FVO för er som söker ett fint lättillgängligt naturligt strömmande vatten för flugfiske.
Tack SSFK för en trevlig vistelse i er klubbstuga.

Vi hörs.

torsdag 20 oktober 2011

SSFK Södra Sveriges Flugfiskeklubb Flugbindarträff lördag 22 oktober

Dessa är bundna av Magnus Karlsson från Gemla

SSFK Ska hålla en flugbindarträff i helgen. Jag vet att där finns en hel del ytterst kompetenta herrar som ägnar sej åt flugfiske och flugbindning. Jag får vara med på ett litet hörn där jag ska visa lite av det jag gör, men framför allt så kan jag hämta inspiration och influenser från andra bindare. Vi kan säkert lära av varann. SSFK har sitt säte vid  Helge å (Gustavsfors FVO) strax utanför Älmhult. Ett toppenfint strömvatten, med flera utmaningar för den hängivna flugfiskaren.
 Jag kanske hinner skriva nåt i helgen.

Vi hörs.

söndag 9 oktober 2011

Vertikalfiske med jigg efter gös

Jag tog båten på släp efter bilen för att följa med Gnosjö Sportfiskeklubb på en årlig tillställning där vi fiskar efter gös. Vi sjösatte båtarna i sjön Hären strax utanför Gnosjö vid niotiden i morse. Vädret var absolut perfekt för vertikalfiske med elmotor och ekolod. Vindstilla med ett nästan magiskt ljus och en märklig blandning av dis och dimma.
Det var värt att kliva upp i morse med.
De andra som skulle med, sjösatte och drog åt olika håll och började fiska med lite varierade tekniker. Några fiskade med wobbler trollandes med paravaner medans nån fiskade på djupet utan paravan. Jag bestämde mej för att inte trolla idag, eftersom min lilla båt saknar autopilot. Det känns som man behöver vara en man vid ratten och en vid spöna när man trollar efter gös eller gädda. Jag ville testa mitt vertikalspö som knappt har sett vatten förr. En teknik jag bara testat en gång förut, ganska precis ett år sedan faktiskt (förra klubbfisket) Då hade jag ett fiske som gav mersmak. Några brutala påslag som gjorde att jag tyckte detta fisket var ganska kul.


Nu var båten sjösatt och spöna var äntligen på plats efter att jag fick ta en extra sväng hem för att hämta dom, eftersom jag glömde dom i garaget när jag for hemifrån. Tur för mej att vi inte fiskade nån annan stans denna gången. Jag for iväg över sjön en ganska lång sträcka för att prova ett par "hotspots" i södra änden.
Det ser brutalt kargt ut
Här tog jag mitt livs första vertikaljiggade/fångade gös förra året. Tack för de goda råden och tipsen! (Logan och Tony) Jag startade dock vid ett annat ställe den här gången, jag stängde av stora motorn och sänkte ner el-motorn och började söka "bågar" (fisk ekon) på ekolodet. Där såg ut att vara gott om fisk med massor av ekon men de vill inte nappa. Jag provar med det ena efter det andra. Färgglada jiggar, bruna, gröna, stora jiggar, små jiggar, stora skallar och små också. men inte ett nafsande. Nu byter jag ställe och provar nån annanstans istället. Jag kör dit där jag fick fisk förra året. Nu fick jag dessutom sällskap av Tony och Mikael som styrde sin båt till samma ställe. Likadant här ingenting, varken för mej eller de i den andra båten. Tråkigt....Tur att vi bestämt träff för att grilla en korv till lunch, och nu var det dags att samlas där.





Korven smakade som vanligt bra när man är svulten.
Vi kollade när vi satt och åt våra korvar om nån hade fått nåt? Det har varit väldigt dåligt ställt över lag på den fronten. Gunnar hade fått på en liten Gädd pinne som knappt var större än betet den fångades med och nån hade fått upp nån fisk i båten och ytterligare nån som bara nafsat lite.

Vi bryter upp och den som vill kör hem och den som vill fiskar så länge den vill. Jag kör en liten stund till och provar nåt mer ställe på vägen hem.

Det har börjat blåsa upp ganska rejält efter lunchen så fisket med jigg börjar bli lite besvärligt. Jag byter taktik och fiskar en stund med Jerkbait för att se om man kan fresta nån gädda istället. Men det känns också ganska lönlöst idag. Jag vänder båten och kör nästan hela vägen tillbaka till sjösättningsrampen vid Välornas camping där jag återigen hittar stora fisk ekon på ekolodet som jag bestämmer mej för att testa att fiska på. Inte ett nafsande eller hugg överhuvud taget. Kan det bero på att Gunnars sambo och min fru önskade mej "Lycka till med fisket" istället för "skitfiske" i morse när jag åkte hemifrån. Jag tror att det var så, kan inte ha med nåt annat att göra.............

Vi hörs.

lördag 8 oktober 2011

Blåsigt höst fiske.

Jag trotsade blåsten och for iväg för några timmars fiske. Jag får sällskap idag av Mikael som också kände suget. Vinden hade svårt för att bestämma sej, från att ena stunden vara nästan vindstilla för att sedan kantra och blåsa upp till flera sekundmeter. Det gör inte så mycket för det betyder bara att man får söka läkanter och där kan man fiska med flugor som liknar insekter som kraschat. Jag testade det mesta idag,  först flytlina med diverse torrflugor som Diptera, Vingad Caddies och Jassid för att sen binda på nån Caddiespuppa som fiskades under ytan. Det gav inget, okej. På med en annan rulle och en sjunklina. Först ut en Boobie fluga som är bunden för att likna en spigg i svart, grönt och silver. Lönlöst. Hmm en VS sviker väl inte...Jo det gjorde den. Nu testar vi det tyngre gardet. En tungstensförtyngd orange superkanin som fiskas hem fort som f....n på olika djup kan väl ingen fisk motstå. Jodå min funkar inte, men en liknande combo frestar fisk hos Mikael som får på en riktigt fin regnbåge på ca 2-2,5 kilo skulle jag gissa. Kolla vilken fin fisk.

Fishfight



Nu är den trött



Färdig för håven



Lossa kroken försiktigt med en peang



Visa upp för kameran



Men Vafan!!! Hal eller slapp i nyporna??



Blääää

Jag lovar att det var en jättefin regnbåge.

Nu rodde vi iland och drog på en brasa och grillade några vurstar som vi stillade hungern med. Det var nog första gången den här hösten som brasan fick fungera som element också. Kallt om händerna blev det. Mätta och goa satte vi oss i båtarna igen för att fresta med nya flugor. Jag bytte rulle och lina igen, denna gången satte jag på en intermediate lina för att fiska streamer över ett grund vid en udde där fisken alltid står och käkar fisk godis. Det funkade inte heller.... Vilken tur jag har. En bil rullar in vid klubbstugan. Janne Isendahl kommer för att fiska lite. Då ror jag hem och ljuger lite med honom, för det här ger inget mer än frisk luft idag. Mikael dröjer inte heller länge innan han också kommer iland.

Jan Isendahl har planer på att fiska med nymf i dag. Här kollar grabbarna i en av flera av Jannes medtagna godislådor som är fyllda till bredden med diverse flugor, och går igenom vilken av alla som är den som gör susen just idag. Tron kan försätta berg. Och jag vill citera William Moberg Foulds med orden:
-Det sista som överger en fiskare, är hoppet.

Jag petar in lite för ögonen också
Vi hörs.