söndag 30 oktober 2011

Sista flugkasten i klubbsjön för i år

Jag var uppe vid vår klubbsjö och flugfiskade de sista kasten där för i år. Riktigt gråväder och blåsigt var det också.
 Dagens fiske började med ett jättevak precis framför båten, bara ett par meter ifrån mej när jag höll på att binda på dagens första fluga på tafsen. Jag blev så rädd att jag höll på att trilla baklänges. Jag hann lyfta blicken och såg att det var en rejäl fisk på ett par kilo som var uppe och tog nånting brutalt. Okej nu gäller det bara att hitta rätt fluga sen tar vi dom, tänkte jag. -Pffrrtttt... nog för att det vakar sporadisk där jag ankrat upp i lä kanten, men mina flugor lockar inte ett skit. Det har till ockmed vakat precis bredvid mina flugor. Jag har testat torrt med Jassid Diptera och TKK (två kopulerande knott) Klinkhammers, Grey wollf och Caddis. Inte ett enda påslag blev det. Sen vände vinden och jag sitter inte längre i lä. Jag valde att fiska under ytan istället för att flytta mej, eftersom det ändå finns fisk omkring mej där jag redan befinner mej. Först känner jag spontant att jag bara "måste" testa en förtyngd Montana, eftersom nån hade varit vänlig nog att glömma en sådan i båten som jag tog idag. 
En "hittefluga" förgyller vilken flugask som helst.
Den flugan funkar inte heller kan jag ju upplysa om.

Jag byter igen. och provar med ett mönster jag ska binda upp några flugor av (en beställning) som liknar en något färggladare flickslände nymf. Hoppas att beställaren är en bättre fiskare än jag, för den funkar inte heller........
Wiggle nymf
Jag byter rulle, lina och fluga igen (från intermediate till flytlina) eftersom vinden kantrat och det lugnar sej igen. På med en svart Klinkhammer igen eftersom vaken på ytan är försiktiga och sugande nu, då kanske man har en liten chans iallafall...............det vakar bredvid och runt om. Men vad fan äter fisken då?? jag ser ju inte en insekt för bövlen! Jag bestämmer mej för att det börjar bli dax att vända kosan hemåt igen, så jag tar hem flugan och ska precis sätta fast den i en spö ögla när jag upptäcker en lite fripassagerare som sitter i flugans parashute vinge. En 2,5 millimeter jätteliten flygmyra som liftat med min fluga. (jag vet inte om flygmyra är rätt namn på insekten, skriv gärna en kommentar om du vet vad den heter)

Klinkhammer och flygmyra
Nu kanske det hade suttit bättre med en Jassid eller knott imitation i stolek #28 eller nåt istället för den i jämförelse gigantiska Klinkammern som här är bunden på en krok storlek#16. Nu skiter vi i det, för jag var på väg hem och jag fick med mej en ganska kul bild iallafall.

Jag skrev i början att det var sista kastet för i år.
Anledningen till det är att vi ska sätta ny fisk i vår klubbsjö nu på onsdag. En sedvanlig höst utsättning med öring och en del regnbåge. Som ska få gå i fred och förvildas innan vi börjar fiska på den. Det gör vi inte fören till vintern när isen ligger igen. Eller tidigast troligen sista fredagen i januari. Då som först tillåter vi ett begränsat vinterfiske på planterad öring och regnbåge.

Vi hörs.

2 kommentarer: