söndag 23 oktober 2011

Lax och räkröra vid Gustavsfors och SSFK

Tony Sjöblom

Tomas Andersson
En helg fylld av trevliga människor och massor av fiskehistorier. Flugbindning tillsammans med gamla och nya ansikten i två dagar plus en dag med lite fiske i Helgeå Gustavsfors FVO. Det hela började i fredags afton vid halv sjutiden med en välkomst macka med rökt lax. Vi som var på plats (dagen före) ställde upp våra bindstäd och satte oss ner och började duka upp våra bindprylar.

Jag fick en "beställning" på några flugor, Kan du binda såna här?
Flickslända
Jag testade att binda en som får följa med hem , så jag har med mej de rätta proportionerna. Nu kan jag nog fixa ett stim av dessa.
Kallrökt lax
En kvällsmacka och sen i säng vid 01:15 måste ju tänka på att det kommer en dag i morgon också.

Lördag morgon: Jag vaknar tidigt i svinottan och måste gå på "muggen". Ja just det! Jag såg ett utedass när vi kom på aftonen..... Och när jag öppnar stugdörren på morgonen och får se detta så ler jag bara för mej själv. Frost och utedass -det här blir nog spännande, tänker jag. ("skitfint" läge, föresten)Lördag förmiddag börjar med frukost och sen kommer det finbesök av Sven "Fluan" Axelsson. En ruskigt kompetent och ödmjuk flugbindare med specialitet för klassiska laxmönster. Vi har träffats en gång tidigare på västkusten. Vi har blivit inbjudna till Södra Sveriges Flugfiskeklubb SSFK för att visa medlemmarna, eller iallafall de som är intresserade av flugbindning, hur man binder några av de typer av flugor som man använder vid flugfiske. Meningen är att Sven ska visa hur man binder laxflugor klassiskt, och jag ska visa den som är intresserad hur man får ihop en Pattegris. 
Sven bider Pattegrisen med mej

Här visar Sven i stora drag hur han trollar fram en "Klassiker"
Sven Axelsson och Jan Isendahl


Lax och räkröra

Nu tar jag ett brejk från laxbindandet,

och frågar om nån vill binda havsöringsflugan med namnet efter en dansk spädgris Pattegrisen. Där var några hugade som var intresserade. Sven och Jan ville sitta med och göra var sin gris, även dessa herrar var sugna på öring godis.

Håkan Sparrman
Håkan berättade att han sett min bindbeskrivning av Pattegrisen på internet och att han tyckte det var kul att få binda den tillsammans med mej och de andra i klubben ". Tack för de fina orden Håkan.

Thomas Jentzsch


Det är alltid trevligt att få lov att förmedla kunskap till andra som uppskattar det. Alla hade bra handlag och var kompetenta flugbindare, det gör att det blir enkelt att agera lärare. Lite bråttom blev det för att klubbmedlemmarna skulle även hålla ett klubbmöte mitt på dan. De drog till en annan stuga.

Då gjorde Sven misstaget och frågade om nån av oss som blev kvar var sugen på att testa att binda en laxfluga :-)

Ett par timmar senare har denna eminenta pedagogiska lärare lyckats lotsa mej fram till nåt som faktiskt påminner om en ganska vettig fluga. Tusen tack för denna långa resan Sven.

Jag och Sven, lagom trötta efter en maraton bindning
"Brandin silverlander" bunden av Sven Axelsson Örkeljunga
Så här blev min "Silverlander"

Efter detta packar Sven ihop och far hemåt i sällskap med kamraten
Mats "Judas By Water" Rubinsson.
Mats Rubinsson
Kvar i stugan blir Jag Janne Isendahl Och Tony Sjöblom som binder lite fiskeflugor som ska komma att testas i morgon bitti innan hemresan.

Söndag:
Tony smygfiskar

Jag bara myser

Janne lägger ut
Jag vill dessutom varmt rekommendera Helgeå i Gustavsfors FVO för er som söker ett fint lättillgängligt naturligt strömmande vatten för flugfiske.
Tack SSFK för en trevlig vistelse i er klubbstuga.

Vi hörs.

1 kommentar:

  1. Tack Uffe för de fina bilderna och ditt vänliga omdöme av vår lilla träff.
    Södra Sveriges Flugfiskeklubb
    //Jan Isendahl

    SvaraRadera