Tack kära läsare för att ni följer mej. Ni har passerat 50.000 strecket. Jag vill önska er alla en riktigt
Tomtehobby
Vätterlaxen har inte fastnat på min Vättern-tubfluga ännu i år, men några av mina goda vänner kan smörja kråset med dess fina silver. Kanske att jag kommer ut innan nyår för ett försök till, vi får se hur vädret blir.
Vi bestämde att det får bli en sista sväng till Vättern innan jul för att försöka lägga en lax på julbordet. Väderprognosen var sisådär. Nordanvind ca 8-10 sekundmeter temp runt nollan. man har dock varit med om värre, det kallaste vi har varit med om är nog ca minus 16-18 grader Bilden här ovanför på min bloggs header är tagen vid Vättern en vinter eftermiddag för några år sedan när det var ca 16 grader kallt. det ser inte så ut, men det var krispigt kyligt den gången. Idag började det ganska bra. Det blåste inte särskillt mycket, och det var inte speciellt svårfiskat. Där var tre man på plats när vi kom fram så det var inte farligt trångt. Först misstänkte jag att det kunde bli svårt med den kraftiga sidvinden och vågorna, men det märkliga var att om vinden kom hårt från höger så drog strömmen flötet i motsatt riktning. Inga problem där med korsande linor. Lunch vid tolvsnåret, då gav de andra som var här före oss upp. Ingen fisk där inte.
Juhani konstaterar att det varit en massa grisar före oss vid grillplatsen i Öninge, vi hjälptes åt att samla ihop fler än 25 tomma ölburkar i terrängen närmast grillen. Skärpning för helvete! Vi har tillgång till världsfiske med en markägare som inte bara ställt ett bord och en grillplats till förfogande, denna gången kan vi konstatera att han även lagt ved efter ett fallet träd vid grillplatsen. Jag gissar att det är okej att använda för den "skötsamme" fiskaren.
Grillat är gott
Lövrullar med ädelost och potatisgratäng
Nu efter lunchen börjar det friska i om inte ännu mer än innan, Jag vill se om det fortfarande går att kasta lite. Juhani har bestämt sej för att lägga ner fisket för dagen. Jag ska testa lite med ett intermediate tackel, alltså ett flöte som sjunker sakta under ytan. Jag inbillar mej att det blir bra när det friskar i såpass.
Kastflöte intermediate
Jag tar mej fram till favoritstenen och ställer mej i possition. Man får faktiskt passa sej en aning för det friskar i rejält nu och som inte det vore nog så regnar det ganska bra med.
Håll i hatten
Jag lyckades med konststycket som så många gånger förr, och säkert fler med mej också gjort. Att med full kraft i kastet konstatera att nåt gick snett med linan eller kastspärren. -Poing! Där for det tacklet all världens väg. Snopet, ja ja -jag vet. (Juhani gjorde det två gånger, men säg inget till nån ;o)
Jag hann filma en kort sekvens innan hemfärden också, här kan ni få en idé om hur det blåste.
I dag har jag laborerat i köket med rävsvans och färgburkar igen. Jag passade på och tog plats i köket när frugan tog en sittning i tv soffan. Jag fick hem ett par svansar från Jon Erlandsson. De var ganska mörka i spetsarna och nästan vita mot mitten. Jag får för mej att de ska bli ganska läckra till laxtuber.
Rävbitar
Jag blekte ett par bitar svans från vanlig rödräv samtidigt, när jag ändå var igång och stökade på diskbänken.
Färgad rävsvans
Resultatet blev ju ganska lovande. Läckert med de svarta topparna på bitarna, och färgen blev ju bra.
Crimson red, Hot orange, Highland green, Olive green och Light blue blev det idag. Plus några bitar helt röda.
Om du vill se hur jag gjorde, så har jag beskrivit detta tidigare. Du kan följa länken här så kan du läsa mer ingående hur jag gått tillväga: Länk Färga rävsvans
Riktigt kul. Webbshopen flugbindning.com har haft en flugbindnings tävling där man skulle imitera Nattsländelarv, Nattsländepuppa och Vingad nattslända. Jag lämnade in 3 bidrag, och har fått pris för två. tredjeplats för min vingade nattslända J:son Sweden style med CDC och andra plats för min Nattsländepuppa. Skitroligt!
Vingad nattslända
I morgon drar de förstapristagarna. Jag tror inte min sista fluga, en caddieslarva kvalificerar sej för hattrick.
Förra veckans larm om miljögifter i bland annat Vätter-rödingen var fel och Naturskyddsföreningen drar nu tillbaka sin rapport. Enligt rapporten låg halten av bekämpningsmedlet DDT i Röding från Vättern fyra gånger över gränsvärdet för vad som anses vara skadligt.
Men Naturskyddsföreningen räknade fel, och DDT-halten i Vättern-rödingen ligger i själva verket långt under gränsvärdet.
Naturskyddsföreningen skall återkomma med en reviderad version.
http://m.sverigesradio.se/artikel/index/4816815?programId=91
Vi åkte iväg riktigt riktigt tidigt den här gången (klockan 05:00) för att försäkra oss om att vara först på plats så man slipper trängas på klipporna där vi hade tänkt fiska för dagen. Det funkade bara sådär bra, sex man hade redan pinkat in sina revir när vi kom fram i mörkret. Två farsor med två grabbar mötte oss när kom på plats. Trevliga herrar som inte hade nåt emot sällskap. Hjälpte till med ficklampa (de såg nog att min pannlampa bara var halvbra, den lös nämligen redan när jag öppnade väskan. Undrar hur länge den legat påslagen?) de hade tänt en värmande brasa och var allmänt pratglada fiskenördar som oss. Jag missade tyvärr att ta en bild på dessa herrar, men en av dessa gubbarna tog en fisk.
Johan Alexandersson landar en lax på prick lagliga 60 centimeter
Jag trodde att vädret skulle vara buskass idag, men det blev ganska skapligt/mesigt om man får använda ett sånt uttryck om vädret. Det blåste lite för lite, det var gråmulet och dimmigt hela dan och regnade småspik då och då.
Att tempen låg runt åtta-tio grader gjorde att det trots allt blev småbehagligt. Vi var ju trotts allt klädda för mycket kallare och blåsigare väder, så detta blev rätt okej.
Vi som åkte från Gnosjö/Hillerstorp idag var Jag, Tony Sjöblom och Mikael Jildenfors. Något senare så slöt Andreas Larsson och Fredrik Gunnarsson upp från Göteborg tätt därefter dök Även Jon Erlandsson upp som också var hos sin flickvän i Götet. Kul med en hel drös bekanta ansikten. Märkligt att det ska behöva bli trångt runt sjön när den har så extremt lång kustlinje. Där var ytterligare tre man från Gislaved hörde jag, som rekade efter plats men som troligen valde nån annanstans för sitt fiske för dagen. Lite synd om dessa herrar. En stund efter att de hade åkt så packade Farsorna och ungdomarna ihop och for hemåt. Hade varit trevligare om de kommit i skarven istället.
Först ut i vårt sällskap att landa en fisk blev
Fredrik Gunnarsson
Som fick på en skapligt fin storröding som dock får gå tillbaka, den är ju fredad från lanfångst fram till sista december.
Jag vill flika in en fråga här angående det att faktum att Naturskyddsföreningen har tagit fram en ny lista över giftiga fiskar. Den toppas av rödingen i Vättern. Länk här: Okej att man släpper larmrapporter om höga gifthalter i mat och liknande.
Min fråga lyder sålunda:
Det skulle bara intressant att veta vad som faktiskt är farligast. Middag en dag i veckan bestående av Storröding från Vättern eller en cigarett? Missförstå mej inte nu, frågan är ärlig och relevant. Naturskyddsföreningen säger -farligt medan Livsmedelsverket tycker att giftlarmet är betydligt överdrivet. Där var en representant från Livsmedelsverket som sa att fördelarna och nyttigheterna med Vätternrödingen överväger så mycket att hennes barn får äta fisken. Det skulle vara intressant med nån form av "farlighetsskala" så man har nåt att jämföra med. Jag slutade röka för många år sedan, men jag tänker inte sluta äta fisk bara för att nån säger GIFTIG utan ge mej lite kalla fakta. Sen kan jag själv avgöra om jag ska fortsätta äta fisk eller ej.
Kommentera gärna för och emot:
Nog om det nu, vi var ju där för naturupplevelsen och möjligheten att fånga "Drömfisken" storlaxen från land. Hela dagen var seg och nästan fullständigt kontaktlös. Tony hade ett par rejäla stötar på sin fluga, men ingen fisk som klev på flugan. Gråvädret gjorde ju inte att det blev mycket roligare. Avbrott för mat gjorde att batterierna blev laddade igen. Det hjälpte föga den här dagen, för fisken lös med sin frånvaro. Jag nöter kast efter kast. Tar ett brejk och lite kaffe. Snackar lite med Tony och Mikael och vi bestämmer att vi ger det bara en stund till sen ger vi oss för dagen. Jag går tillbaka till klippkanten och ger det en stund till och för varje kast jag kastar så skymmer det mer och mer. Vid sidan om mej till höger har jag min vän Andreas som också nöter på plikttroget utan kontakt likadant som jag, jag säger till honom att nu lägger jag ut mitt sista kast och börjar veva hem Bombardan riktigt sakta för att om möjligt sista kastet skulle vara "det som gör det" men det hjälper inte. Jag vevar upp flötet mot spötoppen och tar tag i flugan, lägger tafsen runt rullen och fram igen. Där krokar jag fast flugans krok i en linögla. Tar med mej min ryggsäck med fiskeprylarna som alltid måste vara med och den långskaftade laxhåven i den andra handen, och börjar försiktigt för att inte trampa snett eller ramla i halvdunklet på väg upp mot grillplatsen. När jag helt plötsligt hör en riktigt skärrad Mikael ropa högt att han har fisk på kroken. Som tur var, så var jag så redo man kan vara med håven i handen. så jag behövde bara lägga ifrån mej spö och ryggsäck för att ta ett par snabba försiktiga kliv fram och ner mot klippkanten för att hjälpa Mikael som var rent skärrad vid det här laget. Han talar om att han gjorde precis som jag gjort en stund innan. "Detta skulle bli det sista kastet och jag vevade hem jättesakta när fisken slog på ordentligt" Nu vill han verkligen inte tappa den här fisken som han trånat efter hela dagen. Det här är riktiga krutpaket vi talar om, som gör flera rejäla rusningar efter varandra. Hur gick det då? Kolla själv.
Här följer några bilder från dagens fisketripp.
Andreas Larsson Göteborg
Korv som växer på trä
eller en grillpinne?
Jon Erlandsson och Mikael Jildenfors
Tony svingar spö bakom mej
Tony Sjöblom Gnosjö
Ulf Brandin (jag)
3,5 kilo 69 centimeter
Det blev faktiskt ganska muntert i bilen på vägen hem.
Mats Rubinsson hälsade på hemma hos Jan Isendal över tisdagen. Först ägnade dessa herrar sej åt lite flugfiske i Mossasjön och sedan en sväng till FK-Fenans klubbstuga för lite flugbindning och massor av laxfiskesnack. Vi som mötte upp var i stort sett de som brukar dyka upp en tisdag för att binda flugor, dricka kaffe och byta tankar om fisket på vintern. Mats är en rutinerad laxfiskare som har massor av erfarenheter att dela med sej av. Här var nog en och annan som börjar bli mer än lovligt sugen på att testa tvåhands i nån å till våren. Här koncentrerar Mats sej när han binder en väldigt liten laxfluga. Jag satt själv vid sidan av och visade lite grundläggande flugbindning för en "nygammal" flugbindare som inte bundit på många år. Det gjorde att jag lyssnade på Mats samtidigt som jag försökte vara lite pedagog åt Gustav, som dessutom var i Fenans klubbstuga för första gången. Sorry Gustav, Jag borde varit med bättre. Men vi tar nya tag en annan gång.
Hösten 2011 har varit ovanligt varm och vacker så här långt. Att man då längtar ut på helgen är väl inte så underligt om man har sportfiske som intresse. Det märks när man kommer ut till de platser man brukar besöka, för det har varit betydligt mycket mer folk på klipporna än vad man är van vid. Det är antagligen fler än jag som gillar det fina vädret. Den här dan var väldigt omväxlande men nästan helt vindstilla. Dis och dimma som svepte förbi och riktigt soligt mellan varven.
Vätternröding Salvelinus alpinus
Jag lyckades kroka en Vätternröding som håller måttet på längden , men som av nån underlig anledning måste återutsättas för att den är fångad från land. Röding och öring är fredad fram till den 31/12 samtidigt som det är okej att behålla samma fisk om den är fångad i båt i samma sjö. Det skulle kanske kännas bättre om den var fredad för allt fiske tills leken är över. Reglerna är snåriga och jag förstår dom inte riktigt. Den här fisken simmar dock kvar fortfarande. Tack för hjälpen med håven John.
En liten lax
Juhani fick också på en lax som också fick ta chansen att simma hem igen.
Smultron i november
Här är ett annat underligt bevis på att den här hösten varit ovanligt varm och solig i år. Ett smultron som vågat sej fram bland höstlöven.
Matdags
Två andra hugade fiskare som också försökte lura "de store" att ta just deras flugor i den stora sjön. John och om jag inte minns helt fel Mattias hade tagit sej ner från Linköping för att fiska. En kontakt har de haft innan vi kom till sjön, med en röding tror jag de sa.
Senad Nasic
Med den här gången var även Senad från Hillerstorp.
Flytoverallen fungerar inte bara som ett bra värmeplagg och regnställ när du ägnar dej åt landlaxfiske i Vättern, den är också en viktig ersättare för flytvästen. Här passar jag och Mikael på att klä oss varma på morgonen medans Juhani parkerar bilen.
Så var det då äntligen dax att brutalkasta kastflöten riggade med gröna tubflugor för att fresta Vätterns silver.
Välanvänt kastflöte
Här finns min bindbeskrivning på en Vättern tubfluga:Länk
Ambassadeur Mörrum ZX 3600 LJ IVCB
Det låg redan en landad lax på klipporna när vi kom till platsen. Där var en hel hög med folk på plats som hade kommit betydligt tidigare än oss. Jag tror att allihop kom från Borås idag, så vi tre var en liten minoritet från Gnosjö / Hillerstorp. Vid ett tillfälle räknade jag till tretton man som stod och trängdes på klipporna. det landades 7-8 fiskar både lax och röding varav några fick gå tillbaks för att växa till sej till ett annat år.
En liten stund senare fick jag också lov att landa en fisk, en lax som tyvärr var strax under lagligt mått. Den fick simma hem igen.
Detta har jag "saxat" från Länsstyrelsen
Följande minimimått för fisken i Vättern gäller enligt lag:
•lax 60 cm •öring 50 cm •röding 50 cm •gös 45 cm •ål 60 cm •harr 35 cm •
Fiskens minimimått mäts från nosspets till stjärfenans yttersta spets
•Tillvaratagen fisk med angivet minimimått skall förvaras hel.
•All fisk under minimimåttet skall ovillkorligen släppas tillbaka.
Vi förutsätter: •Att Du hanterar fisk som skall återutsättas på sådant sätt att skador undviks. För att undvika skador bör fisken hanteras så lite som möjligt och tiden i luft minimeras.
Och en påminnelse från en rutinerad Vätternfiskare Glöm inte att både röding och öring är fredade från landfiske t.o.m. den 31/12
Det skadar inte med lite repetition.
Nu börjar det kurra i magen och klockan har tickat fram till lunch, så det är dags att tända på en brasa och brassa lite käk. Det gör vi samtidigt som vi känner att vädret har blivit om möjligt ännu bättre. Nästan vindstilla och snudd på T-shirt väder. Kanon väder att vistas i men inte optimalt enligt alla Landlaxfiskares "regelböcker". Då ska det vara kallt och blåsigt och hellst ska det bara blåsa pålandsvind. Men som sagt, nu är det mat.
"Gott & Grillat"
Med uppkavlade armar i november
Efter maten hade vi nån timme kvar att fiska, så det gäller att ta vara på tiden så effektivt det går. Jag fick på en fisk till som valde att kliva av efter ett par sekunder. det kändes ganska surt faktiskt. Sen gick det en liten stund så ser jag att Mikael fajtas med en firre som håvas av Juhani, den fick också gå tillbaks för den var för liten. Jag får äntligen på ett riktigt rejält påslag av en stor fisk som tar lina från rullen. Man börjar ju undra hur stort det är såklart. Redan efter ett par minuter börjar den ge med sej och jag kan börja ta hem lina. Wow, det är stort och blankt men med masssor av ork kvar. Den börjar ta lina igen, så jag gör mej redo för en läng härlig fajt igen när det plötsligt bara blir slappt i linan. -JÄVLA SKIT!!! utbrister jag när jag konstaterar att laxen klivit av. Det känns ganska tomt i skallen nu... Jaja, det är bara att bryta ihop och ta nya tag (c: Nu börjar solen dala och vi får börja tänka på refrängen.
Juhani Karppinen
Om vi summerar dagen, så var det så här:
För lite vind, för varmt och alldeles superfint väder, som ändå levererade fisk.
Undra sa flundra hur fisket blir när det blåser kallt rakt i ansiktet?
Juhani Karppinen
Tack till Juhani för några av bilderna som jag knyckte ur hans kamera,
Jag har packat för landlaxfiske i Vättern i morgon. Juhani hämtar mej, sen tar vi vägen förbi Mikael. Jag har gjort detta många gånger förut, men det är alltid samma visa när man inte varit där på ett antal månader (9 tror jag) att man tror man vet var prylarna finns. Trekrok, tubflugor för vätternlax, spö, håv med förlängare inte att förglömma. Det kan vara långt ner till fisken från klipporna. Kastflöten (Bombardas) tafsar och väloljad rulle får man inte heller missa. Ved och mat förtusan. Jaja, jag tror allt är med. Har jag glömt nåt så har nog Juhani eller Micke så man kan låna.
Vi fick besök av fiskbilen idag. Vi satte fisk i en av klubbsjöarna, fisk som ska få vara ifred och förvildas för fiske i vinter och till våren.
Sen var det båtarnas tur att ta den omvända vägen, de skulle upp på land, men det börjar bli bråttom för det mörknar fort nu. Vi har inte många minuter på oss innan det blir helt bäckmörkt här som det inte finns en enda gatlykta på flera kilometers håll. Och månen lyser med sin frånvaro...
Från och med nu råder också Fiskestopp i klubbsjön fram till dess att klubben beslutar om när vi ska släppa isfisket fritt i klubbvattnet. Det har inte varit tillåtet att vinterfiska i just denna av klubbens tre sjöar på många år. Det är många som vill kunna komma upp till sjön och göra en dag vid klubbstugan, grilla en korv och kunna ha möjligheten att borra ett hål för att fånga en vinterbåge.
Detta betyder ju inte att jag står utan fiske i höst och vinter. Jag ser fram emot Landlaxfisket i Vättern. Nån resa ner till sundet efter torsk skulle det ju också kunna bli. Sen har vi våra två andra klubbsjöar som är fulla med fisk som fortfarande går att försöka överlista. 1 januari är det premiär för havsöringen på ostkusten, det är ju inte så långt borta. Sen är det inte långt kvar till våren igen..................suck, vem försöker jag lura.
Jag var uppe vid vår klubbsjö och flugfiskade de sista kasten där för i år. Riktigt gråväder och blåsigt var det också.
Dagens fiske började med ett jättevak precis framför båten, bara ett par meter ifrån mej när jag höll på att binda på dagens första fluga på tafsen. Jag blev så rädd att jag höll på att trilla baklänges. Jag hann lyfta blicken och såg att det var en rejäl fisk på ett par kilo som var uppe och tog nånting brutalt. Okej nu gäller det bara att hitta rätt fluga sen tar vi dom, tänkte jag. -Pffrrtttt... nog för att det vakar sporadisk där jag ankrat upp i lä kanten, men mina flugor lockar inte ett skit. Det har till ockmed vakat precis bredvid mina flugor. Jag har testat torrt med Jassid Diptera och TKK (två kopulerande knott) Klinkhammers, Grey wollf och Caddis. Inte ett enda påslag blev det. Sen vände vinden och jag sitter inte längre i lä. Jag valde att fiska under ytan istället för att flytta mej, eftersom det ändå finns fisk omkring mej där jag redan befinner mej. Först känner jag spontant att jag bara "måste" testa en förtyngd Montana, eftersom nån hade varit vänlig nog att glömma en sådan i båten som jag tog idag.
En "hittefluga" förgyller vilken flugask som helst.
Den flugan funkar inte heller kan jag ju upplysa om.
Jag byter igen. och provar med ett mönster jag ska binda upp några flugor av (en beställning) som liknar en något färggladare flickslände nymf. Hoppas att beställaren är en bättre fiskare än jag, för den funkar inte heller........
Wiggle nymf
Jag byter rulle, lina och fluga igen (från intermediate till flytlina) eftersom vinden kantrat och det lugnar sej igen. På med en svart Klinkhammer igen eftersom vaken på ytan är försiktiga och sugande nu, då kanske man har en liten chans iallafall...............det vakar bredvid och runt om. Men vad fan äter fisken då?? jag ser ju inte en insekt för bövlen! Jag bestämmer mej för att det börjar bli dax att vända kosan hemåt igen, så jag tar hem flugan och ska precis sätta fast den i en spö ögla när jag upptäcker en lite fripassagerare som sitter i flugans parashute vinge. En 2,5 millimeter jätteliten flygmyra som liftat med min fluga. (jag vet inte om flygmyra är rätt namn på insekten, skriv gärna en kommentar om du vet vad den heter)
Klinkhammer och flygmyra
Nu kanske det hade suttit bättre med en Jassid eller knott imitation i stolek #28 eller nåt istället för den i jämförelse gigantiska Klinkammern som här är bunden på en krok storlek#16. Nu skiter vi i det, för jag var på väg hem och jag fick med mej en ganska kul bild iallafall.
Jag skrev i början att det var sista kastet för i år.
Anledningen till det är att vi ska sätta ny fisk i vår klubbsjö nu på onsdag. En sedvanlig höst utsättning med öring och en del regnbåge. Som ska få gå i fred och förvildas innan vi börjar fiska på den. Det gör vi inte fören till vintern när isen ligger igen. Eller tidigast troligen sista fredagen i januari. Då som först tillåter vi ett begränsat vinterfiske på planterad öring och regnbåge.