söndag 31 oktober 2010

En fisketrojka.

Jag trodde inte att det skulle gå att fiska mer i klubbvattnet i år, men jag fick fel. Juhani ringde mej från sjön i morse och frågade om jag ligger och sover? Knappast sa jag, jag håller bara på att fixa en grej med bilen och jag har fiskejackan på! Jag kommer bums. När jag kommer upp till klubbstugan så ror Juhani iland med en ganska belåten min i fejset. Har du fått fisk? frågar jag. Ja, kolla en sån feting!

Öring på latin: Salmo trutta
Juhani hade tagit en grann öring på en VS-fluga som gav honom en riktig fight, först gick den ner mot botten och stod där och tjurade. för att efter en stund börja röra på sej för att så småningom ge efter för håvens nät. En fin fisk på ca 1.5-2 kilo. En bra början på ännu en fantastiskt fin höstdag.
Nu väljer vi att fiska tillsammans i samma båt. Jag får börja med att landa en regnbåge som måste följa med hem även om den i mina ögon är i minsta laget, men kroken satt illa i svalget och gälarna så den hade nog inte klarat sej ändå.

Jag


Nästa fisk som vill käka Booby fastnar på Juhanis krok.
 


Juhani
 
En VS-booby med blå ögon













Juhani har haft en bra dag med riktigt god fiskelycka.
En fin öring och två riktigt skapliga regnbågar.














Nu ror vi iland och tänder en brasa så vi kan grilla några korvar.





Senad har också slutit upp i våran fisketrojka nu. Han var ganska fiskesugen, han tog en båt på en gång och satte igång med fisket genast. 
Senad
Här sitter jag och Juhani på första parkett med en jättefin utsikt över sjön där senad får händerna fulla.
Jag och Juhani


 En bra dag är en dag när alla får känna på spön som som darrar och sträcker ut lina, som idag.
Undrar om det blir mer fiske i klubbsjön i år?
Ha dé.

lördag 23 oktober 2010

Jag har en plan, en Booby plan.

BOOBYFISKE- en oslagbar teknik! På trög regnbåge i kallt vatten på hösten, (FiskeJournalen nr 10-11, 2010.)

Slutet på en fin säsong
Jag har funderat nån gång på om tekniken håller vad den lovar eller som de säger som testat, helt fantastiskt när inget annat funkar. I detta numret av tidningen beskriver man ganska genomgående boobyflugans ursprung och även upphovsmannen Gordon Frazer blir presenterad. Man går igenom lite om utrustning och linval. Men det jag fastnade för var nåt som stod i slutet av artikeln Citat: -Flugan är lätt att binda och den kan varieras i otaliga färger, beroende på vad och var du ska fiska. Alla mönster kan i princip monteras med boobyögon, så varför inte starta med en av de flugor i asken som du har hög tilltro till? Hmmm det här låter riktigt intressant! Jag vet prercis hur jag vill att "min" booby ska se ut! Flugan som jag brukar ta till när allt annat verkar hopplöst som dessutom också ofta levererar. -VS- en förtyngd palmerhacklad fluga med ekorrsvans och lite rött flashabou i svansen. Jag försöker binda några oförtyngda  sådana med polystyrene ögon (frigolit) som jag fäster med en liten bit av en nylonstrumpa som jag knyckte av min gamla mor för flera år sedan. Här kan du se resultatet. 
Booby VS str l#8
Nu är det dags att testa om det stämmer, att boobyn ska vara så lättfiskad. Det ska nog också nämnas att jag har en rulle med en påspolad sjunklina som jag aldrig kommit att använda tidigare, jag har alltid fixat flugfisket med flyt och intermediatelinor med sjunkspetsar innan. Jag åker till klubbsjön och hoppas att inte alla båtarna ska vara upptagna av andra fiskande klubbkamrater, så att jag också kan komma ut och fiska, det lider nämligen mot slutet på säsongen just i denna sjön som får vila fram till våren. Hoppsan! alla båtarna ligger kvar (4st)Det är ganska trist fiskeväder så jag förstår faktisk om jag är själv ute idag. Det är riktigt kallt och ett ihållande regn som kan få vem som hellst att hålla sej hemma. Det gör ju inget att jag slipper vittnen om min plan inte skulle funka, det här är ju bara en "testrunda" med nåt jag aldrig provat förut. Jag har tacklat ett klass #6 spö med en WF-sjunk #7 lina och en tafs som är endast ca 1,5 meter kort med en spets på ca 0.18mm (jag lärde mej senare att 1,5 meter är i längsta laget, 50-60cm är bättre) där jag band på en VS-booby. 

VS-booby

Jag ror ut till ett ställe i sjön som jag redan planerat i förväg att jag ska prova. En udde som skjuter rakt ut under vattnet som ett grund ca 15-20 meter kanske 1,5-3 meter djup med branta sidor som sluttar ned till 8-10 meter på ena sidan och några meter på den andra. Planen är att lägga linan tvärs över "revet" och ta hem riktigt sakta med en handtwist. Jag tar ut lina och kastar ut ungefär där jag hade tänkt mej att den ska landa, och börjar ta hem linan lite sakta för att känna mej för. Det går åt några kast innan jag får klart för mej hur annorlunda det är att fiska med en helt sjunkande lina i stilla vatten, men jag lär mej. Det känns som jag fastnar i botten nån gång ibland, men snart upptäcker jag att det är försiktiga påslag som är ganska svåra att känna i linan med den långa tafsen som jag har på. Jag kapar inte tafsen  utan väljer istället att chansa på mothugg när jag känner att det stannar upp, och det var rätt taktik. Fast fisk, en regnbåge i fin kondition som gav mej värmen tillbaka i de kalla fingrarna. Jag känner mej ganska nöjd, för att allt föll på plats som i en Jönssonligan kupp. Efter en stund så känner jag en bromsning i linan igen, jag lyfter bestämt i spöt och har kontakt igen. Denna får gå tillbaka igen för den behöver växa till sej lite. Nu flyttar jag mej till en annan udde där jag vill se om det bara var tur eller om tekniken fortsätter funka. Här är det betydligt grundare och lite stenigt på botten, men jag vill prova. Ut med linan och vänta så den får lägga sej tillrätta på botten och sen ta hem linan riktigt sakta, det är medecinen. en gång, två gånger men tredje då? jag tar hem linan sakta ända tills jag kan se tafsöglan en bit framför spötoppen där smäller det på en riktigt fightsugen regnbåge precis när jag skulle påbörja ett nytt kast rakt framför båten. Gissa om jag blev skiträdd! jag höll på att sätta mej på arslet. Han gav mej en riktig genomkörare i flera minuter innan jag bestämde att han ska med hem.

Höst regnbåge
Så här höll det på, lätta nafsanden och ibland ett rejält påslag som om fisken inte sett mat på flera dar. Om detta var sista fisket i denna sjön för säsongen så var det sannerligen en riktigt fin avslutning.

söndag 17 oktober 2010

Dagen efter... börjar krispigt kallt.

Vi klev upp vid sextiden och började med kaffe och macka innan vi för iväg till fiskevattnet igen. Alla höll nog med om att det var lite trögt att kliva ur sängen eftersom  lördagskvällen blev "lite lång". Men vi piggnade till ganska fort för när solen började sin sakta vandring över trädtopparna och dimman på vattnet fick lite ljus på sej, då kunde nog alla hålla med om att naturen är ganska fantastisk.

Idag är det helt vindstilla och alldeles fantastiskt vackert. Det känns inte att det är kallare i luften idag mot igår för det blåser ju inte. Fördelen kan ju vara att det är lite enklare att öva på sina kast i vindstilla väder. Jag kan ju konstatera utan vidare att de har fattat grejen med att få ut flugan på vattnet. Nu gäller det bara att nöta in tekniken och öka längden på kasten efterhand, och senare börja lära sej hur man kan styra kasten i olika riktningar osv.Om man tycker att flugfiske är kul, så kan jag lova att det finns mycket att lära innan det blir långtråkigt. Man kan ju naturligtvis prova på att binda sina egna flugor. Jag tror att de allra flesta som fångat fisk på egna bundna flugor kan komma ihåg hur kul det var. Att fiska i strömmande vatten är ett helt nytt fiske, för att inte tala om kust flugfiske efter havsöring, flugfiske på gädda eller tvåhands fiske efter lax och havsöring i åar. listan på flugfiske kan göras längre.

Vi åkte ner till byn och käkade lite, sen tog vi en sväng till en sjö som är iordningställd för Put & take fiske efter regnbåge och bäckröding. Där fiskar vi inte i båt, utan vi står och fiskar från "kastplatser" eller snarare bryggor som är placerade runt sjön lite utspritt. Detta gjorde vi för att jag ville visa på hur annorlunda det är att fiska från land där man bland annat behöver tänka på vad man har bakom sej när man fiskar. (buskar och träd som man kan fastna i te.x)


En fin linbåge
Det har varit en riktigt trevlig helg med massor av fiske, mycket prat om flugor, flugfiske och havsfiske faktiskt. Vi har käkat gott (tack frugan) och haft det riktigt fint. Jag vet inte om jag kan kallas fiske instruktör, men jag kanske har tänt nåt ljus för er Andreas, Fredrik och Eric om hur grunderna i flugfiske funkar.


Frostigt


Nån av er kanske blir en riktigt taggad flugfiskare, vem vet?
Vi hörs.

lördag 16 oktober 2010

Kan du visa oss hur man flugfiskar.

Jag fick besök i helgen. Tre kamrater som delar ett intresse. Nämligen hör och häpna, fiske!

Andreas, Fredrik och Eric
Jag tror att deras intresse i första hand handlar om havsfiske efter stor-torsk, sej och helleflundra. Men även en och annan makrill och havskatt står nog på menyn. Grabbar som brukar "brutalfiska med feta prylar" med andra ord. Trion kommer från Göteborg och stannar över helgen. Vi ska gå igenom flugfiske från grunden, ( i detta fallet fiskar vi i stilla vatten = i en sjö från båt) ett fiske som är så långt ifrån havsfiske man kan komma. Grabbarna har väldigt lite erfarenhet eller ingen alls när det gäller flugfiske. Jag ska försöka förmedla lite om grunderna och tekniken i hur man ska få linan att transportera den lilla lätta flugan ut i vattnet. Det första vi gör är att vi kollar hur utrustningen bör se ut. Vi kollar spöklass och att lina med tafs matchar varandra och spöt, jag talar lite om flytlina respektive intermediate och sjunkdito. Vi sätter ut två båtar som vi ska fiska ifrån. Det är ganska praktiskt att öva från båt eftersom man slipper fastna i trädgrenar, gräs eller buskar då. På tafsarna sitter det ganska lätta flugor på från början. Sen börjar vi med att få ut linan genom spötoppar ur vattnet och upp i luften. En och annan skeptisk blick på prylarna ser jag nog, men efter en liten stund så börjar det hända saker,
Andreas som jag har i min båt börjar treva lite innan han får höjd och längd på sina kast. Och redan efter nån timmes ihärdigt vevande med flugspöt så börjar han förstå hur det hela ska gå till.
I början talar vi inte om några längdrekord och inte heller världens vackraste linbågar för den delen, men det är inte det viktigaste när man precis börjat lära sej den ädla konsten att fiska med fluga. Man behöver inga superlånga kast för att fånga fisk. det är ju viktigare att försöka ha flugan på eller i vattnet om den ska ta fisk.

Kolla här så ser du vad jag menar.




En flugfångad regnbåge
Fredrik får på en fisk som tar honom på ett äventyr som kan få vem som helst i darrning, fisken for fram och tillbaka flera vändor innan den till sist får känna Eric´s nät. Man kan nog ana att ingen i den båten fryser på en stund.

Andreas ville också ha fisk vid det här laget så när vi såg ett vak nästan inom kasthåll sa jag åt honom att lägga flugan i den riktningen. Det gick precis enligt "bruksanvisningen" och flugan landade bara nån meter offside, då sa jag till honom att ha is i magen och vänta lite, fisken kan ju gå åt vilket håll som helst. PANG sa det med ett rejält hugg på flugan och Andreas höjde spöt i ett fint lyft och kroken sitter. Nu börjar en nervös stund för en kille som inte är van att fighta fisk med silkesvantar. Först måste han ta hem linan med vänsterhanden istället för rullen och veven, det är ovant. Det blir nog inte mindre spännande när jag påminner honom om att tafsen inte är grövre än 0,14mm som ett hårstrå nästan ;) Fighten varar flera minuter. Fisken gör även ett helt varv runt båten som förövrigt ligger med ett ankare nere som fisken kunde fastna i, men det ville jag inte skrämmas med.
Andreas
Det gick ju också bra till slut. Eric fick också påslag på sin fluga, men missade tyvärr krokningen på den. Han blev utan fisk precis som jag.Vi bestämde att vi var färdiga för dagen vid artontiden på eftermiddagen, det mörknar ju snart och det är ju en dag i morgon också och vi ska upp tidigt.

söndag 10 oktober 2010

Suveränt fiske och strålande väder igen.


Fjädermygga storlek #16

Idag var de riktigt på hugget!
Jag var vid sjön strax efter lunch och kunde konstatera att jag missat Birger, troligen bara med en hårsmån. Han hade skrivit i klubbens fångstjournal att han behållt två fiskar där den ena väger 2,2 kg om jag minns rätt.(1,7kg var det visst) Det är en riktigt bra storlek på matfisk. Fisk som verkligen är riktigt rosa och fin i köttet nu på hösten.

Jag hinner nästan inte lägga ut linan innan första fisken hugger som den inte sett mat förr.
Jag fiskar återigen med en liten fjädermygga på ytan, för att det är rätt häftigt att se de explosiva påslagen som regnbågarna gör när de hittar dem.

En stund senare när jag precis hällt upp en mugg kaffe så ser jag ett vak vid sidan av mej som jag bestämmer mej för att kasta prick med flugan i. Det tar en liten stund att ställa ned muggen ta hem linan och kasta om på nytt i ny riktning, så jag är ganska säker på att fisken är långt borta vid det här laget. Men där hade jag fel för precis när flugan landar far fisken upp ur vattnet som skjuten ur en kanon med flugan i mun på väg rakt mot mej. Jag kämpar febrilt med linan för att få kontakt med fisken för ett mothugg som jag missar med flera meter. Den fisken krokade av sej själv. (instant catch & release) Jag byter taktik en stund nu för det börjar blåsa rätt kraftigt, så jag går under ytan och fiskar med en liten lätt förtyngd spigg imitation som ger resultat ganska snart. Ett försiktigt nafs när jag tar hem linan sakta, jag ökar lite och då suger det till lite bättre, fast fisk men ingen storlek så den fick gå tillbaka efter en kort fight. Efter ca en halv timme avtar blåsandet och fisken börjar vaka igen så jag byter tillbaka till torrfluga. Det var rätt val för jag får på en båge till som inte vill följa med hem, men jag har andra planer för honom. En försiktig fight och ca fem minuter senare så ligger den också i håven.
Nu får jag sällskap i sjön, först kommer Gunnar Ågren som fått fritt från HSB! (hon som bestämmer) och lite senare trillar Janne Isendahl in med sällskap av sin son Patrik som också vill fiska lite.
Jan och Patrik Isendahl
Janne undrar om jag vill följa med honom på ett flugbindar seminarium/flugbindarträff med Claes Johansson från Lerum, en flugbindare som visar hur han  binder realistiska eller kanske rent av ultrarealistiska insektsimitationer och som också håller en liten instruktion om hur man ska binda själv. Detta tål att funderas över!







Nu börjar det bli dags att dra sej hemåt, men först ska fisken som jag förvarat kallt i en kylväska, tas ur och fjällas så jag slipper det kladdet hemma på diskbänken.
Rensbordet
Detta blir middag i morgon. Det passar ganska bra för det blir en aning enklare att ta ur benen ur filéerna om man nu väljer det alternativet, när fisken legat i kylen ett dygn. Janne och Patrik kommer efter ganska snart för det börjar kyla på ganska rejält ikväll. De blev utan fisk. Medan Gunnar hade ett bra fiske med kontakt sju gånger och jag tror han sa att två åkte med hem.

Vi hörs.

lördag 9 oktober 2010

Fantastiskt höstfiske efter regnbåge.

Jag var på väg till sjön i morse när telefonen ringde. Jag hade inte kört ut ur byn som tur var, för det var en arbetskamrat som heter Tommy som ringde. Han har precis "blivit med flugspö" lite biten kanske man kan säga. Han undrade vad jag gjorde eller om jag var intresserad att följa med på en liten kastkurs eller som moraliskt stöd om man hellre vill säga så. Självklart vill jag det.

Det är inte bara sportfiskare som är ute i naturen tidiga förmiddagar. När jag kom fram till sjön så sitter det ett gäng glada gubbar där (jägare), de grillar och har det trevligt vid grillplatsen som ligger nere vid klubbsjön. De har redan varit ute en sväng på tidiga morgonen och jagat innan jag kommer dit. 

Jägare på latin: venator
Jag har länge försökt sätta fingret på vad det är som lockar oss fiskare ut i skog och mark, kust och sjö, åar och bäckar med för den delen i ur och skur. Så att man kan förklara det för den som inte har insett vad det är, att de också kan förstå vad jag menar.
Jag tror att dessa jägare kan känna igen sej när jag säger att en viktig del i det hela är den fina gemenskapen med andra som har samma intresse som du själv. (en av dessa grabbarna sa dessutom att han flugfiskar också) fint med flera hobbies.


Fiskare på latin: piscator (Tommy)
Vi har tur med vädret idag för det blir faktiskt riktigt varmt när solen tittar fram. Dessa dagarna får man nog ta vara på för sen blir det nog bara bittrare och kallare för var dag som går. Vi tar en båt och ror ut en bit på sjön, sedan får Tommy fritt fram att fiska som han vill medans jag håller mej lite i bakgrunden. Vi har lite tur idag för det blåser väldigt lite och ibland är det helt vindstilla, det gör det lite enklare för den som är ovan. Tommy nöter med kasten och har redan insett hur viktigt det är med "timing", rak handled, inte för lågt bak, börja med kort lina och skit i prestigen. Jag skojar bara, det är mer att hålla ordning på än man kan tro faktiskt.
Klockan går och Tommy har en tid att passa så vi sa att vi tar oss in mot båtplatsen lite sakta, då passar jag på att få ett påslag på en liten fjädermygga storlek #16  ett påslag som jag såg bara i ögonvrån för den har bara legat där torrt medan jag mest hållit koll på vad Tommy gjort.  Ett snabbt och samlat lyft på spöt och fisken sitter.Detta var en riktigt pigg krabat som inte ville in i håven alldeles direkt, men efter en stunds fight så landar han i nätet.

Magen är full med Spigg som är en liten betesfisk som blivit inplanterad i sjön för flera år sedan och som nu förökar sej och hjälper våran regnbåge och öring att käka sej feta och fina.Det är fint med blandkost som insekter och småfisk. Den tog ju dock på en                                  -Kläckande svart fjädermygga-. 
Vi ror in med båten och tar en kopp kaffe och en pratstund med markägaren och hans familj som sitter kvar vid brasan när vi kommer i land. Det var trevligt.

Jag tar en sväng till innan hemgång och får på en regnbåge till på en liten streamer som liknar en miniabborre i vitt orange och grönt, men den får gå hem igen. Jag tappade dessutom flugan efter ett våldsamt påslag i början av dagens fiske med Tommy i båten. Det var bra för fiskemoralen.

Vi hörs.
(Ps:Tack för "plankorna") du vet vem du är.

måndag 4 oktober 2010

Dagens fångade fisk är rökt, varmrökt. (bruksanvisning)

Jag var uppe tidigt idag. Klockan ringer 05:30 och jag tänkte fiska en stund på förmiddagen innan det börjar blåsa upp. Jag är vid sjön vid sjutiden och det börjar gry nu. Det vakar en del fisk men men bara sporadiskt.
Jag får på en regnbåge efter nån timmes fiske, som jag bestämmmer mej för att ta med hem oavsett om det blir nån mer eller inte, en ska med hem iallafall. Jag går i land på ett ställe för jag behöver "lätta på trycket" lite, det var ju bra för jag snubblade en massa kantareller där i skogen. Den som känner mej vet att jag är kass på svamp, men i skrivandes stund hoppas jag att det var ätliga svampar annars är det kört nu. Dom serverades till dagens middag.Det blev grillat med svampsås.
Jag tänkte berätta lite mer överskådligt om hur jag gör när jag varmröker mina fiskar i en vanlig konventionell rök som du köper i sportfiskebutiken eller på varuhuset.
Jag visar här på dagens fångst som således är en regnbågslax på ca sex hekto.
Här är den urtagen och fjällad.

Nästa steg i mitt fall blir att jag väljer att filéa fisken eftersom jag vill ha mycket smak av kryddorna i fisken, det blir ju lite större yta att krydda på om man gör filé av fisken.Här kan man om man vill ta och bena ur fisken om man vill att det ska vara "barnsäkert". benen tas ur med en tång eller en lämplig pinsett eller nåt liknande. Man måste ta ur benen i riktning mot där huvudet suttit, annars riskerar man att de bryts av när man drar.
Nästa momet är att filén mår bäst av att vara ganska torr innan man saltar den, det löser jag genom att vända den nedåt mot en dagstidning som får suga upp fukten ur fisken i några minuter innan jag saltar den. Detta gör att lite mer av saltet stannar på fisken istället för att bara rinna av den. Jag använder bara salt utan Jod av den anledningen att Jod är beskt och det vill jag inte ha i min fisk. Så här får fisken ligga på ett svalt ställe i några timmar upp till ett dygn om du inte hinner röka fisken samma dag som du saltar den.
Nästa moment är själva kryddningen. Den absolut mest använda kryddan till rökt fisk är Citronpeppar som faktiskt smakar riktigt bra. Jag föredrar personligen en annan krydda nämligen Pepparmix, medans hustrun gärna vill ha nåt med smak av vitlök som också funkar fint. Det är bara fantasin som bromsar dej där. Dessa är smaksatta med Pepparmix och citronpeppar.Nu har det gått ett par timmar så nu är det dags att fixa själva röklådan. Här är delarna, till vänster i svart är bottendelen med två stycken brännare som eldas med T-sprit. Till höger längst ned är själva röklådan med dess galler och över det ligger locket. (denna röken har galler i två plan)

Man börjar förberedelserna med att hälla lite rökspån i botten på röklådan, i detta fallet använder jag spån av Al som är det vanligaste spånet vi använder för att röka fisk. Här går det åt knappt 2dl spån.Sen lägger jag på en plåtbit som fungerar som droppskydd för spånet så det inte droppar från det man röker så spånet slutar producera rök.
Nästa moment är att helt enkelt plocka ihop gallrena och lägg fisken på det i det här fallet översta gallret. (om du har fler filléer så kan man med denna röken lägga fisk i två våningar)Nu är det dags att tända brännarna som är placerade i den svarta underdelen, jag har valt att placera hela röken i min gasolgrill som tål eld och värme. Hur du gör är naturligtvis upp till dej. Men tänk på brandrisken! Ställ nu hela röklådan uppe på den svarta plåthållaren som håller brännarna, och sätt på locket på röklådan.Nu kommer man till de lite knepigare funderingarna, hur länge ska fisken rökas? Det är inte helt enkelt att svara på, men jag ska göra ett försök. Om du har brännare som brinner med en riktigt häftig låga så kan det räcka med ca 15-20 minuter för att fisken ska vara färdigrökt. Om du däremot har brännare som du kan styra lågan på så kan det vara en fördel att elda lite lugnare och länga tiden till kanske 30-35 minuter. Det är inte jätteenkelt att säga hur lång tid själva rökningen tar eftersom yttre omständigheter kan ha betydelse, exempelvis om det blåser eller om du röker när det är riktigt kallt ute så tar det lite längre tid.En sak som kan vara värt att veta är att fisken är iallafall färdiglagad om den kommer upp i en egen temperatur runt eller över ca 55grader celcius. Det är ju inte så svårt att lyfta på locket och kolla med egna ögon. Det är inte bara ögonen som får jobba nu !? Jag lovar att näsan har fullt upp, det doftar helt fantastiskt när man lättar på locket.Dessa filéer har legat på röken ca 15-20 minuter eftersom mina brännare brinner ganska kraftigt, jag har däremot låtit fisken ligga kvar en stund i lådan medans den svalnar så jag får en ganska kraftig röksmak utan att fisken behöver lagas för länge och riskera att bli torr.
Var inte rädd för att experimentera lite, det värsta som kan hända är ju att du misslyckas och måste ut för att fånga en ny fisk och testa igen. Det kunde ju vara värre.
Om du gör rätt så kan resultatet bli ungefär så här. Jag hoppas att detta har hjälpt dej med åtminstone nåt frågetecken. Har du fortfarande funderingar så ställ frågan, kan jag hjälpa till så gör jag gärna det.

Jag lägger till en länk här: Hemrökt röding - fiskarnas Greta Garbo Mycket interssant lyssning på ett par kockar som beskriver detta så bra att man nästan känner doften av den rökta fisken.  Johan Malm och Jonas Runnberg på Restaurang Gabriel i Feskekôrka beskriver hur man röker röding.

Ha det.