söndag 28 mars 2010

Fjädrar som fått färg.

För att kunna binda några av de havsöringsflugor Teal and squirrel som är beskrivna i Tidningen Flugfiske i Norden behövde jag färga lite fjädrar, det blev så här fint.Dessa fjädrarna behövdes för att kunna göra spigg immitationer i lite svagt blågrönt och beige.Här är den bunden lite mer i blått.Och här är den mer i beige färg.Man binder den på en kustkrok storlek #6 Med vit tråd,vitt hackel,till stjärt och krage. Mini-flatbraid i stjärten som du repar upp,platt bly som förtyngning ,Flat Pearlbraid till kroppen, till vingen grön och blå ekorrsvans som toppas med två pearlfärgade krystalflash strån, efter det lägger du en övervinge med fibrer av blågrön tealfjäder, avsluta med en mörkgrön tråd till huvudet där du binder in ett band av pearlstrå som ska simmulera ögonen. Lacka ett par gånger.
Bindbeskrivningen finns för övrigt att läsa i Fin nr 1 2010

lördag 27 mars 2010

Med flytringar långt ut i pukavik

Det var med stor förväntan jag vaknade i morse klockan o4:15 och klev ur sängen efter att ha sovit i ca fyra timmar. fredan blev sen bara för att frun skulle till Trelleborg för att hämta hem en ny familjemedlem en fin liten blandras tik, en tjej som får heta Sharon.Jag passerar Halmstad när jag far hemifrån till Trelleborg. där ligger ju Wittlocks Sportfiske som fick sälja en ny jacka till mej, en Guideline Alta, riktigt bra faktiskt! Jaja.. nu drog vi till Blekingekusten med min gamle V70 fullständigt fulllastad med fyra grabbar och diverse utrustning och ett o annat spö tror jag.En av kamraterna kunde inte hitta sin elpump till ringarna så han fick pumpa för hand, den skarpsynte kan se kartongen som ligger på taket ;) Jag gillar dej Birger!

Martin ligger och blåser upp sin sittdyna med munnen??? fel på pumparna eller?
Jon har ekipierat sej från topp till tå, här ser vi honom som Ninja turtle Raphaelo med sin ring på ryggen.Birger fikar.
Jag har kollat checklistan allt verkar vara på plats. Ny jacka från Guideline (Alta) den verkar ju faktiskt vara riktigt bra!Martin, Birger och Jon har tagit sej ut till platsen där vi sjösätter våra små flytetyg.Jon har intagit mysposition i sin Fishcat-4 ring som flyter så högt att man inte ens blir fuktig i rumpan.Här har vi kommit ut duktigt långt utanför norje Boke i höjd med "grytet" när vinden börjar friska i rakt österut på bara några minuter, Från att varit i stort sett vindstilla när vi gick ut på morgonen, så ökade vinden till ca 12-15 sekundmeter. Jag vill höja ett varningens finger till alla i flytring på havet. Det driver fort! Vi tvärvände in mot land innan vi fortsatt mot Polen oavsiktligt.Skulle inte vara kul att behöva kalla på kustbevakningen från flytring.Man var ganska seg i benen när vi gick iland här eller som Birger sa-man går som Kalle Anka.Vi tog ett brejk här och bestämde att vi käkar och stämmer av hur resten av dagen ska se ut.

Kocken för dagen fick bli Jon Erlandsson på egen begäran.som serverade hemmamörbultade panerade kalvsnitzlar med stekta potatisar och Bearnaisesås eller pepparsås för den som föredrog detta alternativ plus lite nyttiga grönsaker.Grymt smaskens.Hurra för kocken!!!
Resten av dagen blev en sväng upp till Mörrum för ett quickstop hos All-fly och Bringséns för materialinköp (flugbindning)och en promenad ner till Pool 1 för att kolla in en snubbe som påpassligt nog hade den goda viljan att sätta på en öring precis när vi kom på plats. Första visiten vid Mörrumsån för Martin och Jon.

Det var allt för idag...

Ps:
Sa jag att alla fick gå hem tomhänta?

måndag 22 mars 2010

Frankie Special

I senaste numret av Flugfiske i Norden kan vi läsa om havsöringsfiske på våren. NU alltså! Där finns det ett reportage som beskriver ett stort antal havsöringsflugor som verkar mer eller mindre giftiga. Jag fick frågan om jag läst reportaget? Det hade jag inte då, nu var det ju så att den egentliga frågan var om jag kunde binda nån av flugorna där i tidningen. Javisst men jag minns inte vilken! Här är en del av reportaget, och ett av mina trevande försök att binda som i tidningen.Hör av dej igen Andreas och tala om vilken du menade och jag ska testa om jag fixar det(kul med utmaningar) Skriv här i bloggen eller skicka ett SMS.
Skitfiske och gonatt..

söndag 21 mars 2010

Borstmasken en ny bindbeskrivning

Jag fick en fråga om jag ville binda några borstmaskar till havsöringarna nu på våren. Det har jag ju inget emot att göra. Masken är ganska enkel att binda. Jag tog kameran med mej och försökte dokumentera momenten i bindandet så som jag gör min favoritmask. Här gjorde jag en bindbeskrivning på en ganska luftig modell som simmar riktigt fint och förföriskt i vattnet.



Jag hoppas att du kan få användning av mina idéer när du ska försöka göra din egen borstmask immitation.
Nu hinner jag inte mer. Back to the tyingbench...

onsdag 17 mars 2010

Stolt som en tupp

Det är inte utan att hakan trillade ner ett par pinnhål för några dagar sedan när jag surfade runt lite på diverse fiskerelaterade sidor. Jag kikade bland annat in på Go-Fishing, Danmarks största sportfiske kedja´s sajt och läser i deras blogg om det stundande Havsöringsfisket. Där hittade jag denna underbara "MiniPig"
Claus Eriksen jag tror att Pattegrisen har mött sin överman
Nu vet jag att jag redan hunnit tjôta hål i hôvvet (tjata hål i huvudet)på flera av mina vänner om vad jag fann så ni kan väl ha förbarmande över min illa dolda stolthet...Om det är nån som blivit det minsta nyfiken på vad jag försöker tala om, kan ju följa denna länken till blogginlägget jag talar om -Go-Fishing Blogg-Vad var det nu som var så intressant då? Jo om man kollar in länken där det står såhär -Denne lille glimrende billedsekvens kan hjælpe dig med at binde Pattegrisen- Då kan man ju förstå hur glad jag blir när jag upptäcker MIN bindbeskrivning av Pattegrisen. Skitkul...
Ps: detta är
Claus Eriksen

Som daglig leder af Go-Fishing kan Claus være svær at træffe i butikken. Det kan være lettere at møde ham ude ved en af de fynske havørredkyster. Her sniger han sig utrætteligt rundt med fluestangen efter havørreder. Et fiskeri han åbenbart aldrig får nok af.
Claus er desuden vild med at rejse. Alle former for eksotisk saltvandsfluefiskeri fra bonefish til sailfish tænder han på, men et par årlige norske eller svenske laks bliver det nu også til.

Sa jag att detta är Pattegrisens upphovsman...Det känns gott i egot när min bindbeskrivning blir länkad från Go-Fishing.

lördag 13 mars 2010

Pattegris Hard Rock Edition

En nattfluga till havsöringen som Rockar Fett.
Jag sitter och snurrar ihop ett gäng pattegrisar som är beställda. Då händer det ibland att man spånar iväg på annat håll, speciellt när musiken i rummet är Def Lepard, Aerosmith och lite annat blandat smått och gott. När jag färgade päls sist så kunde jag inte motstå att ta några speyhackel och doppa i färgen för eventuella framtida bruk (svart och orange). Jag har sett de förut på bild men jag vill ju ha egna också. Att dessa ska fungera vid fiske efter havsöring på natten råder ju inget tvivel om. Siluetten är riktigt läcker. Kopplingen mellan den här svarta saken till den här lite speciella flaskan är ABSOLUT en ren tillfällighet ;)Detta är ju inte på nåt sätt en uppmuntran att dricka sprit för att sedan gå ut i vatten och fiska! Alkohol och vatten är ingen superkombination såvida man inte väljer antingen det ena eller det andra. Men inte samtidigt. (eller kanske lite vatten i en singelmalt)
Jaja, vi hörs...

måndag 8 mars 2010

Några nya färger

Jag testade ett par nya nyanser färg till päls och fjäder. Fiery Brown, Golden Yellow, Hot Orange och sist men inte minst så fick jag ordning på det svarta.

Tack Milan för kanon service med riktigt bra färger. Milan säljer färg till infärgning av päls och fjädrar, du kan hitta hans annonser på Tradera i rubriken -Flugbindning- där han säljer i fempack.

I morgon hoppas jag att vi sitter vid FK-Fenans klubblokal här i Gnosjö, några stycken där vi binder några flugor ihop och ljuger om tappade fiskar som inte får plats i håven...Kanske får ihop nån fluga med hemmafärgad räv i vingen.
(så här blev det)

Vi hörs....

söndag 7 mars 2010

Pimpelträff vid klubbgölen

I dag tog vi tjuren vid hornen och genomförde den årliga pimpelträffen med GSK, trots att ingen hade en aning om snöläget. Och det var snöigt! Jag och Gunnar Ågren klubbens ordförande tog med extra mycket ved till brasan i Gunnars nytillverkade skidsläde om det skulle bli kallt. Den kom verkligen till sin rätt, vägen från bilarna till sjön var grym. Skaren gick inte heller att lita på, rätt som det var så gick man igenom och stod med ena benet i 60cm djup snö. Det var som tur var uppkört ett spår med en lastmaskin som markägaren hjälpte oss med igår. Annars hade det varit tröstlöst att ta sej den knappa kilometern vi har till denna sjön. På sjön däremot var det överaskande snöfattigt, det kanske låg tio centimeter snö över hela sjön. Isen däremot var ju hur tjock som hellst. Det kan man ana när Juhani borrar här.Vi hade ett kanonväder med sol som tog sej igenom diset och värmde skönt i själen.Det här är vad vi kom för att fånga idag. Och för den goda sakens skull så kan jag väl tillägga att vi var sex personer som pimmplade idag och det var bara fem som tog fisk. Jag fick det "fula namnet". Jag blev utan fisk.Senare på dan så fick jag besök av en grillsugen Diddi (frugan) med lika korvsugen hund Ozzy.Brasan blev glöd som vi laddade med div grillbart som avnjöts i solen vid lunchtid. av ett fint gäng med klubbkamrater.De som var med idag var Birger Marelius, Gunnar Ågren, Jon Erlandsson, Mikko Karppinen, Juhani Karppinen och Jag.

lördag 6 mars 2010

En flytande Borstmask

Jaha, så var man fast i "flyt-träsket" och då menar jag inte "Torrflugeträsket" för det är en drog jag redan fallit djupt för ;) Nej,så här är det. Grundan kom med en ny fundering som blev ett projekt, som blev ett faktum. -Uffe kan du fixa en flytande Borstmaskimmitation med "tratt"? Också till bottenfiske med sjunkfluglina. Öhhh nja ehhh ja vafan det ska väl inte vara så knepigt heller, eller? Nu bar det sej inte bättre än att några kamrater hade bestämt att dom skulle fara från Anderstorp-Gislaved till Halmstad och Sveriges absolut i särklass bästa och trevligaste sport och flugfiske butik -Wittlocks Sportfiske-



Det finns plats för en till i bilen, ska du med eller? självklart ska jag det. det saknas ett par detaljer för att jag ska lyckas binda en flytmask som Grundan ville ha den.-Marc Petitjean Magic Head-
Nu var det bara att få ihop det så att det ser ut som en "mumsig bit" som Werner und Verner skulle sagt. Här är dagens resultat.
Jag skulle nog fiska den här med en tafs kanske 2-3 meter lång så kan jag täcka av ganska stor yta högt och lågt. Men nu är det inte jag som ska visa vad den går för. Det är upp till Grundan att göra det.(Jag kommer nog att binda nån till mej själv med för den delen)Jag hoppas att jag får anledning att återkomma till detta med lite resultat av hur fisket gick..

Vi tog en sväng ut till kusten för att kolla av isläget också för den stundande Havsöringspremiären den 1 april såhär såg det ut i Halmstad idag.
Det var allt för idag......

tisdag 2 mars 2010

Pattegris special och Flugrulle av trä

Det ringde en man i måndags som vet att jag binder Pattisar för han har sett att Jag har en annons ute på Blocket där jag säljer lite Pattegrisar.Annonsen finns här Han, vi kan kalla honom för Grundan eller varför inte Shallowstream som hade en riktigt smart idé om denna speciella havsöringsflugan som han undrade om jag kunde hjälpa till med.... Grundan har nämligen fiskat efter Regnbåge med Sjunklina och Boobieflugor, ni vet såna där med stora frigolit kulor som ser ut som ögon eller "Boobies"(Denna Boobien är den första flugan min son Jimmy band för några år sedan) det är ju flugor med ganska bra flytkraft i som man fiskar nere på botten med tack vare att man använder en tung sjunklina som lägger sej på botten och en kort nylontafs ca 70-90cm (eller så lång man själv vill ha)som håller flugan"svävande" över botten. effekten som blir när man twistar hem linan lugnt o fint blir ju att flugan liksom gungar dykande och svävande upp och ner över botten som en räka till exempel. Okej, jag fick en utmaning som var ganska delikat. Jag satte mej ganska direkt ner o kollade lite på vad material jag kunde använda och skissade i huvudet på hur mycket flytkraft som kunde behövas.Lätt krok med styrka var inget bekymmer.Jag gjorde ett test med det material jag hade hemma, men flytkraften blev inte bättre än en trött manet. Skit oxå! inget material som passade i mina funderingar. Skam den som ger sej. Så idag blev det lite lättare eftersom jag skulle träffa några kamrater i binderisvängen. Jag kollade runt om det fanns nån med vit eller ljusrosa foam med lite material men luftiga täta celler med mycket "flyt". Janne grävde runt i sina pärmar och lådor en stund och se på f....n om inte den gamle räven hade en liten påse i en pärm med en liten plastremsa som såg ut som nåt jag villle ha. Jag resonerade lite med Grundan om eventuellt bastard utséende om man nu gör om ett originalmönster till nåt annat än vad det är, vad är du mest ute efter, vad är viktigasta att spara av originaliteten? Grundan tyckte nog som jag att Spey-hacklets långa tentakler är viktigast. Okej, då kör vi...

Jag binder till en början PG som vanligt, men börjar spara på alla material med vikt i, Ögonen blev kapade i sina stammar Absolut ingen förtyngning. blandade dubbingen lite med en transparent flytande syntetdubb.Ribbar på benen och binder sedan in en foamremsa som får ersätta E-P fibern som ryggsköld och bli flytmedel.
Det var petigt att binda in så man inte pressar ut luften men ändå bibehåller en del av styrkan i hela flugans uppbyggnad.Efter ett par försök så tycker jag att jag hittade vad jag var ute efter, ganska nöjd faktiskt. Jag skickade ett par bilder till Grundan som också okejade vad jag gjort.
Så här gott folk, binder jag en "Boobie-Gris" "Flytpatte" eller "Patteflyt" ??? Nu har jag gjort vad jag skulle, sen är det upp till bevis Grundan !Jag är den förste att hoppas på seger för en bra idé.Skitfiske på dej...
(Noterat den 10 mars. Jag såg på en hemsida idag att detta var en redan uppfunnen variant.)

Jag är inte bara flugbindare, jag är också väldigt inne på det här med att "göra själv är att göra unikt" självgjort är kul, speciellt om det man gjort är saker som används. Här är ett alldeles lysande exempel på vad jag menar med det. Birger Marelius har trollat med en träsvarv och en hel del finess när han gjorde denna.
Även rullfoten är av trä. Wow, känslan när Birger la den i min hand var förvånande. "Lätt och varm" Sen kom nästa överaskning, bromsen som kommer från House of Hardy i en trärulle lät som en vaggvisa, späd och fin....Applåder till dej Birger.