lördag 22 januari 2011

Tre män och en jättestor sjö -Vättern-

Det ringde i veckan! -Sticker vi till Vättern till helgen?
Jag hakar på.
Vi börjar dagens etapp från Gnosjö. Jag och Andreas Larsson kör till Hillerstorp och hämtar upp Mikael Jildenfors vid 06:00. Vi har en bilresa på ca 1,5 timme till fiskeplatsen för dagen. Det är ju inte konstigt att dagens samtal handlar om förväntade fiskar, är laxen hemma? spiggen hur funkar det med den egentligen. Är det fortfarande möjligt att fiska efter lax från land så här års. Hur kommer vädret att bli?, vart blåser det ifrån? hur mycket ska det blåsa? blir vi själva eller är det fler på plats? drivis? Mikael höll på att få hicka när jag sa det, drivis hade han missat. Sånt kan ju ställa till problem förstås när det blåser pålandsvind som idag. Det får inte klicka nu, vi vill ju få en dag vid sjön. Parkeringen var tom på bilar när vi kom fram, så vi var iallafall först på plats.
Det tog några dagar, eller snarare några helger innan vi kom iväg till sist. Men nu var vi äntligen på plats vid Vätterns klippor på den östra sidan vid Ödeshög. Det var fortfarande mörkt när vi kom ner till grillplatsen vid Öninge som är vår fiskeplats för dagen (inget ovanligt) Veden och maten är på plats. Nu ska det tacklas lite redskap och väljas fluga för dagen. Det ser ut att bli en dag med skapligt väder utan snö eller regn och inte allt för kalla vindar, -4 grader är uthärdligt när det bara blåser 5-6 sekundmeter. Nu är det äntligen dags att blöta ner grejerna. Fisket efter lax ,öring och röding med för den delen är ganska mycket nötande och harvande med spöna när man fiskar så som vi väljer att göra det med kastföten och tubfluga på en tafs.
UB-Tube
Det finns ju de som kompletterar fisket med flötmete med löja eller rent flugfiske.

Vi växlade mellan fiskandet och kaffet vid den värmande brasan om vartannat hela förmiddagen. Kylan gjorde att det frös till is i spöringarna mest hela tiden när vi fiskade med flätlina, jag bytte rulle efter att jag tappade mitt flöte och fluga fösta gången när linan frös fast i min rulles linspridare. Jag bytte till en rulle med nylonlina som fungerade utan problem resten av dagen.
Det blev lunchdags och tid att laga mat vid elden. det spelar nog ingen större roll vad man äter när man är ute en vinterdag så länge det är varm mat man äter, då smakar det mesta dessutom riktigt gott. Idag var det olika mat på tallrikarna och i grytorna. Lite grillat och soppor.
Vi snackade en del om hur dagens fiske har varit.
Man kan säga att det har förekommit en del förluster av flöten och flugor idag. Jag tappade ett favorit Bombarda som hängt med ganska länge, Andreas tappade ett par nya och jag tror om jag minns rätt att även Mikael gjorde det samma.

Det är knappast någon överdrift om jag säger att det är svinhalt på klipporna så här års, broddar på skorna är ingen dum idé!

Här följer ett litet axplock med lite fler bilder från dagens fiske.


TeleskophåvenMikael missade högljutt en tung dragning på sin fluga precis nästan ända inne vid land, jag hade också kontakt med en när jag pratade med Andreas.

Summa landade fiskar idag 0

Vi hörs

2 kommentarer:

 1. Grymt sköjj att laxen visade sig, såg ni laxvak eller spigg ?

  Mvh,

  TKlaxen

  SvaraRadera
 2. Ja, det var skönt att känna fisk i linan.
  Vi var nog lite fundersamma på om där fanns nåt men kul att dom var hemma. Jag såg varken spigg eller vak i går, men lite svårt att säga eftersom det blåste och solen blänkte en del i vattnet mot eftermiddagen. Lax eller önsketänkande?

  SvaraRadera