söndag 16 januari 2011

Kaffe och flugor

Eftersom vi inte kom i väg att fiska i går så bestämde vi oss för att binda flugor och dra lite fiskehistorier för varandra istället. Jag slog på en kanna kaffe och plockade fram lite grejer för att binda flugor till vårens mayfly kläckning. Här sitter Jon djupt koncentrerad och binder dagsländor på löpande band.
Jon Erlandsson
Vi sätter oss i vardagsrummet hemma hos mej som omväxling för att vara lite sällskap åt frun samtidigt som vi tjatar skit och binder småkryp. Jag börjar med att binda några Nalle Puh i kanelbrunt. Sen blir det några små olivgröna Klinkhammers till harren i Älvdalen som jag hoppas komma med till i vår.
Nalle Puh
Nu har turen kommit till mej också att binda dagsländor Jag binder en fluga i chokladbrunt som stämmer ganska bra överens med färgen och storleken på de dagsländorna som kläcker i klubbsjön tidigt på våren
Ephemera vulgata tror jag den heter.

Här kommer ett litet tips till dej som vill vill binda riktigt snygga stjärtspröt på din Mayfly. En lackpensel med syntet fibrer gör jobbet för dej, kolla här. Den här penseln har två olika typer av fibrer som är taperade ut till en tunn och fin spets, den lite längre är ljust grå och den lite brunare är både kortare och en aning tunnare. Det fina är att de suger inte upp vatten och de flyter på ytfilmen. De går att färga med vattenfasta tuchpennor.
 lägg dom med spetsarna mot varandra.
 mät ut längden och klipp av
bränn ihop bakändarna så håller de ihop
 bind in spröten på flugan, men bekymra dej inte om att spreta isär stjärtspröten ännu. Det kan du göra när du binder på flugan på tafsen. Tack Jon, för tipset om penseln.

 Ett tips är att köpa en pensel och dela med dej till flugbindar kamraterna, klipp ut en bunt på nån centimeter i diameter och dra ihop med ett buntband så blir det dessutom mycket lättare att hantera än om dom sitter fast på penseln när du ska lossa dom en och en.

Ephemera vulgata
Jon bestämde sej så småningom att åka hem till sitt där han satte sej att binda några fler flugor på kvällen och jag band nån till innan jag packade ihop för denna gången.


Mycket prylar blir det att städa undan när man kommer på att man behöver det ena efter det andra som kommer fram ur gömmorna.

Jag kanske fixar en bindbeskrivning på Mayfly flugan med syntetfibrerna så småningom.

Vi hörs.

2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg Ulf. Jag ser att vi har många gemensamma intressen :-) Lägger en länk från min till din. Har du prövat att böja syntethåren med en upphettad dubbingnål ? Det ska funka, fast jag inte provat det.
    / Stig

    SvaraRadera
  2. Hej Stig.
    Jag har inte provat med en het nål, men det låter som du har rätt där. Det ska testas.

    SvaraRadera