tisdag 30 november 2010

Hot Loop ögla till fluglinor

Lite vinterpyssel för den som är sugen på att göra en snygg och proper ögla på fluglinan.
Här har du en enkel instruktion SBS som visar steg för steg hur du smälter ihop en fin ögla på fluglinan som underlättar för dej när du ska montera tafsen till huvudlinan.

     Håll tillgodo och lycka till.

onsdag 24 november 2010

Jag missade en stjärna

Jag fick en inbjudan av Janne Isendahl härförleden, att följa med honom på en flugbindarträff med en inbjuden gästbindare vid namn Claes Johansson http://www.jsonsweden.com/
Jag kunde inte komma ner för jag hade bilen på verkstad den helgen. Det var en stor miss. Vi möttes i går jag, Janne och Tony för en av våra återkommande flugbindarsittningar med fika och fisketjôt. Janne hade tagit med sej ett antal flugor bundna av denna händiga innovatör inom flugbindarskrået. Jag blev snabbt imponerad av Claes teknik och idéer kring foamkroppar. Här visar jag några bilder på dessa flugor som Claes har bundit.









Jag hoppas att det dyker upp ett nytt tillfälle där man får en ny chans att spana in hur Claes Johansson får till sina allster. Jag har ju lusläst http://www.jsonsweden.com/ och sett att tekniken att få till bakkroppen är både enkel och genial. Vi får väl se om jag kommer att lägga fingrarna på verktyg och vingmaterial vad det lider.

Hej svejs.

söndag 21 november 2010

Vätterntub en bindbeskrivning

Jag har gjort och lagt upp en bindbeskrivning på en enkel och ruskigt effektiv tubfluga som funkar fint i Vättern. Det är en immitation av en liten betesfisk som heter spigg. Spigg förekommer i stora antal både som storspigg och småspigg i Vättern, så om du binder denna i lite olika storlekar så är du ändå "rätt". Här har jag valt att binda den lite enkelt utan krusiduller. Man kan ju om man vill och kan binda in ett kort rött struphackel som ska likna utspärrade röda gälar och måla eller montera ögon. Jag ser inte nån anledning att göra det eftersom flugan fångar fisk ändå.


Det här är en fluga som fiskar lika bra på kusten efter havsöring. Den kan ju naturligtvis bindas i andra färger för att exempelvis imitera en löja (endast silverkropp, svart och vitt) tobis i grönt och åt det blåa till, eller det som imiterar betesfisken där du fiskar.

Håll till godo.

tisdag 16 november 2010

Jag tog ledigt från jobbet idag.

En ledtråd
Record 5000


En ledtråd till
Ambassadeur 5600 C4
Och
Kastflöte
Tillsätt en tubfluga och en jävligt stor och djup sjö. lägg till lax, öring och röding.

Lite ved
Och nåt att grilla 
Jag vet, jag fick en åthutning och bannor för att jag inte lagar riktig mat idag. Men denna trippen blev planerad i rödaste rappet. jag hann inte ordna med käk i förväg. Men grillad korv funkar alltid.

Glöm inte att ta med dej en pålitlig håv caddie om behovet skulle uppstå.
???

Detta är nog en kanska välbekant silhuett för många landlax fiskare

Landlaxfiske Öninge Ödeshög Vättern

Detta är första gången Gunnar provar på att fiska efter lax från land med haspelspö och Bombarda (kastdobb)
Vi tog bilen från Hillerstorp där vi strålade ihop vid jobbet för att gemensamt ta oss upp till Vättern och Ödeshög i morse för att testa lyckan och stilla landlax abstinensen.


Jag på en gammal bild från Öninge

 Detta fisket brukar bedrivas de kallaste månaderna på året, november-mars. Det är inte sällan man står där med stelfrusna fingrar i ihållande vindar med vågor som står över huvudet på en. Is i spöringarna och en näsa som rinner. Så var det dock inte idag. Det var ganska mesigt Vätternväder faktiskt, men vinden hade legat på i flera dar och det blåste fortfarande i mina ögon åt rätt håll. (pålandsvind)
Förra vintern






Vi kom fram till en sjö som var ganska stilla idag.
Jag vill gärna ha vind i ansiktet eftersom jag inbillar mej att det gynnar fisket med vågor som slår mot klipporna och förser vattnet med syre, som i sin tur lockar upp storspiggen till ytan som laxen jagar.Jag har visserligen tagit lax när det varit helt stilla förr. Men jag upplever det som att det fångas fler i "busväder".


Nu fick vi hålla tillgodo med finvädersfiske vilket absolut inte är fy skam eftersom allt det där andra som är så jäkla fint med sportfiske kommer mer till sin rätt då. Då menar jag kontakt med andra människor IRL? In real life! Man möter riktiga levande människor i verkligheten med likartade intressen för sportfiske eller andra utomhusaktiviteter. Idag hade vi ett trevligt samtal med två taggade dykare som höll på med en uppgift till sitt cert/intyg som Dive Master´s tror jag det hette.Hur som haver... Vi snackade lite om trätor mellan dykare och fiskare, jag anser att de flesta dykare visar enorm hänsyn till oss landfiskare men det är inte alla som håller med mej där. Man tror att dykaren skrämmer bort fisken. Det tror inte jag, kolla bara på närkontakterna vi kan ha när vi sitter i flytringar. Det är inte ovanligt med vak precis framför fenorna. Nu var det en uppgift i dykarnas "läxa" som gick ut på att loda precis där vi stod och fiskade idag. Jag fick frågan om det var okej om de dök där. Små problem svarade jag. Självklart kan ni det, jag vinklar mina kast i en annan riktning bara.

Vattenballett?
Efter en stund när vi hade tagit en fika så var jag tillbaka och fiskade igen, när jag ser att de var ute och höll på och lodade djupet där vi stod och fiskade. De var nog vara ca 20 meter till mitt vänster när jag håller på och vevar hem mitt flöte med en Vätterntub på släp.

Då upptäcker jag med skräckblandad fasa och kraftig hjärtinfarktrisk  att jag har en efterföljare precis bara fem centimeter bakom min fluga. En bamsing dessutom, jag provar allt -öka farten stanna, be en bön till fiskeguden och den bara följer efter helt makligt. bara en meter från klippan där jag står, vänder den majestätiskt och bara simmar rakt ut igen. Jag hoppar jämfota men inte av lycka kan jag lova! Men detta visar ju det fakto att dykarna skrämmer inte nån fisk vid Öninge för mej iallafall.
Vi fiskade nån timme till, och detta var den enda kontakt med fisk vi hade idag. Fullt tillräckligt för mej. Jag tror inte Gunnar blev avskräckt av detta för han har lite av samma filosofi som jag att fiskar man så är det inte säkert man kommer hem med fisk. Det är gott att bara komma ut och umgås med sina vänner.

Solen trillade ner strax efter klockan 16 och fort gick det. Nu var det bara att tackla av fiskeprylarna och lasta in i bilen för hemfärd. I morgon är det jobb igen.
Jag hade verkligen längtat och sett fram emot att få blöta ner mina grejer så här första gången på hösten. 
Men det fanns smolk i bägaren när jag kom till Öninge. 
SKRÄP ! 
Jag blev riktigt jävla besviken på alla linstumpar och linhärvor, ölflaskor/burkar, konservburkar, plastbestick och annan skit som låg i bergskrevor och vid grillplatsen. Ska det vara så svårt att ta med sin dynga när man lämnar en så jättefin plats som det är vid Öninge. det står faktiskt en soptunna vid informationstavlan -det är väl inte så svårt att slänga skiten där? De gånger jag gick upp till grillplatsen för en fika eller när vi käkade så fick jag med mej flera burkar o buteljer till soptunnan, om vi hjälps åt så kanske det går att hålla stället städat och fint igen. Jag tror och hoppas att det är en väldigt liten klick människor som bär sej åt på det här viset. Jag minns inte att det var så stökigt här förra året.
Vi sportfiskare kan väl föregå som det goda exemplet!

Vi hörs. Ps: Jag glömde fråga de som dök vad de heter. Sorry.

lördag 13 november 2010

Amadou En flugtork -på mitt sätt.

En torrfluga som suttit i munnen på en fisk brukar oftast tappa sin flytförmåga eftersom det blir lite blött och slemmigt efter en fight. Det finns många olika tekniker att få flyt på flugan igen. Man kan luftkasta som en tok eller skaka den i en burk med "Dry shake" eller "Easy dry" innan man stryker på lite nytt "Gink"eller nån annan typ av flytmedel. Här är ett gammalt och hederligt knep som funkar riktigt bra. Men var beredd på att det går åt  massor av jobb för att lyckas tillverka en sådan. Detta är ju det naturliga alternativet, och inget konstgjort tjafs.
Björkticka på latin:  Piptoporus betulinus

Den tillverkas av en svamp Björkticka,som man oftast hittar på björkar som håller på att dö eller som redan ligger ner. Den kallas ibland också för hästhovs svamp, för att den kan se ut som en hästhov. just denna har jag fotograferat på den enda björken i min trädgård. Det betyder nog tyvärr att jag får en extra kvot med björkved vad det lider.(man kan ju hoppas att det är masur ved i den)
Man börjar med att skära av endast det yttre skalet på svampen som jag gjort på svampen till höger här, Jag använder en täljkniv med ett ganska smalt blad. Det är viktigt att du får bort alla de hårda bitarna så jag har lite kvar att göra på denna.

Amadou kallas även fnöske eller Fomes fomentarius på latin
som man använde förr när man skulle göra upp eld med eldstål
Det är detta vi vill ha tag på, fnösket i svampen suger fukt som en, ja just det -Svamp!

Börja med att ta bort det översta lagret av de lite kortare avlånga sporerna under svampen, jag använder en sidavbitare här.

 Här är en bit som inte fyller någon funktion på den här svampen, så den slänger jag.
Fortsätt sedan att ta bort de avlånga sporerna försiktigt utan att skada fnösket som vi vill åt.



om du gör detta på ett bra sätt så bör du ha kvar ett resultat som denna.
Nästa moment är att du ska med hjälp av en liten slägga eller vanlig hammare försöka platta ut den något toppiga konan av svamp till nåt lite mer hanter bart samtidigt som du mosar fibrerna i svampen en aning. Var bara uppmärksam på att du inte plattar ut den till ett tunt ark för det vill vi inte ha.

Nu ska du lägga biten i blöt i nån eller ett par veckor. Jag löser upp en halv tesked kaustiksoda i ca 2 liter ljummet vatten OBS! Frätande!
Häll av det bruna vattnet och skölj biten innan du lägger den på tork nåt dygn, på exempelvis ett element.
Nu ska det bultas igen med en hammare eller slägga på den torra biten.(det funkar även om biten är fuktig) Observera att du ska ta det försiktigt. Man vill bara mjuka upp fibrerna lite lätt. Ett resultat som påminner om nåt mellanting av mocka och sämsskinn är bra.

Nu ska jag försöka få ut två identiska bitar ur den här svampen.
Jag måttade först med en tändsticksask, sedan gjorde jag en mall av papper som jag använde för att mäta ut två så stora bitar som det bara var möjligt.
Här nedan har jag måttat och skurit ut en bit skinn som når runt om de två hoplagda amadoubitarna
 Var observant på att det är avigsidan som ska limmas, alltså sidan där de avlånga porerna suttit på svampen. Här nedan är det biten till höger som är baksida.Limmet jag använder är ett kontaktlim speciellt framtaget för läder, det heter "Klebfest" mitt är inköpt här nordellknives.com ruskigt bra lim.
Jag lägger ihop bitarna för att sedan märka med en blyertspenna var jag ska lägga lim. Kontaktlim ska limmas på bägge ytorna för att sedan få torka några minuter innan bitarna sammanfogas.
När limmet torkat och bitarna är hårt pressade så är det dags att skära ut kanterna på din flugtork och göra den fin.
 Vik ihop den hårt och lägg den på ett underlag som tål att skära mot med en skarp kniv eller skalpell. Jag använder en stållinjal när jag skär, först långsidan på framkanten. Sedan de båda kortsidorna. Försök att vara så sparsam som möjligt med material så den blir så stor som det bara går.
Därefter putsar jag av de två främre hörnen för jag tycker den blir finare då. först i 45 graders vinkel sen tar jag lite till med skalpellen i hörnen
 Jag vill även putsa kanterna på lädret, det gör jag med ett specialverktyg som kallas "bockfot"
Nu putsar jag till alla kanter och sidor med en bit fin smärgelduk.
Här kommer jag att fixa till alla ljusa sidor på skinnet med specialmedel "Slireblank" som används till bland annat knivslidor för att göra dessa blanka och fina. De får alla ljusa kanter att se "gamla" och använda ut på ett fint sätt.
Det fungerar även med skovax, bivax eller nån annan fet lädersmörja och lite tidens tand för att ge den lite vacker patina. Var noga med att inte fetta ner insidan av din tork, då blir den troligen värdelös.
 Notera också att jag slagit ett hål i det ena inre hörnet ca 15mm från kanterna rakt igenom hela skinnbiten.
Där ska jag montera en skinnrem.

Amadou torrfluge tork
Nu ska jag demonstrera hur den fungerar. Här har vi en duktigt blöt klinkhammer fluga som förmodligen skulle sjunka som en gråsten.
 Öppna skinnbiten med din monterade amadou inuti och placera flugan nånstans mitt på.
 kläm ihop skinnbitarna om flugan och håll kvar ett par sekunder.
 Öppna och häpna!
 Det är snudd på magiskt. Nästan snustorrt!
 Nu kan du antingen återinfetta med ditt flytmedel eller troligen bara kasta ut igen för detta funkar riktigt bra.


Det var det.
Vi hörs.