tisdag 16 november 2010

Jag tog ledigt från jobbet idag.

En ledtråd
Record 5000


En ledtråd till
Ambassadeur 5600 C4
Och
Kastflöte
Tillsätt en tubfluga och en jävligt stor och djup sjö. lägg till lax, öring och röding.

Lite ved
Och nåt att grilla 
Jag vet, jag fick en åthutning och bannor för att jag inte lagar riktig mat idag. Men denna trippen blev planerad i rödaste rappet. jag hann inte ordna med käk i förväg. Men grillad korv funkar alltid.

Glöm inte att ta med dej en pålitlig håv caddie om behovet skulle uppstå.
???

Detta är nog en kanska välbekant silhuett för många landlax fiskare

Landlaxfiske Öninge Ödeshög Vättern

Detta är första gången Gunnar provar på att fiska efter lax från land med haspelspö och Bombarda (kastdobb)
Vi tog bilen från Hillerstorp där vi strålade ihop vid jobbet för att gemensamt ta oss upp till Vättern och Ödeshög i morse för att testa lyckan och stilla landlax abstinensen.


Jag på en gammal bild från Öninge

 Detta fisket brukar bedrivas de kallaste månaderna på året, november-mars. Det är inte sällan man står där med stelfrusna fingrar i ihållande vindar med vågor som står över huvudet på en. Is i spöringarna och en näsa som rinner. Så var det dock inte idag. Det var ganska mesigt Vätternväder faktiskt, men vinden hade legat på i flera dar och det blåste fortfarande i mina ögon åt rätt håll. (pålandsvind)
Förra vintern


Vi kom fram till en sjö som var ganska stilla idag.
Jag vill gärna ha vind i ansiktet eftersom jag inbillar mej att det gynnar fisket med vågor som slår mot klipporna och förser vattnet med syre, som i sin tur lockar upp storspiggen till ytan som laxen jagar.Jag har visserligen tagit lax när det varit helt stilla förr. Men jag upplever det som att det fångas fler i "busväder".


Nu fick vi hålla tillgodo med finvädersfiske vilket absolut inte är fy skam eftersom allt det där andra som är så jäkla fint med sportfiske kommer mer till sin rätt då. Då menar jag kontakt med andra människor IRL? In real life! Man möter riktiga levande människor i verkligheten med likartade intressen för sportfiske eller andra utomhusaktiviteter. Idag hade vi ett trevligt samtal med två taggade dykare som höll på med en uppgift till sitt cert/intyg som Dive Master´s tror jag det hette.Hur som haver... Vi snackade lite om trätor mellan dykare och fiskare, jag anser att de flesta dykare visar enorm hänsyn till oss landfiskare men det är inte alla som håller med mej där. Man tror att dykaren skrämmer bort fisken. Det tror inte jag, kolla bara på närkontakterna vi kan ha när vi sitter i flytringar. Det är inte ovanligt med vak precis framför fenorna. Nu var det en uppgift i dykarnas "läxa" som gick ut på att loda precis där vi stod och fiskade idag. Jag fick frågan om det var okej om de dök där. Små problem svarade jag. Självklart kan ni det, jag vinklar mina kast i en annan riktning bara.

Vattenballett?
Efter en stund när vi hade tagit en fika så var jag tillbaka och fiskade igen, när jag ser att de var ute och höll på och lodade djupet där vi stod och fiskade. De var nog vara ca 20 meter till mitt vänster när jag håller på och vevar hem mitt flöte med en Vätterntub på släp.

Då upptäcker jag med skräckblandad fasa och kraftig hjärtinfarktrisk  att jag har en efterföljare precis bara fem centimeter bakom min fluga. En bamsing dessutom, jag provar allt -öka farten stanna, be en bön till fiskeguden och den bara följer efter helt makligt. bara en meter från klippan där jag står, vänder den majestätiskt och bara simmar rakt ut igen. Jag hoppar jämfota men inte av lycka kan jag lova! Men detta visar ju det fakto att dykarna skrämmer inte nån fisk vid Öninge för mej iallafall.
Vi fiskade nån timme till, och detta var den enda kontakt med fisk vi hade idag. Fullt tillräckligt för mej. Jag tror inte Gunnar blev avskräckt av detta för han har lite av samma filosofi som jag att fiskar man så är det inte säkert man kommer hem med fisk. Det är gott att bara komma ut och umgås med sina vänner.

Solen trillade ner strax efter klockan 16 och fort gick det. Nu var det bara att tackla av fiskeprylarna och lasta in i bilen för hemfärd. I morgon är det jobb igen.
Jag hade verkligen längtat och sett fram emot att få blöta ner mina grejer så här första gången på hösten. 
Men det fanns smolk i bägaren när jag kom till Öninge. 
SKRÄP ! 
Jag blev riktigt jävla besviken på alla linstumpar och linhärvor, ölflaskor/burkar, konservburkar, plastbestick och annan skit som låg i bergskrevor och vid grillplatsen. Ska det vara så svårt att ta med sin dynga när man lämnar en så jättefin plats som det är vid Öninge. det står faktiskt en soptunna vid informationstavlan -det är väl inte så svårt att slänga skiten där? De gånger jag gick upp till grillplatsen för en fika eller när vi käkade så fick jag med mej flera burkar o buteljer till soptunnan, om vi hjälps åt så kanske det går att hålla stället städat och fint igen. Jag tror och hoppas att det är en väldigt liten klick människor som bär sej åt på det här viset. Jag minns inte att det var så stökigt här förra året.
Vi sportfiskare kan väl föregå som det goda exemplet!

Vi hörs. Ps: Jag glömde fråga de som dök vad de heter. Sorry.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar