söndag 22 januari 2012

Mycket folk på klipporna

Nån sa att -en dålig fiskedag är bättre än en bra dag på jobbet. Jag kan hålla med om det ibland. Man kommer ut och får frisk luft i lungorna och i mitt fall träffa gamla och ibland nya fiskevänner. Det är ganska värdefullt. Den här resan i går lördag gick återigen till klipporna i Öninge där vi skulle nöta kast efter kast för att försöka kroka på nån gynnare därute i det jättestora vattnet.
Juhani nöter lina i det stora Vättern
Här ur ett undervattensperspektiv (Bilden från Stora Lund Foto: Anna & Martin Schabbauer)
Hästholmen

Jag har talat med åtskilliga dykare som gärna dyker här i Vättern, de allra flesta av dem hävdar att de stör inte fisket för oss som fiskar från land. Jag är den förste att hålla med, för jag har sett att det stämmer med egna ögon. Kolla länken en bit ner i inlägget här. De flesta av oss fiskar med bombarda i eller strax under ytan, medans den som dyker befinner sej vid eller lite ovanför botten som invid land är 8-9 meter och betydligt djupare en bit ut från land. Dykare ser ofta fisken ovanför dem där de befinner sej. Det finns teorier om att laxen tar fel på dykarens bubblor och ett stim med spigg. Alltså till våran fördel. Tack för bilden Anna och Martin, kul att se det ur fiskens perspektiv.

Den här gången kunde jag räkna ihop till totalt 14 man som fiskade vid Öninge, där vårat sällskap från Gnosjö/Hillerstorp bestod av mej Juhani, Senad och från Göteborg kom Andreas och Fredrik (som även han är en inbiten dykare). Väderprognosen har lovat vindar från v/sydväst mellan 5-11 sekundmeter och nederbörd fram mot eftermiddagen. Vindarna visade sej vara betydligt snällare än väntat. Det blåste upp ett par gånger bara för att lugna ner sej igen efter några minuter. Men det var kallt -6 grader som kan ställa till bekymmer med inte bara frusna fingrar och kalla tår. Det kan även innebära att vatten som skvätter upp på klipporna med vågorna fryser till veritabla rodelbanor. Broddar på är ett bra tips där.
Isiga spöringar
Fiskar man med flätlina så händer det att man får problem med att spöringarna sätts igen med is som fryser fast och därmed gör det svårt att kasta ut betet i vattnet. Flätlinan för med sej vatten upp från sjön som fryser till is direkt i kontakt med den kalla luften. Det är inte kul och inte mycket man kan göra åt saken, mer än att pilla bort det med jämna mellanrum. Det händer även att det fryser till is på själva rullen med resultat att linan trasslar eller rent av ryker av. En reservrulle med nylonlina gör livet lättare.
Fredrik Gunnarsson
Fredrik lyckades med konststycket att dra en riktigg "rova" han satte sej på arslet på de hala klipporna "så in i bonken hårt" att han får minnen av den resan i flera dar.

Efter några timmars fiskande så suger det ju i mat tarmen. Juhani ser till att det finns ordentligt med ved på brasan.

Juhani Karppinen
Det gamla träbordet vid grillplatsen känns oftast som den allra finaste restaurangen i världen.
"Finkäk"
Lite mat i magen gör att man får upp värmen igen, och är redo för några timmar till vid vattnet. Senad laddar fullt i bakkastet för att få ut sin bombarda så långt han förmår när kameran ser på (c:


Trots att det idag är massor av folk på klipporna så landas det endast en lax på hela dan. En ynka pinne som bara mäter till ca 30 centimeter, så den får lov att simma hem igen (minimått på lax i Vättern 60 centimeter)

Många som fiskar från land
Andreas Larsson
Jag står och snackar lite med Andreas som står strax till vänster om mej, där jag står. När jag vänder ej om igen för att ta upp flötet ur vattnet för ett nytt kast så ser jag precis att en fisk kastar sej på min fluga bara en spölängd ifrån klippan där jag står. Jag sträcker upp spöt hastigt  för att kroken ska ta ordentligt i ren desperation. Jag kan bara se på klart och tydligt hur flugan far ur fiskens mun som en champagnekork. Snopet, men samtidigt ganska kul när det händer så nära land.
UB-Tube med bitmärke
Det var all kontakt vi hade med fisk på hela dan. Där var en fiskare till som vi inte talade med, men jag såg aldrig att han tog nån fisk heller så jag antar att idag var det "bomfiske" för hela slanten.

När vi lämnade Ödeshög så började det singla ner några snöflingor och snöandet ökade kraftigt under kvällen på vägen hem. När vi kommit lite drygt halvvägs hem stannade vi för en paus, då såg det ut så här.
Gott om snö
Juhani körde förnuftigt och tog oss hem hela och fina. Grabbarna som körde mot Göteborg hade en hemresa som tog mer än en timma längre än ditresan. De flesta körde lugnt, det var mest de stora lastbilarna som dundrade på.

Vi hörs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar