lördag 14 januari 2012

Silverjakt på Österlen

Klockan ringde ca tio i fyra i morse. På med kaffet och packa kylväskan. In med fiskeprylarna i bilen och iväg för att hämta Tony Sjöblom för en resa från Gnosjö till sydostkusten och Österlen. ca 24 mil enkel resa. Det tar ju några timmar innan vi är framme, så vi hinner ventilera massor av världsligheter och diverse småsaker. Första anhalten är Haväng, strax norr om Kivik och nationalparken vid Stens huvud. Första gången jag är där förövrigt. Det blåser betydligt mer än prognosen hade lovat idag också. Men eftersom vinden kommer från nordväst så har vi en aning lä från kullarna bakom oss. Det funkar att fiska i, klart och fint vatten.
Träspång ner till fiskeplatserna vid Haväng
Värkeån
Vi har en liten promenad på en knapp kilometer innan vi kommer fram till lovligt fiskevatten. Man passerar Verkeån som har ett fredningsområde utanför mynningen som man som fiskare måste ta hänsyn till. Kom ihåg att det är alltid du som fiskar som ska ta reda på vad som gäller vid det fiskevatten du tänker fiska i. Det går inte att komma i efterhand och säga -det visste jag inte -det hade ingen sagt till mej.
Fiskebestämmelser
När vi äntligen kommer fram så kan vi bara konstatera att det blåser duktigt idag. Tur att vi "Gud förbjude" garderat oss med det tunga artelleriet i bagaget. Om vi ska ha en chans att komma ut i och förbi Första badkaret så behövs det spinnspö idag. Himmlen är klarblå men det blåser isande kallt.
Vattenståndet är extremt högt och den stenreveln som vi skulle fiska av idag är fullständigt osynlig i vattnet. Vi får fiska "på känn" och hoppas att vi inte är helt fel ute när vi fiskar i blindo. Efter ett par timmars fiske med endast två diffusa dragningar i linan bestämmer vi att vi ska dra vidare till ett annat ställe. Vi märker att vinden har kantrat ganska rejält och nu blåser det mer  från nordost snett mot kusten. Resan går mot Kivik för en rekrunda vid klockstapeln. Där står vattnet nästan ända uppe vid vägen idag. Man kan inte se kullerstenarna vid stranden överhuvudtaget. Vi passerar en bil med två hugade fiskare som håller på och riggar sina spön. Hoppas det gick bra för dessa tappra krigare. Jag körde bort mot musteriet för att peka ut en parkering och några hot spots för Tony innan vi fortsatte söderut mot Vik och Prästens badkar.
Tony spanar in vattnet vid Vik och Prästens badkar
Här brukar man i normala fall kunna gå torrskodd minst fyrtio-femtio meter ut mot vattnet på klipporna när man ska fiska, men idag står vattnet högt och det har grumlat upp ordentligt. Vi kan bara konstatera att fisket är över för idag. Lite snöppligt, men  vi hänger inte läpp för det.
Prästens Badkar 14 Januari 2012
Här en bild på det som kallas för Prästens Badkar. Den som vet hur det brukar se ut här känner nog inte igen det direkt. Här nedan en bild på samma ställe för två år sedan med en badnymf i som heter Jon Erlandsson.
Prästens Badkar 16 januari 2010
Det blev några timmar i bilen idag. Inte helt lyckat, men frisk luft och trevligt sällskap gjorde det hela till en trevlig utflykt.

Vi hörs.

3 kommentarer:

 1. Men pågar, åka så långt när det är nordanvind? Helt i onödan mina vänner. Och så ställer ni er på fel ställe vid badkaret????? Skippa hällarna och fiska strax söderut så hittar ni rännan in mot land som blänkarna alltid följer på sina födosök.

  Mh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fiskade inte alls i Vik. Vi bara kikade runt lite och konstaterade precis som du sa att det är fel idag, men Tony har aldrig varit där förut heller så han fick en guidad tur. Vi kollar med dej nästa gång. Dä kanske vi kan hålla sällskap istället?

   Radera
 2. Gärna det. Finns ju möjlighet att åka ihop från tex Markaryd.

  SvaraRadera