lördag 22 januari 2011

Tre män och en jättestor sjö -Vättern-

Det ringde i veckan! -Sticker vi till Vättern till helgen?
Jag hakar på.
Vi börjar dagens etapp från Gnosjö. Jag och Andreas Larsson kör till Hillerstorp och hämtar upp Mikael Jildenfors vid 06:00. Vi har en bilresa på ca 1,5 timme till fiskeplatsen för dagen. Det är ju inte konstigt att dagens samtal handlar om förväntade fiskar, är laxen hemma? spiggen hur funkar det med den egentligen. Är det fortfarande möjligt att fiska efter lax från land så här års. Hur kommer vädret att bli?, vart blåser det ifrån? hur mycket ska det blåsa? blir vi själva eller är det fler på plats? drivis? Mikael höll på att få hicka när jag sa det, drivis hade han missat. Sånt kan ju ställa till problem förstås när det blåser pålandsvind som idag. Det får inte klicka nu, vi vill ju få en dag vid sjön. Parkeringen var tom på bilar när vi kom fram, så vi var iallafall först på plats.
Det tog några dagar, eller snarare några helger innan vi kom iväg till sist. Men nu var vi äntligen på plats vid Vätterns klippor på den östra sidan vid Ödeshög. Det var fortfarande mörkt när vi kom ner till grillplatsen vid Öninge som är vår fiskeplats för dagen (inget ovanligt) Veden och maten är på plats. Nu ska det tacklas lite redskap och väljas fluga för dagen. Det ser ut att bli en dag med skapligt väder utan snö eller regn och inte allt för kalla vindar, -4 grader är uthärdligt när det bara blåser 5-6 sekundmeter. Nu är det äntligen dags att blöta ner grejerna. Fisket efter lax ,öring och röding med för den delen är ganska mycket nötande och harvande med spöna när man fiskar så som vi väljer att göra det med kastföten och tubfluga på en tafs.
UB-Tube
Det finns ju de som kompletterar fisket med flötmete med löja eller rent flugfiske.

Vi växlade mellan fiskandet och kaffet vid den värmande brasan om vartannat hela förmiddagen. Kylan gjorde att det frös till is i spöringarna mest hela tiden när vi fiskade med flätlina, jag bytte rulle efter att jag tappade mitt flöte och fluga fösta gången när linan frös fast i min rulles linspridare. Jag bytte till en rulle med nylonlina som fungerade utan problem resten av dagen.
Det blev lunchdags och tid att laga mat vid elden. det spelar nog ingen större roll vad man äter när man är ute en vinterdag så länge det är varm mat man äter, då smakar det mesta dessutom riktigt gott. Idag var det olika mat på tallrikarna och i grytorna. Lite grillat och soppor.
Vi snackade en del om hur dagens fiske har varit.
Man kan säga att det har förekommit en del förluster av flöten och flugor idag. Jag tappade ett favorit Bombarda som hängt med ganska länge, Andreas tappade ett par nya och jag tror om jag minns rätt att även Mikael gjorde det samma.

Det är knappast någon överdrift om jag säger att det är svinhalt på klipporna så här års, broddar på skorna är ingen dum idé!

Här följer ett litet axplock med lite fler bilder från dagens fiske.


Teleskophåven



Mikael missade högljutt en tung dragning på sin fluga precis nästan ända inne vid land, jag hade också kontakt med en när jag pratade med Andreas.

Summa landade fiskar idag 0

Vi hörs

söndag 16 januari 2011

Kaffe och flugor

Eftersom vi inte kom i väg att fiska i går så bestämde vi oss för att binda flugor och dra lite fiskehistorier för varandra istället. Jag slog på en kanna kaffe och plockade fram lite grejer för att binda flugor till vårens mayfly kläckning. Här sitter Jon djupt koncentrerad och binder dagsländor på löpande band.
Jon Erlandsson
Vi sätter oss i vardagsrummet hemma hos mej som omväxling för att vara lite sällskap åt frun samtidigt som vi tjatar skit och binder småkryp. Jag börjar med att binda några Nalle Puh i kanelbrunt. Sen blir det några små olivgröna Klinkhammers till harren i Älvdalen som jag hoppas komma med till i vår.
Nalle Puh
Nu har turen kommit till mej också att binda dagsländor Jag binder en fluga i chokladbrunt som stämmer ganska bra överens med färgen och storleken på de dagsländorna som kläcker i klubbsjön tidigt på våren
Ephemera vulgata tror jag den heter.

Här kommer ett litet tips till dej som vill vill binda riktigt snygga stjärtspröt på din Mayfly. En lackpensel med syntet fibrer gör jobbet för dej, kolla här.



 Den här penseln har två olika typer av fibrer som är taperade ut till en tunn och fin spets, den lite längre är ljust grå och den lite brunare är både kortare och en aning tunnare. Det fina är att de suger inte upp vatten och de flyter på ytfilmen. De går att färga med vattenfasta tuchpennor.
 lägg dom med spetsarna mot varandra.
 mät ut längden och klipp av
bränn ihop bakändarna så håller de ihop
 bind in spröten på flugan, men bekymra dej inte om att spreta isär stjärtspröten ännu. Det kan du göra när du binder på flugan på tafsen. Tack Jon, för tipset om penseln.

 Ett tips är att köpa en pensel och dela med dej till flugbindar kamraterna, klipp ut en bunt på nån centimeter i diameter och dra ihop med ett buntband så blir det dessutom mycket lättare att hantera än om dom sitter fast på penseln när du ska lossa dom en och en.

Ephemera vulgata
Jon bestämde sej så småningom att åka hem till sitt där han satte sej att binda några fler flugor på kvällen och jag band nån till innan jag packade ihop för denna gången.


Mycket prylar blir det att städa undan när man kommer på att man behöver det ena efter det andra som kommer fram ur gömmorna.

Jag kanske fixar en bindbeskrivning på Mayfly flugan med syntetfibrerna så småningom.

Vi hörs.

lördag 15 januari 2011

Stoppa pressarna! Vi ställer in.

Man går och lägger sej på kvällen förväntansfull och glad i hågen efter att ha samlat ihop och packat diverse fiskeutstyr som ska med på turen.
Vaknar till väckarklockan och drar på sej de där "speciella" fiskekläderna som ger lite extra tur. På med en kanna kaffe så man vaknar till. Efter att ha kollat ut genom dörren, och en snabbkonferens över telefon med fiskesällskapet och kamraten Jon Erlandsson blir beslutet att vi stannar hemma istället. Suck!  drygt en decimeter nysnö och det snöar fortfarande ymnigt. Det såg ju så lovande ut sent i går kväll när vi bestämde oss för att vi drar till Vättern och Öninge som är vårat favoritställe. En decimeter snö är inte hela världen, men med tanke på hur det såg ut sist jag var där. Den gången hade det också snöat ungefär lika mycket som i natt och då var det riktigt besvärligt. Nu ligger det en massa gammal is och snö under detta nya snötäcket till skillnad från förra resan till Vättern som gör det ännu mer besvärligt att stå och gå på klipporna. Jag har visserligen stövlar med rejäla broddar under sulorna och en flytoverall som gör att jag kanske skulle klara ett dopp i vattnet. Men jag är inte sugen på att testa. Ett bomfiske som detta är iallafall "nästan"ett fiske ;)

Det får bli kaffe och flugbindning istället.

Vättern

Ett sent beslut på fredagskvällen gör att vi chansar på landfisket efter lax idag. Jag och Jon drar till Ödeshög. Nu håller vi tummarna för isfritt och laxrikt.
Rapport kommer.




Vi hörs.

torsdag 13 januari 2011

Skriv på mot ett sorgligt slöseri.

Kolla in dårskapen.

EU´s nuvarande gemensamma fiskeripolitik leder till att man kastar fisk i stor skala, till exempel, hälften av all fisk som fångas i Nordsjön kastas på grund av det nuvarande kvotsystemet som infördes genom den gemensamma fiskeripolitiken.
Jag vill att detta meningslösa slöseri med mat upphör. Jag vill att du skriver på och använder ditt inflytande för att stoppa denna oacceptabla och skamliga hantering av havens resurser.

Jag stöder Fish Fight´s kampanj för att bidra till denna viktiga förändring i våra hav.




Kolla in Hugh Fearnley Whittingstall´s kampanj mot slöseriet och ägna några minuter till att stödja hans arbete. Länk här. Hugh's Fish Fight - Sign-up

söndag 9 januari 2011

Det blev skrivbordsfiske denna helgen.

Jag bestämde mej för att ägna några timmar av helgen åt flugbindning efter gamla mönster från tidskriften Flugfiske i Norden Fin.
Det blev inte så lätt att bestämma sej för vad jag skulle binda för flugor. Jag upptäcker ganska fort att de flesta av de flugor jag redan har som favoriter faktiskt är riktigt gamla beprövade mönster. Men varför inte binda upp några för mej nya och några klassiker istället.

Purple & Blue Spider
Krok: strl # 10-14
Bindtråd: svart
Kropp: Purple Floss silk
Hackel: ljus blå höna
Bind in hacklet med stammen och linda ett eller två varv och avsluta med ett nätt huvud.
Purple & blue Spider
Yellow But Flymf
Den här flugan är dubbad med en kropp som jag förberedde på ett "spinningblock"

Gul Fly-rite och svart haröra ca 5-6 cm


 
Tag ett grepp om trådändarna och snurra ihop dessa




Krok: strl # 10-18
Bindtråd: Svart

Yellow But Flymf

Kropp: Dubbad enligt ovan på Spinningblock
som du binder in bak vid krokböjen och
använder som en dubbingborste.

Hackel: Grå Rapphöna (Partridge)
ett eller max två varv.


 

Were Wulff
Krok: strl # 10-18
Stjärtspröt: elkhair eller liknande
Vinge: Kalvsvans vit
Dubbing: Fly-rite brunt
Hackel: 1 grizzly och 1 brun lika stora tupphackel av god kvalitet

Dubba kroppen till halva kroklängden bind därefter in vingen av kalvsvans mellan dubbingen och krokögat.  
Were Wulff
 Dela sedan vingen i två buntar, krysslinda mellan "vingarna"så att vingen får en V-form.

Bind in grizzlyfjädern i hackelstammen framåt över krokögat med fjädern böjd uppåt.

Bind sedan in den bruna fjädern i hackelstammen bakom vingen pekandes bakåt med fjädern böjd nedåt. Lämna sedan bindtråden där dubbingen slutar mitt på krokskaftet.

Börja med att linda den främre fjädern medsols bak mot dubbingen i glesa varv och bind fast med bindtråden som du sedan lindar framåt genom hacklet mot krokögat.

Följ därefter fram med den bruna fjädern motsols genom hacklet och avsluta med ett huvud och en Whip-Finish knut som du lackar. Denna flugan kan trimmas på undersidan i en V-form så den sitter lite närmre vattenytan om du vill.

Nalle Puh
Krok: stl # 8-12
Bindtråd: orange eller gul
Dubbing: kanelbrunt polygarn klippt i bitar ca 2cm
Kroppshackel: brunt tupphackel av bra kvalitet
Vinge: polygarn bundet Spent i lite V-form

Bind in hackelfjädern i sin spets bak över krokböjen.
Bind där efter fast vingen som du binder spent (V-form)
Dubba sen kroppen, börja en liten bit ner i krokböjen och fram till nån millimeter bakom krokögat
Nu följer du efter och lindar hackelfjädern längs med hela flugans längd förbi vingen
och avsluta framför vingen med något extra varv med hackelfjädern.
Gör ett fint huvud och lacka.

Nalle Puh

Och en i mina ögon äkta klassiker.
Rolf Smedman´s
En Svart Satan
Streamerkrok strl # 6-12
Kropp: svart Antron dubbing
Ribbing: guld
Stjärt: Guldfasan crest
Övervinge: svart tupphackel 4-6 fjädrar
Sidor och struphackel: Guldfasan crest
En Svart Satan
 Green Peter
Krok: strl # 8-16
Rib: guldwire
Kropp: olive sälull eller poly
Kroppshackel: brun tupp
Vinge: Gräsandshonans vingpenna
Fronthackel: brun tupp

Green Peter
Frank Sawyer´s
Killer Bug
Krok: 1xl Nymph hook, size 10 to 18
Bindtråd: koppartråd
Kropp: Chaddwicks yarn No477 Wool&Nylon 85%-15%
(Tack till Logan)
Frank Sawyer´s Killer bug
Och sist men inte minst
L'Allemand´s
Grey Dun
Krok: strl # 10-24
Stjärt: Ginger tupp
Kropp: grå Fly-rite
Vingar: lackade fjäderstrån från skogsduvans vingpennor
Hackel: ginger tupp
Grey Dun
Det var mycket rolig läsning i de gamla numren av Flugfiske i Norden som jag lånade, och jag fick lite tid emellan att binda lite flugor också.

Vi hörs.

fredag 7 januari 2011

Idétorkan har släppt.

Jag vill hellst ut och svinga spö just nu, men det är ju bara att titta ut genom fönstret så kan ju vem som hellst förstå att det är inget man gör hur som hellst utan riktigt god planering. Det finns några alternativ som skulle kunna funka så här års.

1: Vättern från land med spinnspö eller i flytring då med flugspö.

2: Syd eller ostkusten efter havsöring på samma villkor som Vättern eller

3: Borra ett hål i en is någonstans
4: Skrivbordsfiske
Jag fick låna en hög med gamla fina fisketidningar -Flugfiske i Norden- av min kamrat Jon. Från första nummret fram tills dess att jag själv började prenumerera på tidningen. Tidningar som jag håller på att bläddra igenom. och där det finns en himla massa fina reportage av diverse gamla goa gubbar, som Steen Ulnits, Bengt Öste, Lars-Åke Olsson,  Rolf Smedman, Preben Torp Jacobsen, Gunnar J:son  och Per "Pelle" Klippinge bara för att nämna en handfull av alla legendariska skribenter som gjort flugfisket så spännande och tillgängligt för alla som fängslats av denna fantastiska friluftsaktivitet genom åren. Några finns inte med oss längre och nån jag läste om började sin flugfiskebana på vingliga ben. (Ulf Börjesson och Johan Klingberg -May Fly Madness-) Jag har fortfarande massor med fin läsning framför mej i vinterkylan. Jag har fått ett stort bekymmer på halsen dock när jag läser de här tidningarna??? Jag springer fram och tillbaka mellan fåtöljen och tidningshögen i vardagsrummet, och bindstädet i hobbyrummet. Jisses vilka fina gamla hederliga mönster jag hittar som jag bara måste testa. Jag har bestämt mej för att jag ska binda ihop en ny ask med flugor, men bara med gamla klassiker i som ska testas till våren efter våra öringar och regnbågar.
Nu har jag inte tid att skriva mer, men jag tar med mej kameran så kanske det blir nån bild här vad det lider.
Vi hörs.