fredag 30 juli 2010

Torsk på -Pattehäckla-

Jag följde med en god vän och granne Rolf Moberg, som ville ha sällskap när han skulle lägga ut nät utanför Hällevik på Listerlandet i Blekinge för att ta lite "Skrubba" och skädda. Vi bestämde även att vi ska testa om där finns nån torsk att pilka efter. Okej! Jag har testat en idé på Makrill som funkar grymt bra. Undrar om Torsken också är sugen på räkor?
Jag band upp fyra Pattegrisar i storlek #2 alltså skapligt stora rostfria krokar  som jag knöt ihop till en häckla som jag hängde på "Torskpåken". Sedan på med en pilk på 200 gram och ner med grejerna i vattnet, ner till botten ca 20 meter och knacka lite, veva upp nåt varv och retas lite...Pang! det tog inte många sekunder fören den första satt på plats. Nu är jag lite nyfiken på om fisken sitter på pilken eller på en "Gris". Ett noll till Pattegrisen! Den får följa med hem till stekpannan. ner igen och vänta en stund, nu är det en till på som vill upp och kolla vad som finns över ytan. En liten rackare som sitter i pilken. Ner på nytt med grejerna, Vi driver ganska rejält för det blåser ganska skapligt. men det har vi inga problem med eftersom vi fiskar av lite större ytor då. Ett nytt påslag, denna gången känns det bättre. Men det är ett dubbelhugg som får gå tillbaka hem igen. Totalt 12-15 fiskar som nästan alla satt på den lille grisen. Två till stekpannan. Resten fick växa till sej till en annan gång.
Ambassadeur 7000i LC




Nu är det färdigfiskat för idag.
Lite drygt en timmes fiske efter Torsk,
Ett intressant resultat med en kul häckla.

(När jag fiskade efter Makrill utanför Bua på
Västkusten förra året
så var resultatet lika överväldigande
med en sån här "Pattehäckla"
som var bunden på något mindre krokar.)





Nu ska jag deppa lite, för det regnar ute....

lördag 24 juli 2010

Hade det inte blåst så hårt...

Jag hade planerat att fiska från båten idag eftersom det skulle regna och bli lite svalare. Det var väl ingen som räknat med att det skulle blåsa upp så mycket. Vad göra då? Jag tog upp en regnbåge ur frysen igår som nu har tinat upp, Salt och citronpeppar sen i klotgrillen för en varmrökning. (en god repris) Efter cirka trettiofem minuter så gläntar vi på locket och suger in en fantastisk doft i näsan.
Jag lägger i en näve Al flis ca 1dl plus lite gamla "pinnar" som legat kvar sen sist jag rökte fisk, då var det Näbbgädda.
Det finns ju sämre saker man kan roa sej med på en regnig dag som denna.
Som värmekälla använder jag ett campingkök Optimus Nova+ som eldas med fotogen,
Det ger riktigt bra värme.
 (kan eldas med en mängd olika bränslen som bensin, fotogen eller sprit)
Det får nog bli en tur med båten till morgonen istället. Ikväll blir det rökt regnbåge och en kall öl.

tisdag 6 juli 2010

Flatwing Tobis och UV lim

Jag fick en fråga om jag ville eller kunde binda -Flatwing Tobis-
Jag har bundit dessa flugorna förr, så material har jag hemma och gissa om de är kul att binda.

Jag börjar med att förbereda med en kort krok med widegap storlek #6 gärna med uppåtböjt öga eller gör som jag gjort här, böj med en tång.
Trä sedan i en monolina 0,35mm ca 15-20 cm lång genom krokögat och över krokskaftet och sedan tillbaka genom krokögat så att linändarna hamnar i en rak linje med skaftet.
Detta är den bakre kroken.

Sedan tar du en rostfri kemvässad Marutokrok i storlek #4 eller  liknande som främre krok.
Bind med en vit bindtråd för bästa resultat när du ska avsluta huvudet.
Börja med att binda in en bunt vit Bucktail över krokböjen ca två kroklängder långt


Därefter fäster du in den andra kroken som du förberett över krokskaftet och bucktailen med krokböjen pekandes uppåt ca 4-5centimeter bakom den första krokens böj. Linda bindtråd över hela krokskaftet och de dubbla monolinorna hela vägen fram till krokögat, trä igenom den ena änden genom krokögat och vik bakåt igen längs med ena sidan av krokskaftet lägg över några varv med bindtråd för att hålla den på plats, vik sen bak den andra änden längs med andra sidan men trä inte igenom den genom krokögat för då får du ont om plats för tafslinan du har till spöt.
Linda sedan hela vägen tillbaka till krokböjen igen. Är du extra försiktig så viker du framåt en gång till och lindar en tredje gång över monolinan och klipp bort överskottet.

Nu ska du binda in de första fjädrarna över krokböjen,jag vill ha vitt i botten och jag binder in två fjädrar som man alltså binder in platt över ryggen på flugan "flatwing" så de sticker ut ca 1-2 cm bakom den bakre kroken. Whiting säljer några olika typer av fjädrar som funkar Exempelvis deras lite billigare Wollybugger pack eller Eurohackle,de flesta sadlar som är långa mjuka och smala är lämpliga.
Sen fäster du in ett strå av valfri färg Flashabou, jag har börjat med pearl.
Nästa fjäder/fjädrar lite mörkare eventuellt grizzly, håll dej så långt bak på kroken framför bucktailen som du bara kan när du binder in nästa fjäder som blir nån centimeter längre än föregående sedan ett nytt Flashaboustrå i en annan nyans om du vill, jag tog en färg som heter mirage.fortsätt så tills du har 5-7 fjädrar inbundna ganska långt bak på krokskaftet.
Nu ska du dubba kroppen i en ljus nyans med ett syntetiskt dubbing fram till några milimeter bakom krokögat.
Bind nu in en bunt vit bucktail som struphackel undertill ca 2 kroklängder
sedan tar du några olika nyanser bucktail och blandar exempelvis chartreuse (grönt) oliv och rosa.
Som du binder in på ovansidan men sedan tvingar ner på sidorna med hjälp av naglarna o bind sedan fast ordentligt.
Nu bör du ha ca 2-3 millimeter kvar att fästa in en sista och gärna en aning bredare fjäder på ryggen över din tobis immitation som slutar ca 1-2 centimeter bakom den sista föregående fjädern du band in.

Försök nu att binda ett nätt huvud som du fäster ett par små 3D ögon på med hjälp av Superlim (cyanacrylat) på var sida av huvudet.
Det sista momentet på denna flugan är att försöka skulptera huvudet med hjälp av ett två-komponents lim av epoxy typ som man blandar i lika delar och sedan "lackar"och skulpterar ett huvud även över ögonen.

Jag har "lackat" huvudet på dessa flugorna med ett väldigt speciellt UV-lim som inte stelnar fören jag belyser det med en stark lampa som avger ett speciellt blått ljus, detta tar endast några sekunder så är det torrt.
Extremt dyrt men ruskigt enkelt att limma med.(viskositet 3 = trögflytande ungefär som epoxylim)
Det var allt för idag...