tisdag 6 juli 2010

Flatwing Tobis och UV lim

Jag fick en fråga om jag ville eller kunde binda -Flatwing Tobis-
Jag har bundit dessa flugorna förr, så material har jag hemma och gissa om de är kul att binda.

Jag börjar med att förbereda med en kort krok med widegap storlek #6 gärna med uppåtböjt öga eller gör som jag gjort här, böj med en tång.
Trä sedan i en monolina 0,35mm ca 15-20 cm lång genom krokögat och över krokskaftet och sedan tillbaka genom krokögat så att linändarna hamnar i en rak linje med skaftet.
Detta är den bakre kroken.

Sedan tar du en rostfri kemvässad Marutokrok i storlek #4 eller  liknande som främre krok.
Bind med en vit bindtråd för bästa resultat när du ska avsluta huvudet.
Börja med att binda in en bunt vit Bucktail över krokböjen ca två kroklängder långt


Därefter fäster du in den andra kroken som du förberett över krokskaftet och bucktailen med krokböjen pekandes uppåt ca 4-5centimeter bakom den första krokens böj. Linda bindtråd över hela krokskaftet och de dubbla monolinorna hela vägen fram till krokögat, trä igenom den ena änden genom krokögat och vik bakåt igen längs med ena sidan av krokskaftet lägg över några varv med bindtråd för att hålla den på plats, vik sen bak den andra änden längs med andra sidan men trä inte igenom den genom krokögat för då får du ont om plats för tafslinan du har till spöt.
Linda sedan hela vägen tillbaka till krokböjen igen. Är du extra försiktig så viker du framåt en gång till och lindar en tredje gång över monolinan och klipp bort överskottet.

Nu ska du binda in de första fjädrarna över krokböjen,jag vill ha vitt i botten och jag binder in två fjädrar som man alltså binder in platt över ryggen på flugan "flatwing" så de sticker ut ca 1-2 cm bakom den bakre kroken. Whiting säljer några olika typer av fjädrar som funkar Exempelvis deras lite billigare Wollybugger pack eller Eurohackle,de flesta sadlar som är långa mjuka och smala är lämpliga.
Sen fäster du in ett strå av valfri färg Flashabou, jag har börjat med pearl.
Nästa fjäder/fjädrar lite mörkare eventuellt grizzly, håll dej så långt bak på kroken framför bucktailen som du bara kan när du binder in nästa fjäder som blir nån centimeter längre än föregående sedan ett nytt Flashaboustrå i en annan nyans om du vill, jag tog en färg som heter mirage.fortsätt så tills du har 5-7 fjädrar inbundna ganska långt bak på krokskaftet.
Nu ska du dubba kroppen i en ljus nyans med ett syntetiskt dubbing fram till några milimeter bakom krokögat.
Bind nu in en bunt vit bucktail som struphackel undertill ca 2 kroklängder
sedan tar du några olika nyanser bucktail och blandar exempelvis chartreuse (grönt) oliv och rosa.
Som du binder in på ovansidan men sedan tvingar ner på sidorna med hjälp av naglarna o bind sedan fast ordentligt.
Nu bör du ha ca 2-3 millimeter kvar att fästa in en sista och gärna en aning bredare fjäder på ryggen över din tobis immitation som slutar ca 1-2 centimeter bakom den sista föregående fjädern du band in.

Försök nu att binda ett nätt huvud som du fäster ett par små 3D ögon på med hjälp av Superlim (cyanacrylat) på var sida av huvudet.
Det sista momentet på denna flugan är att försöka skulptera huvudet med hjälp av ett två-komponents lim av epoxy typ som man blandar i lika delar och sedan "lackar"och skulpterar ett huvud även över ögonen.

Jag har "lackat" huvudet på dessa flugorna med ett väldigt speciellt UV-lim som inte stelnar fören jag belyser det med en stark lampa som avger ett speciellt blått ljus, detta tar endast några sekunder så är det torrt.
Extremt dyrt men ruskigt enkelt att limma med.(viskositet 3 = trögflytande ungefär som epoxylim)
Det var allt för idag...

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf,

  Först vill jag tacka för de fina och hög kvalitativa flugorna som jag köpte va dig för 2-3år sedan.
  De funkar kanon!

  Jag läste om flugan ovan och jag undrar helt enkelt vilket UV lim du jobbar med, ska själv binda upp några Tobis och Spigg flugor.

  Mvh Andreas Westlund

  SvaraRadera
 2. Hej Andreas.
  Jag använder ett UV lim som heter Diamond Hard som jag köper här http://m.deercreek.co.uk/
  Och jag har även ett lim från Loon som är lite mjukt när det härdat. Båda limerna funkar lika bra.
  Kul att du gillade flugorna du köpt från mej.

  SvaraRadera