torsdag 27 maj 2010

De är mycke nu....Fiskepremiär i klubbsjöarna

Vi har stretat och slitit ett tag dom senaste veckorna med en massa saker som ska göras före premiärfisket som blir nu i helgen efter fiskutsättningarna i klubbens sjöar. Nu börjar jag ana ljuset i den långa tunneln. GSK Gnosjö sportfiskeklubb har en sjö som vi säljer fiskekort till Mossasjön, där har vi gjort mycket jobb för att lyfta fram och även marknadsföra ett toppenfiske på naturlig Bäckröding och planterad Regnbåge (som både håller bra storlek och fin kvalitet i år) Vi har som du kanske tidigare läst ställt i ordning en jättefin grillplats som vi hoppas kommer att bli välanvänd, spångarna runt sjön är reparerade där det behövdes och en bro får sin ansiktslyftning nu innan helgens premiärfiske tar sin början. Här en bild på det gänget som igår drog ett tungt lass ned till sjön med brodelarna som behövs för att fixa det sista.
När vi var klara här så körde vi i samlad tropp till en annan sjö där vi har vår klubbstuga, där samlades vi för att ha ett månadsmöte och grilla ett par korvar. Mycket bra uppslutning med ca 25 medlemmar (av 45) Det blir mycket fiskeljug i en sån skara entusiaster ;)Det kändes bra att kunna sitta på ett klubbmöte utomhus i det fina vädret. Vi konstaterade att dock att vi har ett halvstort jobb kvar att lösa. Vi måste bygga ett nytt vedskjul/förråd med vidbyggt dass för det gamla är i så dåligt skick att där behöver byggas ett nytt.

fredag 21 maj 2010

Kallröka fisk

Jag var med Gunnar Ågren en sväng hem till Olle Birkesten i går eftermiddag, där det skulle rökas regnbåge. När vi kom hem till Olle så hade han redan börjat elda i röken för att få upp värmen en aning innan fisken lades på plats på gallren i rökskåpet/lådan som i detta fallet var byggt i spontat trä.Jag följde med för att lära mej mer om konsten att kallröka fisk från några som gjort detta åtskilliga gånger. Och också för att ta tillfället i akt att sitta ned med två rävar som varit med i fiskesvängen i merparten av deras liv. Det var ju inte den enklaste saken att försöka snappa upp tips och idéer från någon som gjort det så många gånger att recept och temperaturer sköts "på en höft"

Detta var vad jag lärde mej iallafall:
Ett tips var att om du tinar upp en fryst fisk så gör det i en plastpåse där du häller i ca en halv deciliter grovsalt som får vara med och gotta in sej i fisken när den ändå ska tinas upp, jag tror att det kan vara en god idé att gnida in/runt saltet mot fisken några gånger när fisken får tina upp några timmar. Ett dygn i salt är inga problem.(använd salt utan Jod för det ger en besk bismak) Detta fungerar naturligtvis väldigt bra med färsk fisk också.
Skölj sedan av fisken genom att doppa den i en spann med kallt vatten innan du lägger den i röklådan. Ett vanligt fel man gör när man kallröker (75-85grader) fisk en längre tid är att man gör misstaget att torka ut fisken, det kan man undvika på två sätt: doppa fisken i en spann vatten precis innan du lägger den på rökgallret sen tar du ett utrangerat lakan som du blöter ordentligt i vatten som du sedan lägger över röken UNDER locket.
Det blöta lakanet hjälper till att hålla en lagom fuktighet på fisken medan den röks.
Man brukar försöka placera en kallrök i en slänt, så att eldstaden hamnar lägre än själva röklådan/skåpet för att röken ska kunna passera en nedgrävd skorsten en liten bit under marken för att kyla röken så gott det går. här kan man se hur det är byggt i detta fallet. Nedåt åt höger ca tre meter från lådan ligger eldstaden som man eldar sparsamt med den ved som ska ge röksmak åt fisken. det vanligaste vi använder i sverige är ved eller spån från Al, Bok eller andra frukt och lövträd, även Ek används ibland om den legat och torkat i flera år för att slippa garvsyran. Björk däremot bör man undvika.
Det är en del trixande och känsla för att komma underfund med vad som är "lagom" fart på brasan. Om det brinner för häftigt så ryker det dåligt och blir för hett, då kan man skvätta vatten på lågorna för att dämpa elden.(det är vad skopan är till för)En termometer i rökskåpet kan vara till hjälp när man vill lära sej knepen att hålla rätt temperatur. Sen måste man också kunna "glänta på locket litet för att släppa fram ett litet självdrag i hela konstruktionen, annars lär det bli ont om rök i skåpet och elden självslocknar.
Här är en bild när Olle lättar på locket efter ca halva tiden för att kolla så att allt går som han vill, Där kan man tydligt se lakanet som är vikt åt sidan och som fortfarande är fuktigt.
Jodå, det verkar som att Olle har läget under kontroll. Vi fortsätter med en kopp kaffe och ett par mackor som Gunnars sambo Maggan tagit med sej. De slinker ned dom med. Det blir en hel del snack och en o annan fiskehistoria ventilerades.Gunnar och Olle

Jag fick även svaret på ett mysterium som gäckat mej i några år. Jag läste i en bok som jag tror var skriven av Rolf Smedman om en fluga som vart alldeles speciell och som hade en och annan öring på sitt samvete med ett namn som inte lämnade mej utan att jag undrade -vad är detta? flugan höll på att falla i glömska ända tills för ett år sedan när jag står och smågluttar i fiskeklubbens fiske-loggbok, så här stod det. Jag tror att det stod -Regnbåge på låt oss gissa 9hg fångstmetod fluga : "En Svart Satan" fångstman OlleB. Va sjutton nu då!! det är ju den flugan som jag letat efter med kikare och lupp, men aldrig sett på bild eller läst nån bindbeskrivning om. Olle var god vän med Rolf Smedman så kanske det fanns en koppling här? Och visst fick jag hela historien av Olle om flugans fantastiska namn. Men det är en annan historia som är Olles. Här är en bild på en fluga som gäckat mej många gånger, hur ser den ut?

Jag tror att kroken är en x-lång streamer storlek #8 ungefär Med en svart dubbad kropp som är ribbad med medium guldribbing, gul stjärt av fasancrest. Övervingen består av fem till sex stycken hela mjuka svarta hönshackel som är bundna på höjden och på sidorna och undertill löper det gula fasan crest. svart bindtråd. såna måste bindas upp ett gäng av och hårdfiskas med. Kanske blir nåt om det här på bloggen en annan gång.
Nu är det snart dags att avsluta rökningen som var orsaken till varför vi var här. Jag önskar att internet hade kunnat bjuda på doftsensationen som hela tiden funnits runt om oss med den härliga doften av osande Al ved, det blev absolut inte sämre av att locket plockades av och man kunde känna den fantastiska doften av nyrökt fisk. Den här gången tog hela rökningen ca 2,5 timme.
Dessa fiskar är bara saltade och rökta utan extra "krusiduller" men det smakade alldeles fantastisk sa Maggan.
Det finns dom som tycker att huvudet får under inga omständigheter tas av innan man ska laga till fisk, men det är ju upp till var och en. Jag tycker om att krydda duktigt på en fisk som ska rökas. Åtminstone om den ska varmrökas som jag är mer hemma på. Då gillar jag även att i förväg filéa fisken för att få en större benfri yta att krydda på. Citronpeppar är väl den allra vanligaste kryddan på rökt fisk följt av vitlökspeppar och min favorit Pepparmix.
Varmrökt kryddad Makrill eller laxartad fisk som lax eller öring med en kall öl är mina personliga favoriter.
Vi får väl se om kallrök kan ändra på det.

Tillägg till ovanstående 2011-01-31
Jag har läst att Proffesionella rökerier kallröker fisk i en röktemperatur som aldrig ska överstiga +40 grader celsius. Då röks fisken mellan ca 10 timmar och upp till tre dagar.
Jag är inte själv nåt proffs på kallrökning, men jag slutar inte vara nyfiken för det.

Den rökning som Olle och Gunnar gjorde är ju isåfall ett absolut mellanting till varmrökens 15-30 minuter och kallrökning enl ovan.

Olle Birkesten Har ägnat hela sitt liv åt sportfiske och har även skrivit och medverkat i en rad böcker om fiske och fiskevård. Exempel: Fiska på fritid tillsammans med Rolf Smedman, Handbok i Haspelspinn, Kustspinn, Ädelfiske och Ungdomens Fiskebok för att nämna några av de jag känner till.

Detta var allt för denna gången...

måndag 17 maj 2010

Flicksländor av Marabou och Chickabou

Jag skulle egentligen klippt gräset idag. Men jag hade sån himla otur att det regnade när jag körde hem från jobbet. Hmmm undrar vad man kan hitta på istället då?Det fick bli lite flicksländenymfer, öringen har mumsat på sådana i klubbsjön de sista dagarna. Dessa ser ganska okej ut. Bundna med glaspärlor till ögon och marabou till stjärt och samma fjäderstrån spunna och lindade runt kroken till kroppen, sen ribbar du kroppen med ett medium silvertinsel åt motsatt håll som du lindade fjädern. Mellan ögonen har jag olivgrön dubbing (en av dessa är bunden på grön grizzly chickabou "Johan Klingberg style")
Det ska nog kunna bli lite fisk på dessa...

fredag 14 maj 2010

Flugbindning och "Fin-Whisky"

I dag är en bra dag. Jag sitter och binder lite flugor utomhus, det är bra med dagsljuset när man binder smått. Jassid på krok #20. I normala fall skulle jag behöva lampa med förstorings glas (det skulle jag nog behöva idag också) men bara att kunna sitta ute är skönt.Storlek #20 är ganska smått. Jag får väl frisera den när jag kommer in senare.

Det är dags att se till att man håller sin egen flugask fylld när det blir dags för dagsländekläckning i våra klubbsjöar. Därför binder jag Mayfly i ganska mörk brun nyans för att likna de som finns i klubbens vatten. så här kan det se ut.Frugan var iväg en sväng när jag satte mej med flugbindargrejerna, jag tänkte inte så mycket på vad hon gjorde. Men när hon kom tillbaka hade hon fixat en riktig surprice till mej.Mackmyra First Edition Svensk Whisky! Den skulle vara hemskt trevlig att hälla upp i ett glas och smaka. Men inte denna "teasern", för den hamnar på hyllan. (det får bli en till om jag ska smaka) Darling I love you...
Nu blir det inte fler flugor idag........En annan Whisky får det bli.

söndag 9 maj 2010

Klubbsjön fick nästan leverera.

Vi hade en riktigt svettig dag vid klubbstugan idag. De sista takpannorna kom i vattnet där de skulle varaVi lastade i plastbackar totalt sexton pallar med ca 240 kvadratmeter tak som vi sedan bar ner till två båtar som vi för dagen rustade med elmotorer. Vi har valt ut fem platser med hård botten där vi lägger takpannorna som ska ge skydd för kräftynglen som finns i sjön. Detta för att försöka öka överlevnaden för kräftorna.(vi har lastat en del tidigare vid ett arbetsmöte med klubben)

När vi tagit hand om lite drygt hälften av pannorna som var kvar så var det dags att ta en paus och lite mat.
Det kändes rätt bra att få i sej en korvbit och lite kaffe. Det var ju rätt kallt och lite regnigt idag så lite värme gjorde gott för själen. Nu tar vi tag i de sista plastbackarna så vi kan se om vi kan kroka nån fisk idag också.Vi blev fyra som stannade kvar för att testa spöna i eftermiddag, Jag Birger Kent och Jon. Vi delade oss i två båtar som vi nästan alltid använder här eftersom det är väldigt begränsat med "vadbar" botten. Gunnar och Juhani åkte hem. Jag fiskade med Jon medan Kent och Birger delade båt. Birger tjoar över sjön att han fått påslag, sekunden senare grymtar han för då har den klivit av igen. Sen ser jag nåt som verkar en aning suspekt, men det var bara Kent som också ville fånga nåt så han fångade sej själv. Här försöker Birger kroka av. (undrar om Birger ville släppa Kent i sjön? C&R ;)
En stund senare fick jag känna ett par hårda stötar, men det var också allt. Det var ingen fisk som ville kliva på min krok.
Strax därefter såg jag ett vak i ögonvrån men eftersom Jon stod bättre till i båten så sa jag till honom som blixtsnabbt la flugan i vakringen och där satt den som en käftsmäll. En snabb rusning ett hopp och -!!Tjong!!- så var det över... instant catch & release. Det ekade en svordom över sjön.

Nu känns det som att det får vara bra för idag. Vi fiskade nog bara i en dryg timme, men vi var ganska nöjda med dagen. Duktigt trötta med en för min del ganska justerad rygg och ganska kalla så sa vi att det är dags att packa ihop och lämna denna fantastiska vattenpöl.
Ganska okej för att vara en kall regnig söndag...

torsdag 6 maj 2010

Grillplatsen är helt färdig nu.

Mossasjöns sportfiskevatten har fått en fin ansiktslyftning med den nya grillplatsen. Bänkarna har kommit på plats, skuggande stora träd är neddtagna,kapade och delvis huggna till ved.Det blev så jäkla fint att man vill komma dit nästan bara för att fika o grilla nu.

Nu är det bara att vänta in årets fiske premiär som blir om ca två veckor. Jag kommer att lämna besked här på min blogg och även på GSK´s hemsida när det blir dags. Vi väntar på leverans från fisk odlaren (här från 2008) som också känt av den ordentliga vintern i år.

Efter utsättning så behöver fisken acklimatisera sej till vattnet innan vi släpper in fiskare.

Vi ses väl på premiären...

onsdag 5 maj 2010

Älvräddarna i sverige.

Det är viktigt att värna om våra älvar i Sverige.Det här angår oss alla.
Älvräddarna på Facebook.

söndag 2 maj 2010

Bomfiske igen..

Jag tog en ny sväng ut till Norje gryt idag. Vädret var så fint så jag tyckte nog att det var värt att testa nån timme.Jag började med några väl beprövade flugmönster som jag gärna använder.Först en upphängare VS som jag kompletterade med en Pattegris i änden, jag testade några kast i solfjäderform ute på en udde med massor med stora stenar och hålor. sedan bytte jag ut "Grisen" mot en gethårs tobis som inte heller levererade några känningar. klev iland och tog några kliv åt sidan ca trettio-fyrtio meter, sedan vada ut igen och fortsätta nöta.(jag måste gå iland här ute eftersom det är ganska svår vadat med stora runda stenar på botten)Det är ju ganska oslagbart att få lov att vara här en söndag som denna ändå för vädret är ju strålande.

Jag fortsatte med diverse flugbyten, men det var inget som föll fisken på läppen om dom nu var hemma. VS fick följa med hela tiden som upphängare och i änden testade jag med Borstmask, Juleträ och en mörkröd Magnusvariant.Jag kunde bara konstatera att idag blir det en ny "Bomfiskedag"med frisk luft och en fin promenad.
En sak lade jag dock märke till idag och det var att jag såg ingenting i strandvegetationen som liknade liv, totalt sterilt verkade det. Inga märlor eller andra kryp inga maskar eller räkor, jo föresten småmusslor kunde jag hitta några stycken. hoppas att det betyder att allt kommer igång som det ska fast lite senare bara.

Här är stenarna jag kliver över från Norje gryt som ön heter till Norje Boke som det heter på land.Härifrån har jag ca femhundra meter till våran husvagn som står där hela säsongen. Så ett bomfiske eller några gör mej ingenting nu när jag har så nära till detta fisket.