söndag 20 februari 2011

"Flugfiskets mästare"

Det var namnet på den sportfiskemässa som arrangerats av Sportfiskeklubben Laxen i Halmstad i helgen. En ganska liten men dock väldigt trevlig sportfiskemässa med för dagen inriktning mest på flugfiske i alla former. En flugbindargata med namnkunniga flugbindare som visade upp sina allster och färdigheter.
Foton presenterade av en "grym" fotograf  vid namn Ulf Börjesson (Mayfly Madness med Johan Klingberg)
Några representanter för diverse fiskevatten och olika leverantörer från redskapsindustrin var på plats. Hantverkare som tillverkar splitcane spön och någon som säljer  riktigt fina håvar.

Flugbindare på “flugbindargatan” som jag kände igen:
Micke “Byske” Andersson, Claes Johansson (“världskänd” för sina superrealistiska imitationer), Martin Ågnell, Marcus Falheim (lokalkändis) Niklaus BauerPeter Scheffler och Tellis Katsogiannos.

Tellis visade hur han använder smältlim när han gör skallen på sin Tobis immitation. Börja med att montera 3D-ögonen med lite extra superlim för att hålla dom på plats när du ska skulptera huvudet med lim. Värm med en tändare direkt på limstaven istället för att kladda med limpistol, försök sedan att föra på lite lim från limstaven till flugan och skulptera skallen lite kvickt med fuktade fingrar innan limmet hinner stelna. Men akta dej! Det kan bli varmt.(nu är du varnad) Om det blir lite kantigt så kan du bara värma lite försiktigt igen och forma om en gång till.
Tellis Katsogiannos
Ett tips från Tellis är att när man använder cigarett tändaren till att smälta lim är -använd den blå delen av lågan, för den sotar inte så att limmet blir svart av sot. Bra tips där Tellis.

En annan av herrarna  som jag surrade en del med var Claes "J:son" Johansson som binder realistiskt på ett sätt som imponerar på mej. Jag missade i höstas möjligheten att följa med min gode vän Janne Isendahl på en workshop som hölls av nämnde Claes Johansson. Han har tagit fram ett koncept som gör det möjligt att binda flugor på ett sätt som tar sjumilasteg framåt med foamkroppar och vingar som verkligen är riktigt smarta. Ett litet verktyg en "kroppsbindarnål" som låter dej binda segmenterade foamkroppar på ett både enkelt och smått genialt sätt är en av flera lösningar från Claes.

Claes J:son Johansson marknadsför även färdiga ark med vingar av olika slag och en hel "drös" med vingbrännare av olika utföranden och modeller samt smarta lösningar med diverse gummiben och ryggar för olika realistiska insektsimmitationer. Jag låter bilderna tala för sej själva.

Jag satt ner och lyssnade på Johan Klingberg som visade ett bildspel och kåserade över förra säsongens fiske här hemma i sverige och en del om fisket i England. Det var riktigt trevligt att få lov att drömma sej tillbaka till fjolårets fiske med tanke på att utanför fönstret så blåste det småsnålt med en temperatur på minus 4 grader. Detta var en lisa för själen, men vi är snart där nu så håll ut. Våren är här fortare än vi anar. Johan höll även en Workshop med några hugade entusiaster som fick lov att följa hans instruktioner både vid bordet och på en bildskärm som gjorde att vi som satt som publik också kunde följa med på ett mycket instruktivt sätt. Det är lätt att lyssna på den här killen, han är prestigelös och har gott om humor som gör det lätt att sitta ner och höra på hans historier.
Johan Klingberg workshop i Halmstad

Visar detaljerna

Publiken var med
 
Jag var nog inte heller den ende som tog en promenad till den lokala sportfiske butiken runt hörnet Wittlocks. Jag blev inte förvånand av att se så många som rotade runt bland flugbindnings materialen i denna riktigt välsorterade sportfiske butik med sitt fina sortiment för oss som gillar flugfiske.

Jag fick sällskap av en klubbkamrat som också ville kolla in vad som bjöds i Halmstad.
Daniel Davidsson


Vi passade på att ta en fika i Stadsbiblioteket där mässan hölls.







Det var det hela för denna gången.

Vi hörs.

söndag 6 februari 2011

Flugbryderier? En fluga som heter Nyårsdan

Jag har roat mej med lite flugbindning de senaste dagarna. Det är dags att se över flugaskarna för kustens havsöringar. Jag fick en fråga om jag kan binda en fluga som heter "Nyårsdan". det ska väl inte vara så märkvärdigt tänker jag. Men det är det, jag hittade nämligen flera olika versioner av flugor som har namnet Nyårsdan.

-Nyårsdagar-
Kan jag ha sån tur att nån av er som lyckats hitta in  till min del av fiskevärlden sitter inne med svaret på vilken av flugorna här ovan som med rätta borde kallas -Nyårsdan- Om du vet eller tror dej veta vilken fluga som är den jag söker kan du väl lämna en kommentar i detta ämnet. (det kanske finns en helt annan fluga som borde heta Nyårsdan i din värld)


Några gamla godingar och nån för mej ny fluga har bundits upp. -Omöborsten- är en ny sådan erfarenhet som har bundits på beställning. Jag har bundit några extra av dessa flugorna utöver beställningen som kommer att testas nu i vår.
Det ser nästan ut som en påse havsöringsgodis.
-Gott&blandat-
Vi hörs.