torsdag 5 augusti 2010

Torsk på Latin: Gadus morhua

Vi tog en ny tur med båten utanför Hällevik i tisdags för att kolla om där fanns nån mer torsk att lägga i frysen.Vi stack ut vid sextiden på morgonen för att ta upp två nät som vi la ut på måndags kvällen för att fånga lite rödspätta och skrubba. (fyra fiskar på 2 x 90 meter nät blir man inte mätt på) Sen skulle vi som sagt fiska torsk. 
Hällevik Listerlandet Blekinge


Det visade sej att vi valde rätt dag för fiske denna gången. Lite drygt hundra landade torskar i båten efter några timmar  på två man. Observera att alla torskar som har ett minimimått på 38 centimeter eller mindre måste ovilkorligen tillbaka i vattnet igen. På det viset räddades lika många eller rent av fler till livet. Vi hade ett riktigt kanonväder denna gång. Lite dimmigt tidigt på morgonen, men istället nästan vindstilla och inga vågor att tala om.
Gadus morhua

Hanö

Vid lunchtid var det dags att vända färden hemåt igen. Det börjar bli varm i luften och vi måste rensa och ta vara på fisken innan den blir dålig. Vi tog ur och rensade fisken i båten men filéade på land. Det är ganska mycket jobb att filéa så mycket fisk. Men jag kan lova att det är värt mödan. Jag fick lära mej ett knep som jag inte kände till innan, Man lägger den rensade och filéade torsken i en spann med kallt vatten ca 6-7 liter där vi slog i knappt 1dl 24% ättiksprit, detta tar död på bakterier samtidigt som det gör att filéerna blir vita fina och riktigt fasta i köttet. Låt det ligga i vattnet minst tjugo minuter innan du tar upp och hänger dom att droppa av en stund tillexempel över kanten på en spann eller nåt liknande. Man behöver inte skölja av dom efteråt.(det här fungerar tydligen lika bra med all "vitfisk") det smakar inte nånting av ättikan.

På kvällen käkade vi pinfärsk knaperstekt torsk med potatis, äggsås och lingon. Riktigt Smaskens...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar