fredag 3 september 2010

Vi fiskar makrill med turfiskebåt M/S Tärnö

Så var årets fisketur med firman efter makrill äntligen här. Vi brukar åka en gång om året för att fiska makrill och ibland torsk beroende på när på året vi kommer iväg. denna gången var det skapligt många som ville prova lyckan, kanske berodde det stora antalet på det fantastiska vädret. Vi var 19 pers på en båt som får ta 29 passagerare (det finns dock plats till ca 35 pers) detta gör ju att vi slipper trängas vilket är riktigt trevligt. Nu var ju förväntningarna extra höga eftersom skvallret från M/S Tärnö förra helgen sa att nu tar man ganska stor makrill ute vid Fladen grund och båten har kommit hem med 40-50 makrillar per man.

Utrustning


Åker man och fiskar efter makrill med turbåt som vi gör nu så brukar man fiska med  havsfiskespö och en multiplikator rulle (hyrgrejjer som alltid finns på båten) som man tacklar upp med en makrillhäckla som kan bestå av ca 3-5 krokar med nåt färglatt glitter eller fjädrar som attraherar fisken och en tyngd eller en pilk längst ned på mellan 150-300gram lite beroende på om det strömmar i vattnet eller driver mycket på grund av vindar.


Det tar ju en stund från hamnen ut till fiskeplatserna i havet. Från Bua i Halland där vi utgick ifrån tar det knappt en timme lite beroende på hur vädret är tills vi kommer fram till Fladen grund som är vårat mål.


Fyren på Fladen grund
Vi åkte ut från hamnen
klockan 13:00 det gör ju att de som har med sej en matsäck eller
pic-nic korg passar på att fika nu.
Man hinner reflektera över hur fisket ska bli och förväntningarna är väl som vanligt , högt ställda.

Peter Johan och Senad 
Här har vi två "taggade" nybörjare Peter och Johan som är med första gången på ett fiske som detta och "veteranen" Senad som varit med åtskilliga gånger förr. Att alla har lika kul råder det absolut ingen tvekan om.

Vi har satsat en hundralapp var i en "pott" som går till den som fångar den tyngsta makrillen på resan idag, det blir som ett lotteri som kan vinnas av precis vem som hellst.

Latin: Scomber scombrus
Zijad
Pentti


Vi for ut för att fånga makrill, men fisket överlag var allt annat än bra idag. Ca 10-20 makrillar per man och någon enstaka torsk blev vad vi lyckades fånga. vinsten för den tyngsta gick till två man med fisk som vägde lika mycket.

Dessa herrar var nog ganska nöjda med sina vinster tror jag. 
Nu börjar dagens fiske dra sej mot sitt slut och de flesta hade väl fått nån eller rent av några fiskar per man, när så skepparn flyttar båten till ett grund med chans att fånga pigghaj. Det är ju ganska exotiskt för den som inte sett en haj på så nära håll innan. Vi fångade några stycken på agnade beten som fiskades på botten.
Jag med en pigghaj
Latin:Squalus acanthias
 Kom ihåg att pigghajen som är en riktigt god matfisk bör endast fångas i mycket begränsad omfattning, endast en fisk per person och fisketillfälle.



Vi vänder hemmåt medans solen börjar gå ner mot horisonten.
Här följer ett axplock av bilder från resan.
Juhani drillar fisk


Mikko
Senad
Jari och Bengan
Juhani















Ha det gôtt, vi hörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar