söndag 27 mars 2011

Sportfiskemässa och Havsörings premiär samma helg.

Nu är det nog många här i syd och mellan-Sverige som längtar till nästa helg när två stora begivenheter går av stapeln för alla med lite fiskeintresse. Nämligen Sveriges största Sportfiske mässa
Och 1 april Havsörings premiären på västkusten.(Det är absolut inget aprilskämt!)

Jag har i mitt undermedvetna inventerat i min fiskearsenal och flugbindarbänk för att ha lite koll på vad som finns där om det skulle dyka upp nåt på mässan som skulle kunna intressera mej. Jag kommer att kolla in om det finns nåt trevligt flugbindar städ som skulle kunna passa mej och om där finns några nya innovationer eller material som kan användas i mitt flugbindande. En del "förbrukningsmaterial"vet jag redan att jag ska fylla på med, sen får vi se om det finns nåt mer kul där.

Abu Garcia och Pure Fishing ska få ett besök av mej. Det är alltid riktigt trevligt att kika runt i deras välfyllda montrar och smaka på godbitarna för den inbitne sportfiskaren. Massor av spön och rullar och mängder av prylar som hör till sportfisket. Linor, verktyg, kläder och förvaring bara för att nämna något. Kom också ihåg att en hel del av deras grejer är faktiskt  -Made in Sweden-  det borgar för kvalitet!
Nu är det inte alldeles enkelt att få ihop en helg som den som kommer om man vill göra båda delarna, men jag ska försöka få ihop det så man får smaka på bägge världarna.

Havsörings flugor, som en "godispåse"
I helgen som varit har jag roat mej med att binda upp en kust ask på begäran från en vän, med ett urval av "Mina kustfavoriter för havsöringen" Vi får väl se om där finns nåt i asken som kan falla min fiskekamrat i smaken. Så här ser iallafall resultatet ut.Resten av veckan går väl åt till att fundera ut vilken utrustning och vilka flugor som ska med mej till kusten på jakten efter havets silver.

Vi hörs.

söndag 20 mars 2011

Äntligen lite riktiga vårkänslor!

Vi drog till Ostkusten för att insupa frisk luft, leta efter havsöring och blöta lina i havet. Valet stod mellan Öland eller Södra Blekinge. Öland föll bort bara för att vi kan ön för dåligt. Ingen av oss har fiskat där förut så det får bli ett senare äventyr. Vi klev upp klockan 03:45 och Tony hämtar oss halv fem för att sedan hämta Mikael på vägen söderut mot Pukavik som fick bli dagens mål. Vi lämnade Gnosjö med ett snötäcke på gräsmattan utanför huset som mäter ca 15centimeter, man undrar ju hur det ska se ut när man når kusten.
Vi var lite ängsliga för hur det skulle se ut med driv is inne i viken. Jag hade visserligen fått ett telefonsamtal tidigare i veckan av en god vän som talade om att nu ser det riktigt lovande ut på den fronten, men vindarna kan vara nyckfulla och isflak flyttar sej ganska fort. Här kommer vi fram till ett ställe som skulle rekas på vägen till vår planerade slutdestination för dagen. Det är lite svårt att beskriva i ord hur skönt det känns efter 20 mil i bilen med blandade funderingar när man äntligen efter en vinter som den vi haft denna säsongen kommer fram till detta som var isbelagt bara för nån vecka sedan.
Vi kan nöjt konstatera att dagen börjar lovande. Vi kan se tvärs över viken ut mot de ställen vi ska fortsätta vår resa till, och det ser iallafall fint ut härifrån. Tony visar vägen.
 
Tommy, Mikael och Tony
Vi sätter oss i bilen och kör de sista kilometrarna till platsen där vi tänker spendera dagen. När vi kommer fram blir vi lite fundersamma på om det ser likadant ut runt hela stället som det gör här där vi parkerar. Is i stora lass!

Driv is
Det är inte alls så illa som det ser ut här. Man kan faktiskt gå på de större flaken som är ca tjugo centimeter tjocka eller kliva emellan och skjuta de åt sidan med vadarstaven om man hellre vill ha bottenkontakt. Nu har vi kommit på plats och "fiskekostymen " har åkt på. Underställ och yllesockar av Merino får-ull och neoprene vadare gör att man klarar kylan utan problem. Spöna är riggade och nu står det flugval på menyn.

Jag och Mikael gottar oss i flugasken
Man behöver ju inte vara ett geni för att räkna ut att oddsen att vi fångar en fisk står mitt emellan bom och succé när isen precis släppt och vattnet håller en temp ganska nära nollan, men med fyra man på plats så ska det väl inte vara så svårt....eller?
Jag och Tony riggar flugspön medans Mikael och Tommy satsar på spinn, Tommy fiskar med kust wobblers medan Mikael kör Bombarda med fluga, på det viset täcker vi ett ganska brett utbud av beten och tekniker för den eventuella fisk som kommer in och gör ett besök nära land. Dagen börjar med ganska svaga vindar som tyvärr blåser rakt från väster som kanske inte är ens i närheten av optimalt.(det uppvärmda yt vattnet far utåt och pressar in kallt vatten nerifrån) Den svaga vinden passar bra för mej och Tony som för dagen har nya fluglinor som ska testas.
Vi befinner oss på en kuststräcka som är ofantligt varierad, med vikar och uddar åt alla håll. Några öar som går att nå från land med vadare gör att du har massor av möjlighet att fiska med vinden i ansiktet eller i ryggen beroende på vilken utrustning du har eller vad du helst föredrar. Ett av alla aber som vi skulle kunna skylla på idag om vi blir utan fisk är att vattenståndet är oerhört lågt. När man är på plats och det är så lågt ska man passa på att memorera stenar och revlar som ser heta ut.
Dessa stenarna brukar ligga under vatten
Jag skulle gissa att vattenståndet är ca 40-50 centimeter under det normala. På den övre av dessa två bilderna kan man ana "badkaret" Man kan bara gissa vad som döljer sej under ytan då om man inte sett det vid lågvatten.
Vädret har varit riktigt skapligt, på morgonen hade vi en riktigt gnistrande vårsol och nästan vindstilla 4-5 plusgrader. Framåt lunchtid så började det blåsa upp mer än prognoserna hade lovat och det mulnade på en aning. Då valde även jag och Tony att överge flugspöt och satsa mer på att komma ut mot vinden med spinnutrustningar.
Spinn vs Fluga
Vi har fiskat av ganska mycket vatten. För att förflytta sej i sidled så behöver man vid de stenigaste partierna ta sej tillbaka mot land för att gå några meter åt nåt håll och sen vada ut på nytt. Många av platserna vi fiskde av var steniga med både små stenar och stora runda "bumlingar" som gör att man upptäcker nya muskler i benen som man glömt att man hade.. Ganska tröttande faktisk.
Några av kustavsnitten är rena sandplayan som naturligtvis är lättvadat.
Här en bild på Tommy som hittde ett strandfynd att vila benen på
En viktig detalj åtminstone i min fiskevärld när man är ute på ett heldagsfiske är maten. Idag var det lite uppdelat gällande vem som ska göra vad. Tony stod för en gryta och potatis Mikael snodde ihop en sallad medans jag drog det längsta strået och stod för bröd och smör.

Köttgryta med potatis och sallad

Det smakar inte sämre för att man "äter ute".

Efter maten så tar vi en sväng till för att utnyttja de sista timmarna innan hemresan. Det är ingen underdrift att säga att frisk luft och natur tar en del på krafterna. Det känns åtminstone i mej att det gått några månader med mest innesittande denna vintern. Jisses vad trött jag börjar bli nu. Undrar om det är "matkoma" eller taskig kondis?

Här kommer några bilder på de som var med.


Tommy Bergström

Mikael Jildenfors


Tony Sjöblom

Hemvändare
Ge det en vecka eller två med lite mer vårsol så tror jag att vi slipper åka hem tomhänta med det fula namnet.

Var vi var?
Norje Gryt.
Vi hörs...

tisdag 15 mars 2011

Premiärfiske i klubbsjön och flugbindning

Försäsongsfisket i klubbsjön är satt till den 15 mars. I år fick det bli premiär med torrfluga.

Även om det bara var som ett skämt så måste jag säga att nog suger det i kast armen en del nu.
Skam den som ger sej för lätt, men nu nappar det också.
Efter detta lite trevande försök att liva upp stämningen gick vi in i stugvärmen för en flugbindarstund med några av medlemmarna i Gnosjö Sportfiskeklubb.
Adept och Mentor
Jag fick testa Jon´s nyinhandlade vingar som kommer från J:son Sweden.
När jag väl fick ordning på hur de skulle klippas och brännas kan jag bara nöjt konstatera att de blir skitsnygga. Just på den här flugan skulle det nog sitta ett vingpar som var nån storlek större.
Några fler flugor blev det innan det var dags att packa ihop prylarna för hemfärd.

När vi kommer ut på utsidan så säger Tony till oss att kolla in den märkliga ringen runt månen. Han hade helt rätt, månen hade en riktigt fet och ganska "spookie" halo ring som sträcker sej över hela himlavalvet.

Halo måne
Sov gott...


Vi hörs.

söndag 13 mars 2011

Varning för Pattefisken

Jag hade några lediga timmar över som jag ägnade åt lite flugbindning och fotografering. Resultatet kan du se på bilden.
Så här kan det gå om fisken käkar för ensidig kost. I det här fallet skulle man kunna tro att det rör sej om Pattegris frosseri.

Vi hörs.

lördag 12 mars 2011

Färga svart "äkta Amerikanskt"

Det är inte svårt att färga rävsvans eller annan päls heller för den delen så att resultatet blir riktigt kolsvart. Man måste bara ge det lite tid. Så här gjorde jag efter att jag fick lite kött på benen av en "gentleman" som går under namnet Coach på Edgeflyfishings Forum, Edgeforum.

Jag delade en normal rävsvans i tre lika långa delar, för att de skulle vara hanterbara. Rävsvansen hade redan innan färgning genomgått en konservering med Formalin. Det kan du läsa här.
Steg 1:
Jag använder en 1 liters värmetålig bägare (cylinder)
som jag fyller med 8 deciliter vatten
Glöm inte att det behövs lite plats till materialet.
värm till ca 60 grader och lös upp en tesked grovsalt
(det går lika bra med vanligt bordssalt)

Steg 2:
Jag började med två kryddmått svart pulver som jag löste upp i vattnet och rörde om ordentligt.
2 kryddmått svart

Äkta Amerikanskt svart






















Steg 3:
Jag tillsatte knappt 1/2 deciliter 24%  Ättika (motsvarar  1 deciliter 12% Ättiksprit)
Ättika
Kolla temperaturen så den inte sticker iväg för mycket över 60 grader för då riskerar du att förstöra pälsen som blir småkrusig och spröd.

Steg 4:
Lägg i rävsvansen eller det du ska färga.
Svart färgbad
Steg 5:
Nu får du ha tålamod. Jag lät bägaren stå på den avstängda spisen ca fyra-fem timmar där jag ibland gick förbi och satte på plattan en liten stund, så jag kunde hålla upp tempen runt ca 60 grader så ofta jag hann. Jag rörde om i kannan med jämna mellanrum så färgen fick fördela sej överallt i materialet.

Nu tror jag att färgningen är klar, så glad i hågen tar jag upp en bit skinn och kan notera att badet har tappat färgen helt och har knappt något färgpigment kvar.
Jag sköljer ur bitarna som ser riktigt svarta ut i kallt vatten. Därefter torkar jag en pälsbit mellan tidningspapper för att sedan blåsa den helt torr med en hårfön. Nu kan jag se att resultatet inte är vad jag hoppats på. Biten blev brunsvart.

Biten till höger är inte färdigfärgad

Steg 6:
Jag blandar en ny omgång färg enligt samma recept som ovan och lägger tillbaka bitarna som får ligga i färgbadet till dagen efter.
Jag använder en rostfri sked och termometern som "tyngd" för att hålla pälsen under ytan i färgbadet.Efter en natt i färgbadet så ser det annorlunda ut i glaskannan. Färgbadet är inte helt urlakat.
Det känns lite mer lovande, då kan man misstänka att pälsen är färgmättad nu, Jag bestämmer mej ändå för att värma upp och låta det stå i ytterligare nån timme innan jag tar ur bitarna och sköljer de noga i kallt vatten.
Kallt vattenbad
Steg 7:
Det är en god idé att behandla pälsbitarna med lite hårbalsam som gör att de blir väldigt fina när de torkats och kammats ordentligt.
Gnid försiktigt in ganska rikligt med hårbalsam som på bilden ock låt det verka ca tio minuter innan du sköljer ur det i mycket kallt vatten.

Steg 8:
Lägg bitarna på en gammal dagstidning och täck över med en till och låt tidningarna suga ur det mesta av vattnet ur pälsen. Sen kan du välja själv om pälsen ska lufttorka eller om du har lite bråttom så ta hårfönen till hjälp

Steg 9:
Jag brukar borsta päls med en samma sorts karda vi använder för att borsta pälsen på våra hundar, den gör att pälsen blir fantastiskt fin. Spara gärna på underullen du borstar ur, för den blir riktigt bra dubbingmaterial.
Laxtrio
Nu återstår bara att du binder nåt läckert med ditt egna material. Tillfredsställelsen blir inte mindre av att du fångar en fin fisk på dina egna grejer.

Lycka till!


Vi hörs.

torsdag 3 mars 2011

Nä, nu räcker det !

Jag är vårtrött, så jävla trött på den här förbaskade kung Bore som inte släpper taget om vintern. Jag vill komma ut och fiska efter havsöring på kusten. Målet är Österlen (Prästens Badkar eller Kivik) så fort väder och vind ligger någorlunda inom de rätta parametrarna. Kraven blir bara lägre och lägre för var dag som går dock. Nu undrar jag om det är nån som läser här som kanske har koll på om isen ligger inne vid land, eller om det går att komma till och veva en lina i vattnet? Vi är några som talat om att kanske ta oss söderut i helgen om det blir som vi vill. Du kan väl skriva en kommentar om du vet !!! Det kanske rent av hinner bli 1:e april och västkust innan vintern släpper taget om oss helt.
U Brandin
Fotografering.
Jag har avslutat en Fotokurs som jag deltagit i några veckor nu. Det var riktigt intressant att lära sej om kamerans funktioner och vad bokstäverna på "ratten" faktiskt betyder, och vad de har för funktion framför allt. Jag hoppas att det kommer att avspeglas här i min lilla fiskevärld på nätet. Vi testade att ta bilder på flugor i studio med hjälp av lampor och olika bakgrunder, jag testade också några olika objektiv och mellanringar. Resultaten blev ju häpnadsväckande bra trots att min kamera inte är av nån riktig proffskvalitet. Ett litet aber bara som infinner sej är det faktum att om du tar en bild på en liten, men välbunden fluga så upptäcker du alla fel och brister på den när du drar upp bilden på till exempel en datorskärm. kolla här så fattar man vad jag menar.

Cdc mot ljus bakgrund



Cdc mot mörk bakgrund














Jag kommer väl antagligen att avsluta huvuden på småflugor med lupp efter att ha sett hur väl man ser att krokögat är täckt av lim och cdc.
Vi avslutade fotokursen på det enda sättet som anstår en riktig flugfiskare, jag tog på "uniformen" till de andra kursdeltagarnas stora glädje. Jon Erlandsson som också var med på kursen såg inte det konstiga i detta. De övriga kursdeltagarna hade nog ganska kul åt oss "Fiskenördar" Men faktum är att vi hade också riktigt  kul när vi tog Studiobilder med jacka och väst på. Lite annorlunda faktiskt med bilder som saknar träd eller vatten som bakgrund.
 Nu blev ju inte fiskeabstinensen mindre heller.


En man som heter John som såg min bindbeskrivning där jag beskriver hur man binder Pattegrisen  frågade mej om jag tycker det är okej att använda substitut till att binda smånassar. Jag tycker nog att Mårten Öland och Claus Eriksen har valt den ultimata fjädern till sin fluga. Här visar jag två av de vanligaste alternativen till speyfjädern som är originalet. Jag tror nog att bilden talar för sej själv, men det är naturligtvis upp till var och en om man vill binda varianter av ett original.

Pattegris fjädrar

Nu ska jag sätta mej ner och längta ännu mer tills isen släpper...

Vi hörs.