söndag 29 januari 2012

Higa´s SOS fluga

Jag band en fluga.
Här finns en SBS


Jag hittade ett par dubbelkrokar i en låda.
Vinge av isbjörn, get, krystal flash och påfågel hearl
 Det fick bli ett par laxflugor.
Vinge av get, räv och påfågel hearl med lite orange flash
Jag "frilansade" lite.



Vi hörs.

söndag 22 januari 2012

Mycket folk på klipporna

Nån sa att -en dålig fiskedag är bättre än en bra dag på jobbet. Jag kan hålla med om det ibland. Man kommer ut och får frisk luft i lungorna och i mitt fall träffa gamla och ibland nya fiskevänner. Det är ganska värdefullt. Den här resan i går lördag gick återigen till klipporna i Öninge där vi skulle nöta kast efter kast för att försöka kroka på nån gynnare därute i det jättestora vattnet.
Juhani nöter lina i det stora Vättern
Här ur ett undervattensperspektiv (Bilden från Stora Lund Foto: Anna & Martin Schabbauer)
Hästholmen

Jag har talat med åtskilliga dykare som gärna dyker här i Vättern, de allra flesta av dem hävdar att de stör inte fisket för oss som fiskar från land. Jag är den förste att hålla med, för jag har sett att det stämmer med egna ögon. Kolla länken en bit ner i inlägget här. De flesta av oss fiskar med bombarda i eller strax under ytan, medans den som dyker befinner sej vid eller lite ovanför botten som invid land är 8-9 meter och betydligt djupare en bit ut från land. Dykare ser ofta fisken ovanför dem där de befinner sej. Det finns teorier om att laxen tar fel på dykarens bubblor och ett stim med spigg. Alltså till våran fördel. Tack för bilden Anna och Martin, kul att se det ur fiskens perspektiv.

Den här gången kunde jag räkna ihop till totalt 14 man som fiskade vid Öninge, där vårat sällskap från Gnosjö/Hillerstorp bestod av mej Juhani, Senad och från Göteborg kom Andreas och Fredrik (som även han är en inbiten dykare). Väderprognosen har lovat vindar från v/sydväst mellan 5-11 sekundmeter och nederbörd fram mot eftermiddagen. Vindarna visade sej vara betydligt snällare än väntat. Det blåste upp ett par gånger bara för att lugna ner sej igen efter några minuter. Men det var kallt -6 grader som kan ställa till bekymmer med inte bara frusna fingrar och kalla tår. Det kan även innebära att vatten som skvätter upp på klipporna med vågorna fryser till veritabla rodelbanor. Broddar på är ett bra tips där.
Isiga spöringar
Fiskar man med flätlina så händer det att man får problem med att spöringarna sätts igen med is som fryser fast och därmed gör det svårt att kasta ut betet i vattnet. Flätlinan för med sej vatten upp från sjön som fryser till is direkt i kontakt med den kalla luften. Det är inte kul och inte mycket man kan göra åt saken, mer än att pilla bort det med jämna mellanrum. Det händer även att det fryser till is på själva rullen med resultat att linan trasslar eller rent av ryker av. En reservrulle med nylonlina gör livet lättare.
Fredrik Gunnarsson
Fredrik lyckades med konststycket att dra en riktigg "rova" han satte sej på arslet på de hala klipporna "så in i bonken hårt" att han får minnen av den resan i flera dar.

Efter några timmars fiskande så suger det ju i mat tarmen. Juhani ser till att det finns ordentligt med ved på brasan.

Juhani Karppinen
Det gamla träbordet vid grillplatsen känns oftast som den allra finaste restaurangen i världen.
"Finkäk"
Lite mat i magen gör att man får upp värmen igen, och är redo för några timmar till vid vattnet. Senad laddar fullt i bakkastet för att få ut sin bombarda så långt han förmår när kameran ser på (c:


Trots att det idag är massor av folk på klipporna så landas det endast en lax på hela dan. En ynka pinne som bara mäter till ca 30 centimeter, så den får lov att simma hem igen (minimått på lax i Vättern 60 centimeter)

Många som fiskar från land
Andreas Larsson
Jag står och snackar lite med Andreas som står strax till vänster om mej, där jag står. När jag vänder ej om igen för att ta upp flötet ur vattnet för ett nytt kast så ser jag precis att en fisk kastar sej på min fluga bara en spölängd ifrån klippan där jag står. Jag sträcker upp spöt hastigt  för att kroken ska ta ordentligt i ren desperation. Jag kan bara se på klart och tydligt hur flugan far ur fiskens mun som en champagnekork. Snopet, men samtidigt ganska kul när det händer så nära land.
UB-Tube med bitmärke
Det var all kontakt vi hade med fisk på hela dan. Där var en fiskare till som vi inte talade med, men jag såg aldrig att han tog nån fisk heller så jag antar att idag var det "bomfiske" för hela slanten.

När vi lämnade Ödeshög så började det singla ner några snöflingor och snöandet ökade kraftigt under kvällen på vägen hem. När vi kommit lite drygt halvvägs hem stannade vi för en paus, då såg det ut så här.
Gott om snö
Juhani körde förnuftigt och tog oss hem hela och fina. Grabbarna som körde mot Göteborg hade en hemresa som tog mer än en timma längre än ditresan. De flesta körde lugnt, det var mest de stora lastbilarna som dundrade på.

Vi hörs

fredag 20 januari 2012

Laga djungeltupp fjädrar med UV lim typ Bug-Bond

Grey Djunglefowl, jungle cook eller Gallus sonneratii
Djungeltupp nackar till flugbindning är ju inte gratis. Och om man köpt en litet billigare nacke så kan man kallt konstatera att kvaliteten hänger ihop med vad du betalar. Kluvna toppar ser ju inte så kul ut om man kikar på flugan på nära håll. Här visar jag ett väldigt snabbt sätt att laga kluvna djungeltuppfjädrar på ett enkelt sätt. Håll tillgodo.

Ps. Vi drar till Vättern i morgon.
Vi hörs.

lördag 14 januari 2012

Silverjakt på Österlen

Klockan ringde ca tio i fyra i morse. På med kaffet och packa kylväskan. In med fiskeprylarna i bilen och iväg för att hämta Tony Sjöblom för en resa från Gnosjö till sydostkusten och Österlen. ca 24 mil enkel resa. Det tar ju några timmar innan vi är framme, så vi hinner ventilera massor av världsligheter och diverse småsaker. Första anhalten är Haväng, strax norr om Kivik och nationalparken vid Stens huvud. Första gången jag är där förövrigt. Det blåser betydligt mer än prognosen hade lovat idag också. Men eftersom vinden kommer från nordväst så har vi en aning lä från kullarna bakom oss. Det funkar att fiska i, klart och fint vatten.
Träspång ner till fiskeplatserna vid Haväng
Värkeån
Vi har en liten promenad på en knapp kilometer innan vi kommer fram till lovligt fiskevatten. Man passerar Verkeån som har ett fredningsområde utanför mynningen som man som fiskare måste ta hänsyn till. Kom ihåg att det är alltid du som fiskar som ska ta reda på vad som gäller vid det fiskevatten du tänker fiska i. Det går inte att komma i efterhand och säga -det visste jag inte -det hade ingen sagt till mej.
Fiskebestämmelser
När vi äntligen kommer fram så kan vi bara konstatera att det blåser duktigt idag. Tur att vi "Gud förbjude" garderat oss med det tunga artelleriet i bagaget. Om vi ska ha en chans att komma ut i och förbi Första badkaret så behövs det spinnspö idag. Himmlen är klarblå men det blåser isande kallt.
Vattenståndet är extremt högt och den stenreveln som vi skulle fiska av idag är fullständigt osynlig i vattnet. Vi får fiska "på känn" och hoppas att vi inte är helt fel ute när vi fiskar i blindo. Efter ett par timmars fiske med endast två diffusa dragningar i linan bestämmer vi att vi ska dra vidare till ett annat ställe. Vi märker att vinden har kantrat ganska rejält och nu blåser det mer  från nordost snett mot kusten. Resan går mot Kivik för en rekrunda vid klockstapeln. Där står vattnet nästan ända uppe vid vägen idag. Man kan inte se kullerstenarna vid stranden överhuvudtaget. Vi passerar en bil med två hugade fiskare som håller på och riggar sina spön. Hoppas det gick bra för dessa tappra krigare. Jag körde bort mot musteriet för att peka ut en parkering och några hot spots för Tony innan vi fortsatte söderut mot Vik och Prästens badkar.
Tony spanar in vattnet vid Vik och Prästens badkar
Här brukar man i normala fall kunna gå torrskodd minst fyrtio-femtio meter ut mot vattnet på klipporna när man ska fiska, men idag står vattnet högt och det har grumlat upp ordentligt. Vi kan bara konstatera att fisket är över för idag. Lite snöppligt, men  vi hänger inte läpp för det.
Prästens Badkar 14 Januari 2012
Här en bild på det som kallas för Prästens Badkar. Den som vet hur det brukar se ut här känner nog inte igen det direkt. Här nedan en bild på samma ställe för två år sedan med en badnymf i som heter Jon Erlandsson.
Prästens Badkar 16 januari 2010
Det blev några timmar i bilen idag. Inte helt lyckat, men frisk luft och trevligt sällskap gjorde det hela till en trevlig utflykt.

Vi hörs.

fredag 13 januari 2012

Jag inventerar för morgondagens kustfiske.

Jag blev lite betänksam när jag skulle packa grejerna för morgondagens tripp till kusten. Jag har faktiskt inte öppnat askarna med havsöringsflugor på hela vintern. Undra sa flundra om jag har alla de "livsviktiga" "supernödvändiga" flugor man alltid måste ha med sej när man ska ut på en liten kust tripp?
Jodå, dom är på plats. Jag har faktiskt bundit några fler flugor i vinter som ligger i locket på den understa asken som inte syns på bilden också. De flesta av oss som ägnat sej åt fiske en längre tid vet ju att askarna brukar innehålla ungefär 96% fler flugor än man ändå använder. Resten är sådana som "kan vara bra att ha". Vi får väl se om de levererar.
 
Vi hörs.