tag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post6030800322210085112..comments2023-11-01T09:49:39.711+01:00Comments on Fiskelängtan: Kallröka fiskUffehttp://www.blogger.com/profile/09761074823661340549noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-55427973435828036062017-11-05T20:59:47.514+01:002017-11-05T20:59:47.514+01:00Mycket spännande att läsa alla kommentarer. Jag ha...Mycket spännande att läsa alla kommentarer. Jag har en Bradly Smoker (om man får säga detta här, har länge tänkt att bygga en riktig rök, men fick denna av släkten), som för övrigt fungerar riktigt bra. Har rökt lite olika godsaker, lax, fläskfilé, sidfläsk, julskinka (som de säljer billigt efter jul), rådjur, lamm, och det bästa som jag tycker är renkött (som jag sedan torkar vissa delar av). Håller faktiskt på och kallröker lax just nu, vilket jag inte gjort tidigare. temperaturen ligger på max 17-18 grader, vilket borde vara ok.<br />//John WahlgrenAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-77098584006462077482016-10-14T05:48:28.633+02:002016-10-14T05:48:28.633+02:00Tack Hästbest!
Härligt med en tråd som bara utveck...Tack Hästbest!<br />Härligt med en tråd som bara utvecklas. Det har gått några år sedan inlägget skrevs och jag har inte tagit bort eller redigerat det eftersom det är skrivet som ett stycke i min 'fiskedagbok'. Jag har också utvecklat mej efterhand och håller med dej helt och fullt.<br />//Ulf BrandinUffehttps://www.blogger.com/profile/09761074823661340549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-38660973764404984862016-10-11T22:56:40.364+02:002016-10-11T22:56:40.364+02:00Ni skjuter sakta men säkert in er:)
MAX 28 grader ...Ni skjuter sakta men säkert in er:)<br />MAX 28 grader C vid kallrökning, ALDRIG fuktig fisk, den blir ätbar men tar inte åt sig speciellt mycket röksmak.<br />Visst är det varmrökning som beskrivs här och även där tjänar man på att hålla tempen på max 70 grader C , luftfuktigheten är av betydelse och kan man få in en balja med vanligt - KALLT- vatten i sitt rökutrymme så tjänar det två eftersträvansvärda syften dels får man upp luftfuktigheten och därmed tar köttet åt sig röken bättre dels får man en kylningseffekt som hjälper till om man har problem med att tempen stegrar sig.<br />Varför fuktig luft är positivt medan fuktigt kött är negativt är för mig en gåta men likförbenat är det så...Hästbesthttps://www.blogger.com/profile/06746914482950461424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-48473678371846801832011-10-24T02:43:30.810+02:002011-10-24T02:43:30.810+02:00Her tørker vi fisken etter salting. Når fisken er ...Her tørker vi fisken etter salting. Når fisken er ferdig røkt, pensler vi den med olje! Mmmmm!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-29039087330927366582011-10-24T02:40:11.618+02:002011-10-24T02:40:11.618+02:00Dette er varmrøkning. Ved kaldrøkning skal man ik...Dette er varmrøkning. Ved kaldrøkning skal man ikke overtige 38 grader, da koagulerer fisken og blir kokt! Kaldrøkning tar mellom 10 og 36 timer!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-54774715695294472242011-09-06T19:11:08.608+02:002011-09-06T19:11:08.608+02:00Tack för tipset. Det är intressant att bolla idéer...Tack för tipset. Det är intressant att bolla idéer på det här viset. Om man inte håller fisken fuktig under rökningen, har du eller nån annan någon aning om vad som vad händer då? beskt, salt, torrt eller kanske grådassigt.<br />Om jag ska göra en jämförelse på en varmrökt fisk och dessa vi rökte vid detta tillfället, så vill jag nog påstå att en snabbt varmrökt fisk i till exempel en röklåda som Abu-röken blir betydligt mörkare och brunare.UffeBnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-6512055158095928112011-09-05T17:20:21.940+02:002011-09-05T17:20:21.940+02:00Fisk som är fuktig under "rökningen" bli...Fisk som är fuktig under "rökningen" blir syrlig i smaken. Du får även en fin färg på fisken. Är min erfarenhet efter många års rökning. Lycka till !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-69084282782931896092011-07-31T12:04:38.983+02:002011-07-31T12:04:38.983+02:00Nej, jag vet det. Men du kanske inte läste HELA in...Nej, jag vet det. Men du kanske inte läste HELA inlägget. Om du gjort det så kanske du hade sett att jag gjort ett tllägg i ämnet i januari.Uffehttps://www.blogger.com/profile/09761074823661340549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6521255467362101776.post-29828365824049869892011-07-30T21:28:11.642+02:002011-07-30T21:28:11.642+02:00"när man kallröker (75-85grader) fisk en &quo..."när man kallröker (75-85grader) fisk en "<br /><br />Det är väl ingen KALL rökning eller?Anonymousnoreply@blogger.com