torsdag 31 januari 2013

Omvärderat Röstfiske!!

Man får inte vara sämre än att man kan ändra sej!
Om du röstat på min blogg BARA för att jag bad dej göra det, så ta bort din röst igen.
Du ska naturligtvis bara rösta på den blogg som du tycker är Sveriges bästa fiskeblogg.
Om det råkar vara min så TACK!!!

Nu börjar det dra ihop sej. Dags att rösta på Sveriges bästa fiskeblogg 2012. Klart att jag vill vara med. Gå in på länken till Fisheco.se där omröstningen äger rum och skänk din röst till min blogg Fiskelängtan. Snäääääälllla!! (c:

Vi hörs.

lördag 12 januari 2013

Torskfiske i Öresund

Klockan ringer 03:35 i svinottan, och Juhani hämtar mej klockan fyra. Vi kör förbi Hillerstorp och hämtar upp Josip som hade vänligheten att bjuda med mej på denna lilla "torsktripp" till Helsingborg och M/S Tärnö.
                                                           
Vi var framme vid båten ganska tidigt, vi hade nämligen räknat med att få köra i nysnö. Men väglaget var perfekt. Vi var därför på plats en timme före avgång. Det betydde att vi kunde välja vilken plats på båten som helst. Rigga spön och ta en kopp kaffe innan båten kör ut.


 








Det blir stelt i fingrarna när handskarna åker av och grejerna ska på spöna. Luften håller några minusgrader och det blåser en del. Det tacklas torsk eller sillhäckla med nåt som liknar räkor, bläckfiskar eller andra fantasifulla saker som nog inte går att artbestämma. och längst ned hänger man på en plåtbit som oftast ska likna en fisk, antingen väldigt färgglad Te.x i gult och rött eller nåt helt blankt i metall.
Här tar Josip fram en monstruös konstruktion som ska riggas med en död sill och släppas ned till fiskarna. (Den här ska egentligen användas när man fiskar efter stora hälleflundror, och såna finns inte här) den var kul att se iallafall.
 
Resan varar i 4 timmar och vi fiskar den mesta tiden, för att fiskeplatserna ligger precis utanför hamnområdet. Det är inte på långa vägar nåt strålande fiske idag men det fångas nån torsk på nästan alla stopp skepparn gör över det som ser ut som fiskstimm.(sill och torsk) Jag har bara på tosktackel med två upphängare för jag vill inte fånga sill men det blir ändå dagens första fångst på en stor trekrok på pilken. Den var nog glupsk. efter många om och men får jag äntligen på en torsk som väger ca 2-3 kilo. Gott, då slapp jag iallafall komma iland med "det fula namnet". Totalt får Josip upp 6 torskar + en hög med sill, Juhani tog 4 torskar tror jag han sa och också en massa sill. Jag fick bara en torsk till ;,( 
Det stod två rutinerade torskfiskare på båten, en på var sida om oss tre som hivade fisk betydligt oftare var och en än vi tre tillsammans. Märkligt, det kändes som de fiskade med krok på grejerna och vi körde utan. Dom fyllde sina korgar, medans vi knappt täckte botten. Det spekulerades en del på vägen hem i bilen om vad som gjorde skillnaden??? Men vi har en tori som ska testas nästa gång...
 
Fyra timmar går fort när man har roligt. Nu kör vi mot hamnen igen.
 
Man träffar ofta trevliga människor med samma intresse som oss själva när man vi ute på såna här fisketurer. Jag hade ett givande samtal med den ane av de två rutinerade rävarna jag talade om förut Jan Erik Lundin.
Ingen blev utan fisk, men jag fick minst att rensa.
 
 
Vi hörs.

lördag 5 januari 2013

Vättern levererar landlax januari 2013

Jag åkte med min gode fiskevän Juhani Karpinen till Vättern för en dags "finfiske" efter sjöns silverblanka laxar. När vi sent omsider kom fram så var en värmande brasa redan tänd sen länge av Ulf Gustavsson som var på plats tidigt, tillsammans med ett par grabbar från Borås som också masat sej ur sänghalmen tidigt.
Ulf Gustavsson Mariestad och jag
Vi har aldrig mötts och pratat ansikte mot ansikte förut, men vi har hörts via "sociala medier"(FB). Ulf och jag hade mycket att prata om, speciellt fiske. Men vi hade även tid till fiske och en braslagad middag på plats.
 
Det var ganska bra med folk på klipporna, men det var inte trångt.
En snubbe en bit ifrån får på en fisk som dock inte håller måttet, så den får simma tillbaka igen.
Ulf G har kännt att det nappar, men missat mothugg. Sånt kan vara frustrerande. Juhani har också haft kontakt, men inget fångat.
 
De unga herrarna från Borås spinnfiskade efter laxen, med stor framgång. Först fick en av grabbarna på en skaplig fisk som fick deras håv att haverera i nätet. En stund senare ser jag att deras ena spö niger och ryster duktigt, (ser tungt ut) då föreslår jag för kamraten att han kommer över och lånar min håv som är ganska kraftig med långt skaft och framför allt, helt nät.Tur för honom, laxen vägde om jag minns rätt 8,7 kilo. Skönt att veta att fisken är på plats idag. Jag höll på att säga till dom att ha håven hos er istället, det är ju bara ni som tar fisk ändå...
 
Jag känner ingenting, och timmarna går. Nu har grannarna precis landat sin totalt fjärde lax som håller måttet. Jag har fullt upp med att inte tappa modet, jo det kan faktiskt överge en fiskare. När jag plötsligt känner ett nafsande, och ett till. Snabbt mothugg! Och, ja! Krokad fisk. När jag vänder mej om för att ta håven så ser jag att den ligger en bit ifrån mej, och jag står och fightas med en skaplig fisk i en liten skreva mellan vassa klippor. Hmmmm, hur gör jag nu? Den har redan rusat farligt nära de vassa stenarna en gång, det är bara ett ögonblicks verk för att flätlinan ska skavas av mot en vass sten. Det löser sej ganska fort, en av Boråsarna kommer till min undsättning och frågar om han kan hjälpa mej. -Absolut får du det, svarar jag. Jag behöver inte säga nåt om hur jag vill att han "nätar" min fisk. Lugnt och fint, utan panik väntar han in min fisk och sänker nätet i vattnet och lyfter som han aldrig gjort annat. Tack för hjälpen!
 
Det var i sista momangen, klockan går och snart mörknar det. En fin och blank lax som väger ca 4,7 kilo får följa med hem, såklart!
 
Ulf Gustavsson gör detsamma som så många andra av oss gjort före honom. Tar i för kung och fosterland vid ett kast och linan ryker av. Där for flötet all världens väg. Ja, ja. Det var ändå snart dags att packa ihop och fara hemåt. Det var en trevlig bekantskap Ulf. Vi ses.
 
Jag och Juhani gör detsamma bara en stund senare. Detta var en bra avslutning på jul ledigheten.
 
Vi hörs.